Ούτε οι γερμανικές τράπεζες ξεφεύγουν πια από το στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης. Οχι βέβαια κάποιοι κολοσσοί με εκτεταμένες επενδυτικές δραστηριότητες και πάμπλουτους πελάτες, όπως η Deutsche Bank, αλλά οι μικρές -κυρίως αποταμιευτικές- τράπεζες της Γερμανίας, που με άμεσο ή έμμεσο τρόπο ελέγχονται σήμερα από το Γερμανικό Δημόσιο.
Η Moody's υποβάθμισε χθες 10 από αυτές τις τράπεζες, επικαλούμενη το ενδεχόμενο να μη λάβουν την αναγκαία οικονομική βοήθεια από το γερμανικό κράτος. Η Moody's υποστήριξε συγκεκριμένα ότι το νέο καθεστώς εξυγίανσης των τραπεζών, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να επιβάλλει απώλειες στους πιστωτές εκτός της εκκαθάρισης, καθιστά λιγότερο αβέβαιη την κρατική στήριξη των γερμανικών τραπεζών που ελέγχονται από δήμους ή τοπικές κυβερνήσεις. Μείωσε έτσι κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Deka Bank, κατά δύο βαθμίδες την αντίστοιχη των Helaba, SaarLB και HSH Nordbank και κατά τρεις τις BayernLB, Deutsche Hypo, LBBW, NordLB, NLBL και BremerLB.
Αντίθετα από τη Moody's, ένας άλλος οίκος εκ των τριών που κυβερνούν σήμερα με τις αξιολογήσεις τους τον κόσμο, η Fitch, δεν δίστασε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου χθες για τις μεγάλες τράπεζες και δη αυτές των ΗΠΑ.
Προειδοποίησε συγκεκριμένα για σοβαρούς κινδύνους στη μελλοντική αξιολόγηση του αξιόχρεου των αμερικανικών τραπεζών εξαιτίας της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. «Αν η κρίση αυτή δεν επιλυθεί έγκαιρα και κατάλληλα, τότε η εικόνα των αμερικανικών τραπεζών θα σκοτεινιάσει... οι κίνδυνοι ενός αρνητικού σοκ αυξάνονται», τόνισε χαρακτηριστικά στη χθεσινή της ανακοίνωση. Εκείνο που η Fitch φοβάται περισσότερο είναι μήπως η σημερινή επέκταση της κρίσης χρέους στην Ιταλία περάσει σύντομα και σε άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, όπου οι αμερικανικές τράπεζες είναι σήμερα πιο εκτεθειμένες σε σχέση με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Η προειδοποίηση αυτή ήταν έτσι αρκετή για να ρίξει χθες -ενδοσυνεδριακά- κατά 4,2% τη μετοχή της J.Ρ. Morgan και να «κουρέψει» το 8% της χρηματιστηριακής αξίας της Goldman Sachs.
Εν τω μεταξύ κοψοχρονιά αγοράζει στη Βρετανία η Virgin Money τη Northern Rock από το κράτος, που την έσωσε πριν από 4 χρόνια από τη χρεοκοπία με χρήματα φορολογούμενων πολιτών. Η συμφωνία, που σηματοδοτεί την έξοδο του Βρετανικού Δημοσίου από τις τράπεζες που διέσωσε στην κρίση του 2008, προβλέπει την πώληση του «καλού» και χωρίς χρέη τμήματος της Northern Rock έναντι 747 εκατ. στερλινών - σχεδόν τα μισά από αυτά που οι Βρετανοί φορολογούμενοι κατέβαλαν για να τη σώσουν. Τη ζημιά που προκύπτει από την πώληση αυτή θα τη φορτωθούν και εδώ οι τελευταίοι.