23 Νοεμβρίου 2011

Υεμένη: Αποχωρεί από την εξουσία ο Αλί Αμντουλάχ Σάλεχ

Η 30ετής δικτατορική του θητεία στην προεδρία της χώρας λήγει σε ένα μήνα
Σαναά 

Υεμένη: Αποχωρεί από την εξουσία ο Αλί Αμντουλάχ Σάλεχ

Ο επί τριακονταετία πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμντουλάχ Σάλεχ υπέγραψε την πρόταση για την μεταβίβαση της εξουσίας την οποία είχε καταθέσει το Συμβούλιο Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου ανοίγοντας τον δρόμο για κυβερνητική αλλαγή στη χώρα του μετά από πολύμηνες και αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Παρείχε παράλληλα διαβεβαιώσεις ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τη νέα κυβέρνηση ενότητας που θα προκύψει στη μεταβατική περίοδο.

Το σχέδιο προβλέπει ότι μέσα σε 30 ημέρες ο Σάλεχ θα μεταβιβάσει την προεδρία στον μέχρι σήμερα αντιπρόεδρο Αμπέντ Ράμπο Μανσούρ ενώ σε 90 ημέρες θα γίνουν προεδρικές εκλογές.

Στις δηλώσεις του από τη Σαουδική Αραβία έκανε ακόμη λόγο για το κόστος των διαδηλώσεων στη χώρα του, τις οποίες μάλιστα αποκάλεσε «πραξικόπημα» αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στο αίτημα των διαδηλωτών να αποχωρήσει άμεσα από την εξουσία.

Ο βομβαρδισμός του τεμένους μέσα στο προεδρικό μέγαρο τον περασμένο Ιούνιο, από τον οποίο σκοτώθηκαν φρουροί του και λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του και ο ίδιος, ήταν «ένα σκάνδαλο» είπε ακόμη ο Σαλέχ. Λόγω των σοβαρών τραυμάτων νοσηλεύτηκε για αρκετές ημέρες στη Σαουδική Αραβία, η οποία του παρείχε σταθερά κάλυψη.

Εν τω μεταξύ, σε επικοινωνία του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, ο Σάλεχ του επισήμανε ότι αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα υποβληθεί σε θεραπεία.

Αυτό ανέφερε ο ίδιος ο Μπαν (η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε την Τρίτη, όπως είπε) που έφτασε και αυτός στην Σαουδική Αραβία για να υπογράψει τη συμφωνία των χωρών του Κόλπου.

Από τις αρχές του χρόνου οι Υεμενίτες, παρακινημένοι και από τις κινητοποιήσεις σε άλλες αραβικές χώρες, διαδηλώνουν κατά του προέδρου Σάλεχ ζητώντας την αποχώρηση. Οι διαδηλώσεις έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της εμφύλιας σύγκρουσης καθώς κάποιες οι φυλές, που παραμένουν πολύ ισχυρές στην κοινωνία της χώρας, τάχτηκαν υπέρ και κατά της κυβέρνησης.

Η συμφωνία που υπογράφτηκε ήταν η τέταρτη μετά τις παλινωδίες του Σάλεχ που υπόσχονταν να αποχωρήσει αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο ακόμα και το 2013 όταν λήγει τυπικά η θητεία του.