Από την Αλεξάνδρεια του Καβάφη στη μυθική όαση Σίβα του Αμμωνα Δία. Ακολουθώντας πιστά την πορεία του Μακεδόνα στρατηλάτη, ταξιδέψτε από τις ακτές της Μεσογείου έως την καρδιά της Σαχάρας και γνωρίστε δύο κορυφαίους προορισμούς στα βόρεια της Αιγύπτου που συνεχίζουν να μιλούν... ελληνικά.
Από την πρώτη κιόλας στιγμή που πατάτε το πόδι σας στην Αλεξάνδρεια, μια αίσθηση οικειότητας σας πλημμυρίζει. Μια πρωτόγνωρη αίσθηση που συνέχεια διογκώνεται και σας ακολουθεί παντού, σε κάθε σας βήμα. Γιατί τούτη η πόλη, που εδώ και 2.340 χρόνια διατηρεί το όνομα και την αρχαία θέση της -βρίσκεται στο Δέλτα του Νείλου, στο Δέλτα της Ιστορίας- μιλά μια γλώσσα που την ξέρετε πολύ καλά. Από την ημέρα που γεννήθηκε (20 Ιανουαρίου 331 π.Χ.), η Αλεξάνδρεια μιλά συνέχεια ελληνικά: μιλά για τον ιδρυτή της τον Μέγα Αλέξανδρο, για τους Πτολεμαίους, για τους Αλεξανδρινούς φιλοσόφους, για τον Αβέρωφ, Τοσιτσα-Σαλβαγο-Κανισκερη -Δαβαρακη-Ζερβουδακη Κοτσικα τον Μπενάκη, την Πηνελόπη Δέλτα, τον Καβάφη...
Το φρούριο Qaitbey δεσπόζει σε περίοπτη θέση στο παλιό λιμάνι της Αλεξάνδρειας.
Στους γεμάτους αναμνήσεις και Ιστορία δρόμους της Αλεξάνδρειας περπάτησαν κι άλλοι λαοί στο πέρασμα του χρόνου: Ρωμαίοι, Αραβες, Βυζαντινοί, Τούρκοι, Ενετοί, Μαμελούκοι, Γάλλοι, Αγγλοι... μια πανσπερμία εθνοτήτων! Και παρά το γεγονός ότι οι κατακτητές και οι πολιτισμοί διαδέχονταν ο ένας τον άλλον, η Αλεξάνδρεια τους αγκάλιαζε όλους, με κοινό παρονομαστή την ελληνική γλώσσα και το ελληνικό πνεύμα.
Με μια πρώτη ματιά, η σύγχρονη Αλεξάνδρεια θυμίζει περισσότερο νοτιοευρωπαϊκή πόλη της Μεσογείου παρά αστικό κέντρο της Μέσης Ανατολής. Η γενέτειρα του Καβάφη διατηρεί ακόμα τον κοσμοπολίτικο αέρα που έφεραν εδώ μαζί τους, στα μέσα του 19ου αιώνα, Ελληνες και Ευρωπαίοι μεγαλοαστοί. Η γοητεία της παλιάς Αλεξάνδρειας είναι ακόμα παρούσα και «συγχέεται» γλυκά με την πολύβουη καθημερινότητα των Αράβων κατοίκων της.
Αντίθετα, τα μνημεία και τα μουσειακά εκθέματα που υπάρχουν και αναφέρονται στη δημιουργική περίοδο της Ελληνορωμαϊκής περιόδου είναι ελάχιστα σε σχέση με την πληθώρα των αθάνατων έργων των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και καλλιτεχνών που μεσουράνησαν εδώ.
Η Αλεξάνδρεια εδώ και 2.340 χρόνια καθρεφτίζεται στα γαλάζια νερά της Μεσογείου.
Παρ' όλα αυτά, η Αλεξάνδρεια συνεχίζει να μιλά ελληνικά. Αξίζει να την αφουγκραστείτε. Ισως να σας αποκαλύψει πού βρίσκεται ο τάφος όπου αναπαύεται -μες στην αιώνια δόξα του- ο βασιλιάς Αλέξανδρος.
Μνημεία Ιστορίας και αναμνήσεις ζωής
Η περιοχή του παλιού λιμανιού αποτελεί το πιο ενδιαφέρον και χαρακτηριστικό κομμάτι της ιστορικής πόλης. Εδώ, σε περίοπτη θέση δεσπόζει το φρούριο Qaitbey, το πλέον αναγνωρίσιμο μνημείο της Αλεξάνδρειας, που μετρά 500 χρόνια ζωής. Κτισμένο από ασβεστόλιθο, το ανακαινισμένο φρούριο υψώνει τα τείχη του στο σημείο όπου έστεκε άλλοτε ο περίφημος Φάρος της Αλεξάνδρειας, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.
Δύο ντόπιες
Περπατήστε κατόπιν στην παραλιακή Λεωφόρο Corniche και βιώστε το μεγαλείο της αλεξανδρινής πολιτείας μέσα από τα ιστορικότερα μνημεία της. Βγάλτε τα παπούτσια και μπείτε μέσα στο λευκό, μαυριτανικού στυλ τζαμί Abu Abbas al-Mursi, με τη δαντελωτή διακόσμηση και τους περίτεχνους μιναρέδες - είναι το μεγαλύτερο της πόλης. Σταματήστε για λίγο μπροστά στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, απολαύστε τη συμμετρία της πλατείας Tahrir και επισκεφθείτε τη νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Κτισμένη στον χώρο όπου βρίσκονταν τα ανάκτορα των Πτολεμαίων, η φουτουριστική Bibliotheca Alexandrina αντιπροσωπεύει μια σύγχρονη κιβωτό της γνώσης, με περισσότερους από 8.000.000 τόμους.
Συνεχίστε τη γνωριμία με τη βαρύτιμη πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά της πόλης του Αλέξανδρου. Περιηγηθείτε το ρωμαϊκό αμφιθέατρο Kom al-Dikka και τις κατακόμβες Kom Ash Shuqqafa, ξεναγηθείτε στο ανάκτορο Ras-Et-Tin, στο παλάτι Montazah και στο Ελληνορωμαϊκό Μουσείο, χαλαρώστε στους πανέμορφους κήπους θαυμάστε τα υπέροχα κοσμήματα και διαμάντια του Αιγύπτιου ηγέτη Mohammed Ali στο Βασιλικό Μουσείο Κοσμημάτων και νιώστε τους παλμούς της πόλης στο υπαίθριο παζάρι της (souq).Στην Αλεξάνδρεια, οι συνειδητοί Ελληνες ταξιδευτές έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν αξιόλογες μαρτυρίες του πρόσφατου ελληνικού παρελθόντος. Η κατοικία του Καβάφη (το σπίτι όπου έζησε ο Αλεξανδρινός ποιητής τα τελευταία 35 χρόνια της ζωής του), το Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο, ο ορθόδοξος ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το παλιό ζαχαροπλαστείο «Αθηναίος», το ελληνικο ζαχαροπλαστειο Delices το εστιατοριο La veranda μεσα στο ιδιο ελληνικο ζαχαροπλαστειο Delices to art deco cafe «Le Trianon» το εστιατόριο θαλασσινών γεύσεων Tikka Grill kai Fish market βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της πόλης και υπενθυμίζουν την ελληνική ομορφιά που χάθηκε, το μακραίωνο ελληνικό πολιτισμικό στοιχείο που ξεριζώθηκε.
Το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στην παραλιακή Λεωφόρο Corniche.
Ο ελληνισμός της Αλεξάνδρειας
Στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, η παρουσία του ελληνικού στοιχείου της Αλεξάνδρειας ήταν αρκετά έντονη. Από τα 200.000 άτομα που αριθμούσαν οι ξένες παροικίες της πόλης, οι 150.000 ήταν Ελληνες. Σήμερα, το ελληνικό στοιχείο της Αλεξάνδρειας, που για αιώνες άκμαζε σε όλους τους τομείς της αιγυπτιακής κοινωνίας, έχει δυστυχώς συρρικνωθεί απελπιστικά. Η ελληνική παροικία της Αλεξάνδρειας μετρά μόλις 500 μέλη, oi περισσοτεροι στο σταδιο της τριτης ηλικιας με ασπρα μαλλια και κινητικα προβληματα, μερικοι εργαζονται σε ελληνικες επιχειρησεις και σωματεια με αιγυπτιακους μισθους (περιπου 100 δολλαρια τον μηνα !!)ζουν με αυτα και με καποιες βοηθειες απο το Πατριαρχειο Αλεξανδρειας, και απο καποιες πενιχρες συνταξεις που παιρνουν απο την Ελλαδα που πηραν χαριν της Φιλανθρωπιας των κυβερνησεων του ΠΑΣΟΚ
Στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, η παρουσία του ελληνικού στοιχείου της Αλεξάνδρειας ήταν αρκετά έντονη. Από τα 200.000 άτομα που αριθμούσαν οι ξένες παροικίες της πόλης, οι 150.000 ήταν Ελληνες. Σήμερα, το ελληνικό στοιχείο της Αλεξάνδρειας, που για αιώνες άκμαζε σε όλους τους τομείς της αιγυπτιακής κοινωνίας, έχει δυστυχώς συρρικνωθεί απελπιστικά. Η ελληνική παροικία της Αλεξάνδρειας μετρά μόλις 500 μέλη, oi περισσοτεροι στο σταδιο της τριτης ηλικιας με ασπρα μαλλια και κινητικα προβληματα, μερικοι εργαζονται σε ελληνικες επιχειρησεις και σωματεια με αιγυπτιακους μισθους (περιπου 100 δολλαρια τον μηνα !!)ζουν με αυτα και με καποιες βοηθειες απο το Πατριαρχειο Αλεξανδρειας, και απο καποιες πενιχρες συνταξεις που παιρνουν απο την Ελλαδα που πηραν χαριν της Φιλανθρωπιας των κυβερνησεων του ΠΑΣΟΚ
Η λιγοστη Ελληνικη νεολαια φευγει για την Ελλαδα η αλλου, αλλωστε τι να κανουν εδω αφου η "ελληνικη επιχειρηματικη αφροκρεμα εφυγε"και δεν βρισκουν εργασια εδω και αν θα βρουν δουλεια ακομα και στις 3/4 ελληνικες επιχειρησεις τους επιβαλουν αιγυπτιακο μισθο (!!!) ενας μισθος της "πεινας" και η συρρικνωση συνεχιζεται....
Η ιστοσελιδα μας εκρουσε προ πολλων ετων τον "κωδωνα" κινδυνου με αρθρα μας και μηνυματα προς ολες τις κατευθυνσεις ομως "Φωνη βοωντως εν τη ερημω¨"
Ζητησαμε με διαφορα αρθρα μας απο τους λιγοστους ελληνες επιχειρηματιες εδω να προσλαμβανεται αμεσα η νεολαια μας με ελληνικους μισθους της ταξης των 700 ευρω τον μηνα μετα την αποφοιτηση τους απο τα ελληνικα μας σχολεια ΟΜΩΣ Α.Κ ( ξερετε τι θα πει στην ναυτικη διαλεκτο !!)
Πρόκειται για τις τελευταίες ζωντανές μαρτυρίες μιας λαμπρής ιστορικής περιόδου του ελληνισμού που βαδίζει δυστυχώς στη δύση της.την ευθυνη την οποια καταλογιζουμε σε ολες τις ελληνικες κυβερνησεις, ομως την μεγαλυτερη ευθυνη καταλογιζουμε στους Αλεξανδρειανους μας επιχειρηματιες με το σκεπτικο οτι οι ελληνοαιγυπτιοι ευεργετες /επιχειρηματιες δεν περιμεναν καμμια βοηθεια απο την ελλαδα , - απεναντιας ομως βοηθουσαν πολλαπλως ακομα και την ελλαδα απο τα κερδη των εμπορικων δραστηριοτητων τους εδω στην Αιγυπτο,
Αντιπαθουσαν τις "φιεστες"και τα "γλυψιματα" ελληνων βουλευτων η Ελληνων υπουργων και ΜΜΕ που ηρχοντο στην Αλεξανδρεια χωρις "φανφαρες" και χωρις να "πλεκουν το εγκωμιο τους" διδοντας τους ασημενιες πλακετες !!!η χρηματα τα οποια -σκεπτομενοι ελληνικα χωρις συμφερον εχτιζαν Παρθενωνες -Ελληνικα σχολεια-γηροκομεια-εκκλησιες -κοιμητηρια.
-Οι παλαιοι ελληνο- αιγυπτιοι επιχειρηματιες ουδεποτε υποστηριζαν κανενα ελληνικο πολιτικο κομμα αφου στοχος τους ηταν η ευημερια της Ελληνο αιγυπτιακης παροικιας και η βοηθεια προς την μητερα πατριδα με οιαδηποτε κυβερνηση-
Μερική άποψη της φουτουριστικής Bibliotheca Alexandrina
Η αίθουσα του Μαντείου του Αμμωνα Δία. Εδώ ο Μέγας Αλέξανδρος μπήκε μόνος του και πήρε τον χρησμό από τους ιερείς του μαντείου.
Συστήνουμε τα ξενοδοχεία «Hotel Four Seasons» (0020 3 5818080,www.fourseasons.com/alewandria), «Windsor Palace Hotel» (0020 3 4808123, http://www.paradisiennegypt.com/), «Salamlek Palace» (0020 3 5477999, http://www.sangiovanni.com/), «Cecil» (0020 3 4877173,http://www.sofitel.com/) και «Metropole» (0020 3 4861467,http://www.paradisiennegypt.com/).
ΣΙΒΑ
Προτείνονται τα ξενοδοχεία «Siwa Safari Paradise» ( http://www.siwaparadise.com/) «Cleopatra Hotel» ( , http://www.cleopatra-siwa.net/), «Shali Lodge» ( www.siwa.com/ShaliLodge.html), «Siwa Shali Resort» ( , http://www.siwashaliresort.com/).
,Γευματίστε στα εστιατόρια «Elite», «Malek as-Samaan» και «Taverna». Για φρέσκα θαλασσινά προτιμήστε τα εστιατόρια «Hood Gondol Seafood», «Fresh Fish Grill» και «Tikka Grill»."la veranda "και ¨το ελληνικο εστιατοριο "Ζεφυρειο" στο Αμπου κιρ
ΣΙΒΑ
Για να δοκιμάσετε την τοπική αραβική κουζίνα συστήνονται τα εστιατόρια «Al-Babinshal Restaurant», «Kenooz Siwa», «Nour al-Waha» και «Abdu's Restaurant».
Κατά την παραμονή σας στην Αίγυπτο, καταναλώνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό. Μη βάζετε παγάκια στον χυμό σας και αποφεύγετε τις ωμές σαλάτες.
Για τον προγραμματισμο των ταξιδειων σας στην Αιγυπτο προτιμειστε την αυθεντια στον τουρισμο Ελληνικη εταιρεια NASCO TOURS Alexandria -της Κας Μαχης Γαβαλα (ετος ιδρυσεως 1950) η στα πολυτελη ιδιοκτητα γραφεια τους στην παραλιακη λεωφορο του παλαιου Φαληρου -Αθηνα εταιρεια NORSTAR (με 38 υπαλληλους) ετοιμοι να σας εξυπηρετησουν με καλες τιμες και συντομη 24ωρη εξυπηρετηση (εις προσοχην κ Τασου Γαβαλα τηλ 00302111204311 κιν 0030 6934649914
ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ -ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ -ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ -ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΞΠΗΡΕΤΗΣΗ
NASCO TOURS ALEXANDRIA
ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ