10 Μαΐου 2012

Η πρόταση Κουβέλη σχεδόν συμπίπτει με την πρότασή μας δήλωσε ο Ευ.Βενιζέλος




Αθήνα
Για «καλό οιωνό» -αν όχι αισιόδοξο πρώτο βήμα- μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών του.

Η πρόταση του κ. Κουβέλη για οικουμενική κυβέρνηση «σχεδόν συμπίπτει με τη δική μας πρόταση» είπε ο κ. Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντάς την «υπεύθυνη και συγκεκριμένη».

Συμφωνούμε, όπως εξήγησε, στους στόχους για παραμονή πάση θυσία της χώρας στην ευρωζώνη και το ευρώ και για υπέρβαση του μνημονίου. Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι η απαλλαγή από το μνημόνιο μπορεί να γίνει σε ορίζοντα τριετίας.

«Η πρόταση του κ. Κουβέλη σχεδόν συμπίπτει με την πρότασή μας για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και με την πρότασή μας για οριστική και ασφαλή υπέρβαση του μνημονίου, το αργότερο μέσα σε τρία χρόνια με την Ελλάδα μέσα στο ευρώ και με τις συνθήκες να γίνονται καλύτερες και όχι χειρότερες για τους Έλληνες πολίτες» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα συνεχίσει τις επαφές του στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε. Για αύριο (Παρασκευή) το πρωί έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντ.Σαμαρά.

«Θα συνεχίσω την προσπάθεια προετοιμάζοντας το έδαφος για την διαβούλευση που θα διεξαχθεί με τον συντονισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ανακούφιση στο ΠΑΣΟΚ

Ανάσα ανακούφισης φαίνεται ότι έδωσε η στάση του Φώτη Κουβέλη στο ΠΑΣΟΚ, με κύκλους του Κινήματος να χαρακτηρίζουν τον κ. Κουβέλη ως «φωνή της λογικής», προσθέτοντας ότι «δείχνει ποιος είναι ο δρόμος».

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι οι στόχοι του κ. Κουβέλη για τριετή πορεία «απαγκίστρωσης» από το Μνημόνιο συμπίπτουν με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τριετή «υπέρβαση» του Μνημονίου.

Σύμφωνα με τους ίδιους αν η προσπάθεια καταλήξει στον σχηματισμό κυβέρνησης θα εξεταστούν ποια είναι τα φερέγγυα πρόσωπα.

Ο κ. Κουβέλης μίλησε για «συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, με πολιτικά φερέγγυα πρόσωπα, που θα ενσωματώνει και θα σέβεται το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας».

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι η συμμετοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε αυτήν την κυβέρνηση αποτελεί προαπαιτούμενο, ενώ στο ερώτημα τι θα σημαίνει η μη συμμετοχή του, είπαν ότι πρέπει να γίνεται «ένα βήμα τη φορά», εννοώντας ότι δεν χρειάζεται να προτρέχουμε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι όποιος δεν ανταποκριθεί στην πρόταση θα πρέπει να εξηγήσει το γιατί.

Η δήλωση του Ευ.Βενιζέλου

«Η συζήτηση που είχαμε με τον κ. Φώτη Κουβέλη ήταν πολύ ουσιαστική. Ο κ. Κουβέλης, όπως ακούσατε, διατύπωσε μια συγκεκριμένη και υπεύθυνη πρόταση. Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά στις απόψεις μας.

» Η πρόταση του κ. Κουβέλη σχεδόν συμπίπτει με την πρότασή μας για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και με την πρότασή μας για οριστική και ασφαλή υπέρβαση του μνημονίου, το αργότερο μέσα σε τρία χρόνια με την Ελλάδα μέσα στο ευρώ και με τις συνθήκες να γίνονται καλύτερες και όχι χειρότερες για τους Έλληνες πολίτες.

» Άρα, το πρώτο βήμα της διαδικασίας της διερευνητικής εντολής που έλαβα το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μπορώ να πω ότι είναι αν όχι αισιόδοξο, πάντως ένας καλός οιωνός.

» Θα συνεχίσω τις προσπάθειές μου. Αύριο το πρωί θα συναντηθώ με τον Πρόεδρο της ΝΔ, τον κ. Σαμαρά, και με τους αρχηγούς των κομμάτων που θα ανταποκριθούν στην παράκλησή μου να τους συναντήσω. Προφανώς θα ξανασυναντηθώ και με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Τσίπρα.

» Είχα τηλεφωνική επικοινωνία με την κα Παπαρήγα που μου επανέλαβε τη γνωστή θέση του κόμματός της και θα συνεχίσω την προσπάθεια προετοιμάζοντας το έδαφος για τη φάση της διαβούλευσης που θα διεξαχθεί με το συντονισμό του κ. Προέδρου της Δημοκρατίας».