20 Ιουλίου 2012

Φάκελος Ολυμπιακοί Αγώνες 2004!!-ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ




Απόσπασμα από την ομιλία του κ. Α. Σαμαρά στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τι δήλωνε:

Θα σας μιλήσω χωρίς περιστροφές. Χωρίς γενικολογίες που καλύπτουν τα πάντα, αλλά δεν λένε τίποτε… Χωρίς εύκολες υποσχέσεις και ακόμα ευκολότερες υπεκφυγές, που συνηθίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις… Ο λαός έχει ανάγκη σήμερα από τέσσερα πράγματα:
Από αλήθεια. Από Προοπτική. Από Ελπίδα. Κι από κουράγιο. Από ολόκληρη την αλήθεια, όχι από «μισές αλήθειες»… Από χειροπιαστή προοπτική, όχι από λαϊκίστικες χίμαιρες. Από ρεαλιστική Ελπίδα, όχι από ψεύτικα συνθήματα. Κι από το κουράγιο που μπορεί να εμπνεύσεις μόνο αν δείξεις ότι έχεις πρόθεση να «σπάσεις αυγά
»”.

Και επειδή τα “αυγά” είναι πολλά και μεγάλα κ. Σαμαρά, σας παραθέτω την επερώτηση του βουλευτού της ΝΔ και μετέπειτα υπουργού της κυβέρνησης Σαμαρά, και κατόπιν παραιτηθέντος, του κ. Νίκου Ι. Νικολόπουλου, στην βουλή των Ελλήνων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, και την απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας τον Ιούνιο του 2011.

Οφείλουν οι υπεύθυνοι υπουργοί να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα των όποιων ελέγχων διενεργήθησαν, εάν διενεργήθησαν, για να γνωρίζει ο Ελληνικός λαός το “μαζί τα φάγαμε” ποιους αφορά.

Για να δούμε και εμείς οι απλοί πολίτες κάποια στιγμή να σπάει κάποιος “αυγά” ή αλλιώς να γίνεται “κότα”.

Θέλουμε να δούμε την ρεαλιστική Ελλάδα και όχι “λαϊκίστικες χίμαιρες”.

Φ.900α/8655/12002/28 Ιουνίου 2011

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Νίκος Ι. Νικολόπουλος, σχετικά με το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, σας γνωρίζω ότι τα ερωτήματα που τίθενται δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

"Ερώτηση 18017/14-6-2011 της Βουλής των Ελλήνων

Δημοσιεύματα στον Κυριακάτικο τύπο που κάνουν λόγο για αστρονομική υπερκοστολόγηση των Ολυμπιακών έργων τα τεέυταία 2-3 χρόνια πριν τους αγώνες. Μάλιστα αναφέρεται υπολογισμός πως τη στιγμή που κάθε Αυστραλός έδωσε για τους αγώνες του Σίδνει το ποσό των 75 ευρώ, αποκαλύπτεται το «χρυσό ολυμπιακό κατά κεφαλήν χαράτσι» για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που ανέρχεται στα 844 ευρώ και το ποίο προέκυψε από εξωπραγματικές υπερκοστολογήσεις έργων. Διοργανώθηκαν δηλαδή στην Ελλάδα (ορθώς) οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ωστόσο αποτελεί πλέον ευρεία δημόσια γνώση πως κάποιοι πλούτισαν εις βάρος του απλού φορολογούμενου πολίτη.

Και ενώ έγινε γνωστό πως λίγους μήνες μετά την τελετή λήξης των - ομολογουμένως πετυχημένων- Ολυμπιακών Αγώνων, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών έλαβαν εντολή να ξεκινήσουν ενδελεχή έρευνα για το κόστος και τις υπερτιμολογήσεις των έργων. Τότε ανακάλυψαν ότι είχαν γίνει απευθείας αναθέσεις στο όνομα της επιτυχίας των Αγώνων, σ’ένα ράλι σκανδαλωδών αποκλίσεων κόστους, από τον φάκελο διεκδίκησης μέχρι την αποστολή των τιμολογίων για το λογαριασμό. 

Στον φάκελο διεκδίκησης των αγώνων το συνολικό κόστος των έργων ανερχόταν σε 7,741 δις ευρώ.

Σας παραθέτω στοιχεία από δημοσίευμα στην εφημερίδα Real news που κάνουν ανάλυση των Παραφουσκωμένων έργων.

Το τμήμα Ανάλυσης Οικονομικών Στοιχείων (Ε’) της 20ης Διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών έκανε αναλυτική έρευνα για την εκτίμηση του τελικού κόστους των δαπανών των ολυμπιακών έργων, συγκρινόμενο με τον φάκελο διεκδίκησης. Οι ελεγκτές της διεύθυνσης συνέκριναν ένα προς ένα τα έργα στην περίοδο της διεκδίκησης με το τελικό κόστος, με αποτέλεσμα να καταλήξουν σε Αστρονομικά νούμερα.

Πρώτο στη λίστα της σπατάλης έρχεται το ΟΑΚΑ, καθώς το κόστος των έργων στον φάκελο διεκδίκησης δεν ξεπερνούσε τα 3.100.000 ευρώ, αλλά τελικά μας στοίχισε 399.000.000 ευρώ, με απόκλιση κόστους 12.771%!

Ακολουθεί το Παναθηναϊκό Στάδιο, για το οποίο αρχικά είχαν υπολογίσει 300.000 ευρώ, αλλά φαίνεται ότι έπεσαν έξω στους υπολογισμούς τους 3.733 φορές, με το ποσό να φτάνει τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Από την έρευνα αποκαλύφθηκαν άλλα τουλάχιστον 21 μεγάλα έργα με σκανδαλώδεις αποκλίσεις κόστους. Το Ολυμπιακό κέντρο Τένις κόστισε 47,5 εκατομμύρια ευρώ, με διαφορά κόστους 286%. 

Το Ολυμπιακό κλειστό γυμναστήριο κόστισε 8 εκατομμύρια ευρώ, με απόκλιση κόστους 186%.

Το ολυμπιακό κέντρο υγρού στίβου, από τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ που είχε δηλωθεί στο φάκελο διεκδίκησης, έφτασε στα 22,5 εκατομμύρια ευρώ, με απόκλιση κόστους της τάξεως του 543%

«Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας πρέπει να μετονομαστεί σε Στάδιο Απόκλισης κόστους Ολυμπιακών Διαστάσεων», λέει στην «R» ένας από τους ελεγκτές που συμμετείχε στην έρευνα, αφού τελικά στοίχισε στον Έλληνα φορολογούμενο 890 φορές περισσότερο από όσο αρχικά είχε υπολογιστεί. Μάλιστα, το Ολυμπιακό κέντρο Hockey, Baseball & Softball ξεπέρασε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αφού τελικά η απόκλιση κόστους έφτασε το 972% !!!!

Στο σπορ των αστρονομικών αποκλίσεων συμμετείχαν πολλές εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα ο κατάλογος των έργων να είναι μακρύς. Ακολουθούν το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου με απόκλιση κόστους 342%, το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Νίκαιας Άρσης Βαρών που φτάνει το 309%, το Ολυμπιακό κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά με 618%, ενώ στην περίπτωση του Ολυμπιακού Κέντρου του Αγίου Κοσμά για το Τρίαθλο, προφανώς κάτι δεν πήγε καλά, αφού η απόκλιση είναι μόλις 13%.

Όλα, όμως πήγαν «καλά» για αυτούς που σχεδίασαν τις υπερτιμολογήσεις στην περίπτωση του έργου του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Γουδίου και του Ολυμπιακού Κέντρου Μοντέρνου Πεντάθλου, με απόκλιση κόστους ύψους 1.029%! Στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας Τατοΐου- Μαρκοπούλου, η διαφορά κόστους ήταν 388%, ενώ στο Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής Μαρκοπούλου έφτασε το 405%.

Η περιφέρεια

Κι αν για το λεκανοπέδιο Αττικής «πρωταθλητής» της απόκλισης αναδείχθηκε το ΟΑΚΑ, για την υπόλοιπη Ελλάδα οι «πρωταθλητές» έρχονται από τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα από το Καυτανζόγλειο Στάδιο, στην περίπτωση του οποίου η διαφορά κόστους είναι 6.073%, καθώς στον φάκελο διεκδίκησης τα έργα είχαν αποτιμηθεί με 1,1 εκατομμύριο ευρώ, αλλά τελικά το Ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε 67,9 εκατομμύρια.

Με βραχεία κεφαλή ακολουθεί το Ολυμπιακό Στάδιο Πάτρας, με τη διαφορά κόστους να φτάνει στο 4.009%, και ακολουθούν το Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας στον Σχοινιά με 200%, το Ολυμπιακό Κέντρο Κανόε/καγιάκ Σλάλομ στο Ελληνικό με 336% και το Ολυμπιακό Παναθηναϊκό Στάδιο Βόλου με 105%.

Η εθνική οδός Σχηματαρίου - Πάρνηθας, που δεν έγινε ποτέ και παραμένει μέχρι σήμερα ένας ορεινός δρόμος που χρησιμοποιούν μόνο τα οχήματα της Πυροσβεστικής, στοίχισε 2.200.000 ευρώ, με απόκλιση κόστους 267%.

Ακριβώς την ίδια απόκλιση είχε και το έργο της Ολυμπιακής Εγκατάστασης ορεινής Ποδηλασίας Πάρνηθας, ενώ στην περίπτωση των οδικών συνδέσεων του Ολυμπιακού Χωριού, η διαφορά κόστους έφτασε το 374%, αφού τα 200 εκατομμύρια ευρώ που δηλώθηκαν στον φάκελο διεκδίκησης δεν αρκούσαν -όπως φαίνεται- ούτε για το ένα τρίτο του έργου, καθώς το κόστος του ξεπέρασε τα 947 εκατομμύρια ευρώ".

Τελικά η έρευνα του 2005 έφτανε να εκτιμήσει πως το κόστος των Αγώνων άγγιξε τα 13,5 δις από τα 7,741 που έγραφε ο φάκελος διεκδίκησης. Υπάρχουν βεβαίως υπόνοιες από άλλες πηγές που κάνουν λόγο για 20 δις.. 

Αλλά ακόμη και να λάβουμε υπόψη τα 13,5 δις, μιλούμε για «φούσκωμα» σχεδόν 100% από την εκτίμηση του φακέλου διεκδίκησης!
Επειδή:

Α) Ο Ελληνικός λαός τώρα καλείται να πληρώσει το λογαριασμό και

Β) Όλοι μαζί ΔΕΝ τα φάγαμε…

Ερωτώνται οι υπουργοί

1. Παραδόθηκαν τα στοιχεία της έρευνας του Υπ. Οικονομικών στον αρμόδιο Εισαγγελέα;

2. Αν ναι, ποιο το αποτέλεσμα της έρευνας;

3. Αν όχι, πρόκειται να κληθούν οι εμπλεκόμενοι σε κάθε ένα έργο ξεχωριστά και να λογοδοτήσουν για τις «εκρηκτικές» δαπάνες και τα «φέσια» που φόρτωσαν στον απλό εργαζόμενο και συνταξιούχο αυτής της χώρας;

4. Διερεύνησε το παραπάνω θέμα το ΣΔΟΕ και αν όχι πρόκειται να το κάνει ακόμη και τώρα;

5. Ποιοι ήταν οι συντάκτες και οι υπογράφοντες του φακέλου διεκδίκησης και να διευκρινιστεί αν κλήθηκαν και αυτοί να καταθέσουν για τα νούμερα που περιείχε ο φάκελος αυτός, βάσει των οποίων έγινε η διεκδίκηση, αλλά και η καμπάνια προπαγάνδας, έτσι ώστε να σωπάσουν οι φωνές που τότε προειδοποιούσαν για το υπέρογκο βάρος της διοργάνωσης και δέχονταν μόνο την χλεύη του κατεστημένου και των «παπαγάλων» του,

6. Ποιοι κατηγορήθηκαν για το τεράστιο σκάνδαλο της υπέρ-κοστολόγησης των Ολυμπιακών Αγώνων; (για οποιαδήποτε υπόθεση)

7. Αν λάβουμε υπόψη την εκτίμηση του ΥΠ. Οικονομικών πως οι Αγώνες κόστισαν 13,5 δις, μας λείπουν σχεδόν άλλα τόσα από αυτά που περιέχονταν στο φάκελο διεκδίκησης! Που πήγαν;

8. Κατά τη γνώμη των ερωτώμενων υπουργών, πρέπει να διερευνηθούν άμεσα οι επιμέρους υποθέσεις μία-μία; Πρέπει να οδηγηθούν οι εμπλεκόμενοι ανεξαρτήτως κύρους και θέσης στη Δικαιοσύνη και τελικά στη φυλακή. Τι θα πράξουν σχετικά λοιπόν και με τι χρονοδιάγραμμα;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος"

Οπως γίνεται αντιληπτό, κάποιοι προσπαθούν να μην ανοίξει ο φάκελος των Ολυμπιακών Αγώνων, να μην γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα της έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών, να μην λογοδοτήσουν για την εγκληματική απόκλιση προϋπολογισμών και εφαρμογής, των έργων και "ημερών" των Αγώνων δια το "μεροκάματο".

Εάν η υπέρβαση του 300% δεν αποτελεί σκάνδαλο, τότε κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι έχουμε χάσει ως Εθνος την αίσθηση του μέτρου.

Άμεσα πρέπει να ξεκινήσει έρευνα του κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, από το Ελληνικό δημόσιο, τα αποτελέσματα της οποίας να αποστείλει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. 

Ας πράξουμε επιτέλους αυτό το οποίο σε άλλες χώρες θεωρείται αυτονόητο, τον σεβασμό και τον έλεγχο του πώς διαχειρίζονται κάποιοι, τον “ιδρώτα” και τον “κόπο” των Ελλήνων πολιτών.

πηγη aegeantimes.gr