20 Οκτωβρίου 2012

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ -ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΛ ΑΛΑΜΕΙΝ

Παπούλιας από το Ελ Αλαμέιν: να έρθουν καλύτερες ημέρες για την Ελλάδα

                                                  Ο ΕΛΛΗΝΑΣ  ΥΦΥΠΕΞ- κ Κ ΤΣΙΑΡΑΣ

Κ. Παπούλιας: «Με δύναμη ψυχής ο Έλληνας θα ξεπεράσει οποιαδήποτε κρίση»

Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια πραγματοποιήθηκαν οι φετινές εκδηλώσεις για την 70η επέτειο από τη μάχη του Ελ Αλαμέιν, που αποτέλεσε την αφετηρία του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο κ. Παπούλιας ευχήθηκε καλύτερες ημέρες για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι «με αυτή τη δύναμη ψυχής που έχει ο Έλληνας, θα ξεπεράσει την οποιαδήποτε κρίση, έστω και αν υποφέρει τόσο πολύ».

«Το ότι η μικρή Ελλάδα δίνει νεκρούς για την ελευθερία και για την αντιμετώπιση κάθε βαρβαρισμού και φασισμού, είναι ένα μήνυμα παγκόσμιο» είπε ακόμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατέληξε λέγοντας ότι «όποιος αγνοεί την ιστορία, χάνει τον προσανατολισμό του».

Η ιστορική επέτειος του Ελ Αλαμέιν εορτάστηκε παρουσία εκπροσώπων της Αιγύπτου, της Κύπρου, του Καναδά και της Μ.Βρετανίας, ενώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Κωνσταντίνος Τσιάρας.

«Αντλούμε και σήμερα διαχρονικά μηνύματα και αντλούμε και κουράγιο για να μπορέσει η χώρα μας γρήγορα να σταθεί και πάλι όρθια στα πόδια της και να συνεχίσει την πορεία της», ανέφερε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Ο κ Κάρολος Παπούλιας τόνισε παράλληλα ότι «με αυτήν την δύναμη ψυχής που έχει ο Έλληνας, θα ξεπεράσει την οποιαδήποτε κρίση, έστω και αν, και πρέπει να το πούμε αυτό, υποφέρει τόσο πολύ».

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την συγκινητική τελετή και το τρισάγιο όπου προέστη ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος Μητροπολίτης Γέρων Αξώμης κ.Πέτρος, ο Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας χαρακτήρισε την σημερινή «μεγάλη μέρα. 

Μία μέρα συγκίνησης για τα παιδιά της Ελλάδας που πολέμησαν έξω από την Ελλάδα εναντίον του φασισμού και του ναζισμού. 
Ξεκινήσαμε από τα βουνά της Αλβανίας, πολεμήσαμε στο Ρούπελ και στα οχυρά της Μακεδονίας, αντισταθήκαμε στα Τέμπη μαζί με τους συμμάχους και περάσαμε στην μεγάλη μάχη της Κρήτης και στην συνέχεια στην ηρωική καθολική αντίσταση του ελληνικού λαού κατά την διάρκεια 1941-1944. Το ότι η μικρή Ελλάδα δίνει νεκρούς για την ελευθερία και για την αντιμετώπιση κάθε βαρβαρισμού και φασισμού, είναι ένα μήνυμα παγκόσμιο. 
Λίγες είναι οι χώρες εκείνες που έτυχε να αγωνιστούν αυτόν τον αγώνα τον καλό.

 Πολλοί δεν το γνωρίζουν και πρέπει να το μάθουν. Όποιος αγνοεί την ιστορία, χάνει τον προσανατολισμό του. Θέλω να ευχηθώ από αυτό το ηρωικό μέρος του Ελ Αλαμέιν, καλύτερες μέρες για την Ελλάδα, που πιστεύω και ήμουνα πάντοτε αισιόδοξος, ότι με αυτήν την δύναμη ψυχής που έχει ο Έλληνας θα ξεπεράσει την οποιαδήποτε κρίση, έστω και αν, και πρέπει να το πούμε αυτό, υποφέρει τόσο πολύ».

Για την ιστορική επέτειο του Ελ Αλαμέιν, που εορτάστηκε παρουσία εκπροσώπων της Αιγύπτου, της Κύπρου, του Καναδά και της Μ.Βρεττανίας, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Μνημείο, στο Ελ Αλαμέιν, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είναι μεγάλη τιμή μας να βρισκόμαστε στο μέσον της ερήμου, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συμμετάσχουμε στις εκδηλώσεις τιμής στην μνήμη όλων των πεσόντων αλλά κυρίως στην μνήμη των ανδρών της 1ης Ελληνικής Ταξιαρχίας, που δώσανε παραδείγματα θάρρους και αυτοθυσίας. 
Αντλούμε από αυτήν την θυσία που είχε καθοριστική σημασία για την έκβαση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αντλούμε και σήμερα διαχρονικά μηνύματα και αντλούμε και κουράγιο για να μπορέσει η χώρα μας γρήγορα να σταθεί και πάλι όρθια στα πόδια της και να συνεχίσει την πορεία της. Αιωνία η μνήμη αυτών που έπεσαν εδώ. Μεγάλη τιμή σε αυτούς που ζουν ακόμη και με συγκίνηση τους συναντήσαμε εδώ σε αυτήν την σεμνή αλλά τόσο σημαντική τελετή», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Καλωσορίζοντας τους υψηλούς προσκεκλημένους, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Εφέδρων Πολεμιστών, Αγωνιστών, Θυμάτων και Αναπήρων  αντισυνταγματάρχης Απόστολος Δεληγιάννης τόνισε ότι «οι σκληροί αγώνες της 1ης Ελληνικής Ταξιαρχίας επί 5,5 μήνες είχαν το βαρύ τίμημα της θυσίας 91 νεκρών Αξιωματικών και οπλιτών και 254 τραυματιών. Η θυσία τους όμως αυτή λάμπρυνε την πολεμική αρετή των Ελλήνων για μία ακόμη φορά στη μακραίωνη ιστορία του έθνους μας».

Ενώ, εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας, ο Έλληνας Πρέσβης εξοχωτατος κ Χριστόδουλος Λάζαρης τόνισε ότι «στους Νεκρούς χρωστάμε, να μην ξαναπληρωθεί ποτέ πια το τίμημα, που ποτέ δεν έπρεπε να είχε πληρωθεί. 
Στους Νέους χρωστάμε, να παραδώσουμε ατόφια την Ελευθερία που οι Νεκροί μας μάς χάρησαν. Σε μάς χρωστάμε, να διαφυλάξουμε την τιμή μας και την ευψυχία μας, «το γαρ το Ελεύθερον το εύψυχον»...»

Στην συγκινητική τελετή στο Ελληνικό Μνημείο του Ελ Αλαμέιν, παραβρέθηκαν ο διοικητής της περιφέρειας Μάρσα Ματρούχ στρατηγός Τάχα Μοχάμεντ, που εκπροσώπησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Δρ Μοχάμεντ Μόρσι
Ο Βρετανός υπουργός Διεθνούς Στρατηγικής και Ασφάλειας Δρ Άντριο Μόρισον ο Κύπριος πρέσβης Σώτος Λιασίδης, ο Πρέσβης του Καναδά Ντέιβιντ Ντρέικ -
Ο Εξοχωτατος Γενικος προξενος της Ελλαδος στην Αλεξανδρεια κ Χρ Καποδιστριας με την συζυγον του- Κα Νοτα - διοικητικα στελεχη του Γενικου προξενειου Αλεξανδρειας - ελληνες εκπαιδευτικοι και άλλοι επίσημοι, ενώ δίπλα από τα ελληνικά τιμητικά στρατιωτικά αγήματα των 3 οπλων , βρέθηκαν Έλληνες πρόσκοποι και μαθητές από το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, που έφτασαν στον μνημείο με εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας. 

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε ο Γεν. Γραμματέας της Αντώνης Ιορδανίδης -ο βετερανος πρωην υπηρετησας στο Ελληνικο Πολεμικο ναυτικο (1942) Αλεξανδρινος  κ Δημ Γαβαλας με την συζυγο του κ Κλεμεντινη η Κα Στελλα Παπαντωνη συζυγος του Προεδρου του Επιστημονικου Συλλογου Πτολεμαιος Α ! κ Νικ Παπαντωνη ενω παρων ηταν ο γνωστος Διευθυντης της Ελληνικης Εφημεριδας Καιρου ΝΕΟ ΦΩΣ και ανταποκριτης της Ελληνιικης τηλεορασης ΝΕΤ ΕΛΛΑΣ -ΑΠΕ    κ Νικ Κατσικας 

Η γνωστη σε ολο τον Ελληνισμο - συμπαροικος μας  -Αλέξανδρινη Ελληνιδα τ. δημοσιογραφος του ΑΝΤ1  Κα Σαββουλα Λιατσου -Αντωνιου η οποια παντα κοσμει με την παρουσια της μεγαλες ελληνικες εκδηλωσεις στην Αλεξανδρεια

Η Ελληνικη κοινοτητα Αλεξανδρεας ευγενως προσεφερε  2 λεωφορεια 70 θεσεων το καθενα στους συμπαροικους μας-+ -εκπαιδευτικους και μαθητας-προσκοπους των σχολειων μας ωστε ολοιν να δωσουν το παρων σε αυτην την μεγαλη επετειο-

Η παρουσια του προεδρου της ΕΚΑ κ Ι Σιοκα καθως και η παρουσια του Προεδρου του ΣΑΕ κ Στεφ Ταμβακη - δεν ητο δυνατη λογω φορτου εργασιας αφου ειχαν το γενικο προσταγμα -συντονιζοντας ΟΛΑ απο τα γραφεια τους-  ωστε αυτη η επετειος να στεφθει με επιτυχια

Το τιμητικό παρών έδωσαν από την Ελλάδα Πρόεδροι των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, εκπρόσωποι των Εφεδροπολεμιστικών Ενώσεων και του Πανελληνίου Συνδέσμου Βετεράνων Αεροπορίας καθώς και του Πανελληνίου Συνδέσμου Εκστρατευτικών Σωμάτων Μέσης Ανατολής Ριμινιτών Ιερολοχιτών. 



   




   Ο