Ουάσινγκτον
Μεγάλη μελέτη στις ΗΠΑ δείχνει ότι μακροχρόνια λήψη πολυβιταμινών προσφέρει μια ελαφρά μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, τουλάχιστον στους υγιείς άνδρες.
Το αποτέλεσμα προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι προηγούμενες έρευνες που εξέταζαν πολυβιταμίνες και μεμονωμένες βιταμίνες, συνήθως σε μεγάλες δόσεις, κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι τα σκευάσματα αυτά όχι μόνο δεν προλαμβάνουν χρόνιες ασθένειες, αλλά αντίθετα δείχνουν να αυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο καρκίνου και πρόωρου θανάτου.
Δείτε ακόμα:
Οι εθελοντές της πρώτης ομάδας ήταν 8% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο -μια μέτρια μείωση συγκριτικά με την καλή διατροφή, την άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος, καθεμία από τις οποίες μειώνει τον κίνδυνο κατά 20 με 30 τοις εκατό.
«Η επίδραση είναι πολύ ήπια και δεν είμαι σίγουρος ότι είναι αρκετά σημαντική ώστε να συστήσουμε τη χρήση πολυβιταμινών σε οποιονδήποτε» σχολίασε ο Δρ Έρνεστ Χοκ του Πανεπιστημίου του Τέξας.
Ο Χοκ ανέλαβε να ελέγξει τη μελέτη πριν από την παρουσίασή της σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας Καρκίνου. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται επίσης στο Journal of the American Medical Association.
Σήμερα, καμία αμερικανική υπηρεσία δεν συνιστά τη χορήγηση βιταμινών, και μάλιστα «ανεξάρτητα από την ποιότητα της διατροφής».
Για όσους θέλουν να παίρνουν βιταμίνες, οι γιατροί συνιστούν:
Στη νέα μελέτη, ο Δρ Μάικλ Γκατσιάνο του Brigham and Women's Hοspital and VA Boston ακολούθησε μια πιο αξιόπιστη προσέγγιση: Κανείς από τους 15.000 άνδρες της μελέτης, όλοι υγιείς και άνω των 50 ετών, δεν γνώριζε αν λάμβανε το πραγματικό χάπι ή placebo.
Στα περίπου 11 χρόνια που διήρκεσε η μελέτη καταγράφηκαν συνολικά 2.669 περιστατικά καρκίνου. Στην ομάδα των πολυβιταμινών εμφανίστηκαν 17 κρούσματα ανά 1.000 εθελοντές, συγκριτικά με κάτι περισσότερο από 18 κρούσματα ανά 1.000 εθελοντές στην ομάδα ελέγχου. Από τους αριθμούς αυτούς υπολογίστηκε ότι οι πολυβιταμίνες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου κατά 8%.
Σημαντική είναι όμως η παρατήρηση ότι οι πολυβιταμίνες δεν φάνηκαν να προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη, ο οποίος αντιστοιχούσε στα μισά περιστατικά καρκίνου. Η μείωση του κινδύνου για όλες τις άλλες μορφές καρκίνου συνολικά ήταν 12%.
Το αποτέλεσμα προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι προηγούμενες έρευνες που εξέταζαν πολυβιταμίνες και μεμονωμένες βιταμίνες, συνήθως σε μεγάλες δόσεις, κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι τα σκευάσματα αυτά όχι μόνο δεν προλαμβάνουν χρόνιες ασθένειες, αλλά αντίθετα δείχνουν να αυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο καρκίνου και πρόωρου θανάτου.
Δείτε ακόμα:
- Οι πολυβιταμίνες «δεν ωφελούν και ίσως βλάπτουν»
- Οι πολυβιταμίνες δεν φαίνεται να προλαμβάνουν την καρδιοπάθεια ή τον καρκίνο
- Οι βιταμίνες C και E δεν προφυλάσσουν από τα καρδιαγγειακά επεισόδια
- Τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα «δεν προσφέρουν μακροζωία»
Οι εθελοντές της πρώτης ομάδας ήταν 8% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο -μια μέτρια μείωση συγκριτικά με την καλή διατροφή, την άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος, καθεμία από τις οποίες μειώνει τον κίνδυνο κατά 20 με 30 τοις εκατό.
«Η επίδραση είναι πολύ ήπια και δεν είμαι σίγουρος ότι είναι αρκετά σημαντική ώστε να συστήσουμε τη χρήση πολυβιταμινών σε οποιονδήποτε» σχολίασε ο Δρ Έρνεστ Χοκ του Πανεπιστημίου του Τέξας.
Ο Χοκ ανέλαβε να ελέγξει τη μελέτη πριν από την παρουσίασή της σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας Καρκίνου. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται επίσης στο Journal of the American Medical Association.
Σήμερα, καμία αμερικανική υπηρεσία δεν συνιστά τη χορήγηση βιταμινών, και μάλιστα «ανεξάρτητα από την ποιότητα της διατροφής».
Για όσους θέλουν να παίρνουν βιταμίνες, οι γιατροί συνιστούν:
- Θυμηθείτε ότι πρόκειται για διατροφικά συμπληρώματα, τα οποία δεν υποβάλλονται στις αυστηρές δοκιμές και ελέγχους που απαιτούνται για τα φάρμακα.
- Ρωτήστε πρώτα το γιατρό σας. Η βιταμίνη Κ αλληλεπιδρά με φάρμακα για την καρδιά και τα αντιπηκτικά, ενώ ορισμένες βιταμίνες επηρεάζουν την πηκτικότητα του αίματος και την απόκριση στην αναισθησία στην περίπτωση χειρουργικής επέμβασης
- Οι νυν και πρώην καπνιστές πρέπει να αποφύγουν τις υψηλές δόσεις β-καροτένιου και βιταμίνης Α, καθώς δύο μεγάλες μελέτες έχουν δείξει αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα.
Στη νέα μελέτη, ο Δρ Μάικλ Γκατσιάνο του Brigham and Women's Hοspital and VA Boston ακολούθησε μια πιο αξιόπιστη προσέγγιση: Κανείς από τους 15.000 άνδρες της μελέτης, όλοι υγιείς και άνω των 50 ετών, δεν γνώριζε αν λάμβανε το πραγματικό χάπι ή placebo.
Στα περίπου 11 χρόνια που διήρκεσε η μελέτη καταγράφηκαν συνολικά 2.669 περιστατικά καρκίνου. Στην ομάδα των πολυβιταμινών εμφανίστηκαν 17 κρούσματα ανά 1.000 εθελοντές, συγκριτικά με κάτι περισσότερο από 18 κρούσματα ανά 1.000 εθελοντές στην ομάδα ελέγχου. Από τους αριθμούς αυτούς υπολογίστηκε ότι οι πολυβιταμίνες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου κατά 8%.
Σημαντική είναι όμως η παρατήρηση ότι οι πολυβιταμίνες δεν φάνηκαν να προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη, ο οποίος αντιστοιχούσε στα μισά περιστατικά καρκίνου. Η μείωση του κινδύνου για όλες τις άλλες μορφές καρκίνου συνολικά ήταν 12%.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press