ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Έντονα εξακολουθεί να απασχολεί τους Έλληνες μονίμους κατοίκους εξωτερικού το ζήτημα του λεγόμενου Πιστοποιητικού Φορολογικής Κατοικίας που ζητάει το ελληνικό κράτος προκειμένου να τύχουν εφαρμογής των προβλεπόμενων για τους αποδήμους φορολογικών διατάξεων. Για το θέμα, έχει κάνει διάβημα, εκ μέρους του ΣΑΕ, η Γραμματέας Δρ. ‘Ολγα Σαραντοπούλου στο οποίο επισημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις τέτοιου είδους πιστοποιητικά δεν εκδίδονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των χωρών όπου διαβιούν οι ομογενείς. Επισημαίνει, δε πως στην περίπτωση της μη εκδόσεως του πιστοποιητικού, οι Ομογενείς απειλούνται με διπλή φορολόγηση, καθώς δεν θα αναγνωρίζονται ως κάτοικοι εξωτερικού. Το εισόδημα που θα αποκτούν στο εξωτερικό θα θεωρείται τεκμαρτό και θα φορολογείται όταν θα το εισάγουν σαν συνάλλαγμα στην Ελλάδα.
Με τ0 θέμα ασχολήθηκε χθες εκ νέου και η ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας “Νέος Κόσμος” με ρεπορτάζ του συντάκτη της Κώστα Νικολόπουλου.
Υπενθυμίζεται ότι η ΡΗΡ, πρόσφατα δημοσίευσε την παρέμβαση της Γραμματέως του ΣΑΕ. http://panhellenicpost.com/archives/32673 με την οποία η κυρία Σαραντοπούλου, με την ευκαιρία της κατάθεσης στη Βουλή του Φορολογικού Νομοσχεδίου (χθές Παρασκευή υπερψηφίστηκαν τα άρθρα του φορολογικού νομοσχεδίου) ζητούσε την ανάκληση του μέτρου του Πιστοποιητικού Φορολογικής Κατοικίας καθώς αιτείτο και μία σειρά άλλων φορολογικών ρυθμίσεων που αφορούν τους ομογενείς και τα εισοδήματά τους στην Έλλάδα ή την Αλλοδαπή.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η ΡΗΡ χθες το βράδυ με τον έγκριτο φοροτεχνικό και καθηγητή κ. Ορέστη Σεϊμένη, ο καθηγητής εκτίμησε ότι μετά και την σχετική κίνηση του Προέδρου της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής κ. Άδωνι Γεωργιάδη και την παρέμβαση της Γραμματέως του ΣΑΕ, Όλγας Σαραντοπούλου, το πιθανότερο είναι με την εκπνοή της προσθεσμίας (31 Δεκεμβρίου) να δοθεί τρίμηνη παράταση. Ωστόσο, όπως παρατηρούσαν στην ΡΗΡ ομογενειακοί κύκλοι, το ζήτημα “δεν είναι η όποια μικρή ή μεγάλη παράταση. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ανακληθεί το μέτρο αυτό”.
Άλλωστε, όπως αποκάλυψε και ο κ. Σεϊμένης στην συνομιλία του με την ΡΗΡ, ¨δέχομαι πολλά τηλεφωνήματα από Έλληνες ομογενείς που κατοικούν σε διάφορα σημεία της γης και μου λένε πως ακόμη και από τρίτης γενιάς ομογενείς, που δεν μιλούν ελληνικά, ζητείται, κατά περιπτώσεις, να προσκομίσουν τέτοιο πιστοποιητικό. Θα πουλήσουν ό,τι ακίνητο έχουν στην Ελλάδα και θα ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω”, τόνισε.
Ο “Νέος Κόσμος”
Το άρθρο του “Νέου Κόσμου”, με τίτλο: Σιωπά η Ελλάδα”, έχει ως ακολούθως:
“Εφιάλτης έχει καταντήσει για τους ομογενείς της Αυστραλίας η απόφαση του ελληνικού Κράτους να επιβάλει το Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας στους Έλληνες της διασποράς, πειθαρχούσα στην εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πάταξη της φοροδιαφυγής εντός και εκτός Ελλάδας.
Όπως έγραψε ο «Νέος Κόσμος» (8/12/2012) «με το Νόμο 3943/2011, η Ελλάδα υποχρεώνει τους Έλληνες της διασποράς να δηλώσουν στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, το «παγκόσμιο εισόδημά τους» – δηλαδή το εισόδημά τους από ενοίκια, τόκους ή άλλες δραστηριότητες στην Ελλάδα και το εισόδημά τους στον τόπο μόνιμης διαμονής τους στο εξωτερικό».
Δέκα ημέρες πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής του Πιστοποιητικού Φορολογικής Κατοικίας το ελληνικό Κράτος εξακολουθεί να σιωπά. Οι προξενικές Αρχές της Αυστραλίας δεν έχουν ενημερωθεί για τις προϋποθέσεις έκδοσης του Πιστοποιητικού και ο Ελληνισμός αγωνιά, δικαιολογημένα, για τις συνέπειες της εκπρόθεσμης υποβολής του στην αρμόδια Διοίκηση Οικονομικών Υπηρεσιών.
Σε συνέντευξή του στο «Νέο Κόσμο» (8/12/2012) ο πρόεδρος της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής Αποδήμων, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, διαβεβαίωνε την ομογένεια, ότι έχει ζητήσει γραπτώς και προφορικώς από το υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει για ένα τρίμηνο, την προθεσμία υποβολής του Πιστοποιητικού Φορολογικής Κατοικίας από Έλληνες μόνιμους κατοίκους της Αυστραλίας.
«Έχω επικοινωνήσει προφορικώς και γραπτώς με το υπουργείο Οικονομικών και έχω ζητήσει τρίμηνη παράταση της υποβολής του Πιστοποιητικού Φορολογικής Κατοικίας από Έλληνες ομογενείς. Πιστεύω, ότι το αίτημα θα γίνει δεκτό, διότι δεν είχε ενημερωθεί έγκαιρα η ομογένεια για τη νέα γραφειοκρατική διαδικασία.
Θα κάνω νέα παρέμβαση στο υπουργείο Οικονομικών, μόλις επιστρέψω στην Ελλάδα και είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε θετική ανταπόκριση. Δεν θέλουμε να αφήσουμε εκτεθειμένο κανένα ομογενή που εμπίπτει στην κατηγορία των Ελλήνων της διασποράς που υποχρεούται να υποβάλλουν το εν λόγω πιστοποιητικό» είχε δηλώσει. Δυστυχώς, και η Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή Αποδήμων σιωπά για το επίμαχο θέμα, ενισχύοντας την υποψία πολλών ομογενών, ότι το εθνικό κέντρο ποσώς ενδιαφέρεται για τον πολυάριθμο Ελληνισμό της Αυστραλίας.
Γνωρίζουμε τα προβλήματα και τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Η αδιαφορία, όμως, για την αγωνία πεντακοσίων χιλιάδων Ελλήνων της Αυστραλίας είναι αδικαιολόγητη, προσβλητική και δεν λαμβάνει υπόψη της την αδυναμία των προξενικών Αρχών να εκδώσουν έγκαιρα το ζητούμενο Πιστοποιητικό. Δεν φταίει ο Ελληνισμός της Αυστραλίας, αν οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν φρόντισαν έγκαιρα να υπογράψουν αμοιβαία συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης με την Αυστραλία. Η Ελλάδα έχει υπογράψει 47 Συμβάσεις/Συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας με ισάριθμα κράτη, οι οποίες έχουν κυρωθεί και ισχύουν, απαλλάσσοντας τους Έλληνες μόνιμους κατοίκους των χωρών αυτών από τις χρονοβόρες, δαπανηρές και, υπεράνω όλων, άσκοπες γραφειοκρατικές διαδικασίες πιστοποίησης της φορολόγησής τους από τις χώρες μόνιμης διαμονής τους.
Δεν φταίει, επίσης, ο Ελληνισμός για την αδυναμία της Ελλάδας να μηχανογραφεί τις αφίξεις και αναχωρήσεις Ελληνοαυστραλών, ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιος Έλληνας εξ Αυστραλίας επισκέπτεται την Ελλάδα και πόσο χρόνο μένει εντός των συνόρων της ελληνικής επικράτειας. Τέλος, δεν φταίει ο Ελληνισμός της Αυστραλίας για τη χαρτολαγνεία που χαρακτηρίζει το ελληνικό Κράτος. Η απαίτηση να υποβάλλουμε έναν τόνο πιστοποιητικά στις προξενικές Αρχές για να μας εκδώσουν το Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας είναι εξωφρενική, θα υποβάλει τους ομογενείς, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, σε περιττές ταλαιπωρίες και θα κοστίσει αρκετά χρήματα.
Το ελληνικό Κράτος ζητά «Πιστοποιητικό Μονίμου Κατοίκου» από τους Έλληνες του εξωτερικού, που έχουν ενδιαφέροντα στην Ελλάδα, ένα Πιστοποιητικό που κοστίζει $13 περίπου, ανάλογα με την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου Αυστραλίας την ημέρα που παραλαμβάνει ο ομογενής το πιστοποιητικό. Αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί δεν αρκεί το πιστοποιητικό αυτό για τις φορολογικές υπηρεσίες της Ελλάδας μαζί με συνημμένο, επικυρωμένο αντίγραφο του εκκαθαριστικού της Αυστραλιανής Εφορίας (tax return), που θα πιστοποιεί τη φορολόγηση κάθε Ελληνοαυστραλού από την Αυστραλία.
Αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί ο ενδιαφερόμενος ομογενής πρέπει να τρέχει στις αυστραλιανές Αρχές για την επικύρωση της εγκυρότητας (Apostille Stamp) επίσημων εγγράφων αυστραλιανών Αρχών –που θα σταλούν στην Ελλάδα– ενώ είναι δυνατή η έκδοση του Πιστοποιητικού Φορολογικής Κατοικίας με απλούστερες διαδικασίες, χαμηλότερο κόστος και λιγότερη ταλαιπωρία των ομογενών.
Αν η Ελλάδα πιστεύει, ότι είμαστε αδιαίρετο κομμάτι του εθνικού κορμού, οφείλει να μας απαλλάξει από άσκοπες, δαπανηρές και γραφειοκρατικές διαδικασίες – ιδιαίτερα τα παιδιά μας, που αντιδρούν έντονα στη γραφειοκρατική νοοτροπία της πατρίδας των γονέων τους. Αν συνεχίσει να αδιαφορεί, θα μας αλλοτριώσει ολοκληρωτικά με ανυπολόγιστη εθνική και οικονομική ζημία.
Οι Έλληνες της πρώτης γενιάς, που είμαστε δεμένοι συναισθηματικά με την πατρίδα μας, ίσως αντέξουμε τη νέα δοκιμασία. Οι νέες γενιές, όμως, δεν πρόκειται να υποκύψουν στην ελληνική γραφειοκρατία. Θα πουλήσουν ό,τι κληρονόμησαν από τους γονείς τους, θα βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και θα ρίξουν μαύρη πέτρα στην Ελλάδα. Αν αυτό επιδιώκει η Ελλάδα, ας συνεχίσει να μας εμπαίζει μέχρι να χάσει και τον τελευταίο Έλληνα των Αντιπόδων”.
Πηγη Panhellenicpost.gr