25 Απριλίου 2013

Γιώργος Βέλμαχος, ο Έλληνας “γιατρός ήρωας” της Βοστώνης

Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism
http://PanhellenicPost.com

Ο Έλληνας καθηγητής, διευθυντής της Μονάδας Τραύματος του φημισμένου νοσοκομείου της Μασσαχουσέτης και καθηγητής του Χάρβαρντ Γιώργος Βέλμαχος, βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα και μίλησε για την συγκλονιστική εμπειρία που έζησε στα τραγικά γεγονότα της Βοστώνης. Επί 30 ολόκληρες ώρες έμεινε άγρυπνος στο χειρουργείο προσπαθώντας να σώσει τις ζωές των τραυματισμένων από τις δύο εκρήξεις που προκάλεσαν οι βομβιστές της Βοστώνης στην Μαραθώνια διαδρομή.
Είναι αυτή η άλλη, η αθέατη για τον πολύ κόσμο όψη της μάχης κατά των συνεπειών της τρομοκρατίας. Ο κ. Βέλμαχος, για την όλη προσφορά του, χαρακτηρίστηκε από τα αμερικανικά ΜΜΕ , “γιατρός ήρωας”. Έδωσε -μαζί με τους συνεργάτες του- τον δικό του σκληρό αγώνα για να κερδίσει ανθρώπινες ζωές. Και το πέτυχε με το παραπάνω!
Ο κ. Βέλμαχος μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ-1 και στον Γιώργο Παπαδάκη για τα τραγικά γεγονότα που ακόμα κι αυτόν, που καθημερινά αντιμετωπίζει βαρειά περιστατικά τραυματισμών, τον έχουν, όπως είπε, συνταρράξει.
Ήταν όντως γεγονότα που δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν ανέπαφο”, δήλωσε ο Έλληνας διευθυντής της μονάδας Τραύματος του φημισμένου Αμερικανικού νοσοκομείου. Πρόσθεσε δε πως “η συναισθηματική φόρτιση του να βλέπεις τους συμπολίτες σου να έρχονται με κομμένα πόδια και αιμοραγώντας, ήταν ιδιαίτερη. Και παρόλο το γεγονός ότι εμείς, σαν χειρουργοί τραύματος, βλέπουμε μεγάλα προβλήματα και μεγάλους τραυματισμούς σε καθημερινή βάση, αυτό πράγματι ξεπερνούσε όλα τα όρια”.
Η άμεση διακομιδή και περίθαλψη από οργανωμένη Μονάδα Τραύματος, με εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, είναι το άλφα και το ωμέγα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, λέει ο ομογενής καθηγητής. Οι πιθανότητες επιβίωσης και αποκατάστασης σε βαρειά περιστατικά, ξεπερνούν το 50%. Και αυτό ήταν το στοίχημα που κέρδισε και με το παραπάνω το νοσοκομείο της Μασσαχουσέτης. Όλοι οι τραυματίες κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή.
“Αυτό που έγινε στη Βοστώνη, είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο. Έγινε ένα μαζικό τραύμα. 180 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά. Από αυτούς τρεις πέθαναν επιτόπου. Και μετά δεν πέθανε κανένας άλλος! Όλοι οι άνθρωποι που έφθασαν στα νοσοκομεία ζωντανοί, παρέμειναν ζωντανοί”.
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, είχε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα γιατρό προκειμένου να πληροφορηθεί την πορεία της υγείας των τραυματιών. Μάλιστα ο καθηγητής Βέλμαχος συζήτησε μαζί του την ανάγκη δημιουργίας εθνικού συστήματος τραύματος με οργανωμένες μονάδες ώστε να μειωθεί κατά πολύ η θνησιμότητα των τραυματιών στην Ελλάδα.
Στην ολιγοήμερη παραμονή του στην γενέτειρα, θα θέσει εκ νέου το θέμα αυτό σε θεσμικούς παράγοντες. “Αυτό που μας λείπει δεν είναι μόνον ένα Κέντρο Τραύματος. Μας λείπει ένα Εθνικό Σύστημα Τραύματος. Ένα Σύστημα Τραύματος που να καλύπτει όλη την Ελλάδα με τις ιδιαιτερότητες που έχει”.
Να σημειωθεί ότι οι τραυματισμοί, είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες μέχρι 45 ετών παγκοσμίως και η έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικών βαριάς μορφής όχι μόνο αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης, αλλά συμβάλλει και στην μετέπειτα ικανοποιητική αποκατάσταση των τραυμάτων.