21 Ιουνίου 2013

Αξιόλογες προτάσεις, αυτοκριτική αλλά και γκρίνια στην συνεδρίαση της Οργανωτικής-Αναθεωρητικής Επιτροπής ΣΑΕ

Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism 
http://PanhellenicPost.com

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Κάποιες αξιόλογες προτάσεις, που ακούστηκαν, όπως του Ακαδημαϊκού καθηγητή κ. Γιανναρά, ότι πρώτα πρέπει να τεθούν οι στόχοι, ακολούθως να γίνει σωστή δόμηση και μετά να  γίνει ο νόμος, σημάδεψαν την πρώτη συνεδρίαση της Οργανωτικής και Αναθεωρητικής Επιτροπής για την αλλαγή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).  Επί της ουσίας, όμως, η πρώτη αυτή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013 στο υπουργείο Εξωτερικών, ήταν περισσότερο εθιμοτυπική, αλλά και, θα μπορούσε να πει κανείς “αυτοκριτική” με κατάθεση διαφόρων  απόψεων γιατί  απέτυχε το προηγούμενο ΣΑΕ (π.χ. παρέμβαση Ματαράγκα), καθώς και παράθεσης προβλημάτων (ομιλία Σαραντοπούλου)  παρά ουσιαστική ως προς την επεξεργασία του Νομοσχεδίου.
Η Σύσκεψη θα επαναληφθεί σε δύο εβδομάδες.
Δεν προσήλθε ο π. Πρόεδρος του ΣΑΕ Στεφ. Ταμβάκης, ούτε ο π. συντονιστής Λατινικής Αμερικής . Νικιφ. Νικολαϊδης. Οι π. συντονιστές Ευρώπης, Αμαραντίδης, Αφρικής Γκουβέλης, Ωκεανίας Αγγελόπουλος και Καναδά Δάγωνας μίλησαν με Skype. Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του κ. Δάγωνα στην ομογένεια του Καναδά και στη σχέση της με το ΣΑΕ επισημαίνοντας πως αν ο νέος νόμος δεν γίνει γρήγορα “το ΣΑΕ δεν θα μπορέσει να αναγεννηθεί στον Καναδά”.
Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο, κάθετη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασ. Πριμικίρη, Συντονιστή του Τμήματος Ελληνισμού της Διασποράς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι στο ΣΑΕ πρέπει να συμμετέχουν μόνον οργανώσεις και πως πρέπει να αποτελεί τρόπο τινά τριτοβάθμιο όργανο της Ομογένειας. Αντίθετη ήταν η άποψη που κατέθεσαν τα μέλη της Ομογένειας που τάχθηκαν υπέρ της συμμετοχής στο ΣΑΕ τόσο Οργανώσεων όσο και φυσικών προσώπων.
Από τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι απο πλευράς ομογενών μελών της Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΗΡ, η έδρα του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη και η περιπέτεια των γραφείων και του διοικητικού προσωπικού.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Προέδρου της Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς και Πρόεδρο της Οργανωτικής-Αναθεωρητικής Επιτροπής κ.  Αδωνι Γεωργιάδη ενώ παρέστη ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Κων. Τσιάρας ο ποίος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην φιλοσοφία του νέου νομοσχεδίου για το ΣΑΕ.
Όπως εξήγησε στην ΡΗΡ, μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Πριμικίρης τη θέση του κόμματός του, “η ελληνική πολιτεία πρέπει πρώτα να στηρίξει  τα πρωτοβάθμια όργανα της οργανωμένης έκφρασης του ελληνισμού της Διασποράς, δηλαδή Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων,  τις Κοινότητες, Αθλητικά Σωματεία Ελλήνων που είναι στο εξωτερικό, δηλαδή να έχει μία άμεση επαφή με μαζικότητες,  οργανωμένες εκφάνσεις που ζουν σε διάφορες χώρες υποδοχής. Το δεύτερο είναι οι Ομοσπονδίες σε περιφερειακό επίπεδο, δηλαδή Ευρώπη, Ασία, Αμερική. Την αντιπροσώπευση από αυτές σε μια πανελλαδική συνέλευση, πυραμιδικά, να εκλέγεται και το Παγκόσμιο ΣΑΕ”.
Το ΣΑΕ θα πρέπει, πρόσθεσε, να αντιμετωπίζει και εθνικά μας ζητήματα. Με την έννοια αυτή, μπορεί, κατά τον κ. Πριμικίρη, ένα τέτοιο ΣΑΕ να παίξει και το ρόλο του “πρεσβευτή” για τα αιτήματα του ελληνισμού.
Ο κ. Γιανναράς έκανε λόγο για ένα ΣΑΕ που να είναι  επιτελειακό κέντρο που να επεξεργάζεται στρατηγική, για να συμφωνήσει ο Υπουργός κ. Τσιάρας προσθέτωντας ότι να είναι επιτελειακό, ναι, αλλά θα πρέπει να υπάρχει περιγραφή της δομής του, πρέπει, πρόσθεσε, να γίνουν δομικές και θεσμικές αλλαγές ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα. Το ΣΑΕ δενμ πρέπει να αντικαταστήσεις τις οργανώσεις, αλλά να είναι ο βασικός συνομιλητής της κυβέρνησης, να διεκδικεί μέσα από επιτελική διάσταση, όχι να είναι συναγωνιστής  των οργανώσεων”.
Από τα θέματα που τέθηκαν ξεχώρισαν οι αναφορές στην αφαίρεση των Κληρικολαϊκών, στο ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στη συμμετοχή αντιπροσώπου του στο προεδρείο.
Ο κ. Σπυρόπουλος, από την πλευρά του εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί, όπως είπε, δεν ρωτήθηκε η ομογένεια για το ΣΑΕ. Περιέγραψε την ιδιομορφία της ομογένειας που σήμερα έχει την τέταρτη και πέμπτη γεννεά. Επεσήμανε δε πως ομοσπονδίες που άλλοτε ήταν κραταιές σήμερα έχουν συρρικνωθεί “γιατί τα παιδιά μας δεν είναι μέσα”. Πρόσθεσε ότι στις ΗΠΑ οι εκκλησιαστικές κοινότητες έχουν το πάνω χέρι και θέλουν να επεμβαίνουν στα εσωτερικά της ομογένειας ενώ στην Αμερική όπως εξήγησε, απαγορεύεται οι ΜΚΟ να έχουν πολιτική και θρησκευτική θέση. Καταλόγισε δε ότι ακόμη δεν έχει γίνει καταγραφή του απόδημου Ελληνισμού. Για το μέλλον του ΣΑΕ τόνισε ότι πρέπει να είναι ένας οργανισμός ελεύθερος και να μπορεί να κινηθεί οικονομικά ανεξάρτητος.
Από την πλευρά του ο κ. Αμαραντίδης επέρριψε στην ελληνική πολιτεία την ευθύνη για την αποτυχία του ΣΑΕ. Εμείς, είπε,  κάναμε το έργο μας, τρέχαμε από δω και από κει χωρίς να πληρωνόμαστε,  αλλά δεν στηρίχθηκε το ΣΑΕ από την Πολιτεία. Καταλόγησε ότι δεν υπάρχει μία εθνική στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό.
Ο κ. Ματαράγκας κατήγγειλε ότι το ΣΑΕ ήταν “όργανο της κάθε ελληνικής κυβέρνησης μέσω του οποίου νόμισε ότι θα ελέγξει και θα κατευθύνει την ομογένεια”. Τόνισε ότι για το λόγο αυτό δεν εκπροσώπησε ποτέ περισσότερο από το 5% της ομογένειας, και αντί αυτό να προβληματίσει και να γίνουν αλλαγές, σήμερα, 18 χρόνια μετά επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη, επεσήμανε. Και τόνισε: “Μην αναρωτιέστε λοιπόν γιατί η ομογένεια δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη καμμία εξαγγελία και καμία υπόσχεση της κάθε ελληνικής κυβέρνησης ούτε να αναρωτιέστε γιατί η ομογένεια δεν θέλει ούτε να ακούσει για ΣΑΕ…”.
Κατήγγειλε το προεδρείο του ΣΑΕ για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος σε ανούσια ταξίδια και άσκοπες εκδηλώσεις, πρόσθεσε  ότι ποτέ δεν επικοινώνησε με τη βάση και ποτέ δεν ενημέρωσε την ομογένεια και ζήτησε από τα γηραιότερους των διαφόρων οργανώσεων να παραδώσουν τη διοίκηση στους νέους και να μείνουν οι ίδιοι μόνον ως μεταβατικοί συντονιστές. Κατήγγειλλε ακόμη οικονομικά σκάνδαλα και εξέφρασε την απορία του γιατί το ελληνικό δημόσιο δεν ασχολήθηκε με αυτό το ζήτημα. Επί του νομοσχεδίου, ζήτησε να αφεθεί απερίσπαστη η ομογένεια να αποφανθεί πως αυτή θέλει να οργανωθεί και η ελληνική κυβέρνηση να έχει απλά βοηθητικό και συμβουλευτικό ρόλο.
Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής κ. Παππάς τάχθηκε υπερ του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες της ομογένειας και τόνισε ότι τους Έλληνες του εξωτερικού δεν πρέπει να τους βλέπουμε σαν οικονομικούς υποστηρικτές, αλλά πρέπει να τους υποστηρίζουμε  και ανέφερε ως παράδειγμα ότι η Αμερική κινεί το στόλο της για να φροντίσει τον Αμερικανό πολίτη όπου και να βρίσκεται. Ζήτησε να περιοριστεί ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην  οργανωτική δομή της ομογένειας, ενώ κατήγγειλε την υποστολή της ελληνικής σημαίας από τον μητροπολιτικό ναό της Νέας Υόρκη ως ένα γεγονός που οδηγεί στην αφελληνοποίηση της ομογένειας.
Τέλος, η Όλγα Σαραντοπούλου κατήγγειλε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για την έξωση των γραφείων του ΣΑΕ στην Θεσσαλονίκη και την ουσιαστική δήμευση της περιουσίας του αφού η ανακαίνιση του κτιρίου Μακρίδη, στοίχισε περίπου 30 εκατομμύρια δραχμές στο ΣΑΕ που σήμερα τα χάνει, αναφέρθηκε στην μοίρα των δύο διοικητικών υπαλλήλων του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη, στους μισθούς που τους οφείλονται και στην μη καταβολή ασφαλιστικών στο ΙΚΑ. Επίσης στην αγωγή που έκανε στο Ίδρυμα Ελληνισμού η πρώην εργαζόμενη και επεσήμανε η κυρία Σαραντοπούλου ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπισθεί από την Πολιτεία διότι τα μέλη του Ιδρύματος (δηλαδή το προεδρείο του ΣΑΕ) είναι υπεύθυνα με την προσωπική τους περιουσία.