15 Ιουνίου 2013

ΙΣΟΒΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΤΡΙΑΣΤΡΙΑ ΕΛΕΝΑ ΣΚΟΡΔΕΛΗ

Καταδικάστηκε σε ισόβια η παρουσιάστρια Έλενα Σκορδέλη

Μετά από μια δίκη, η τρίχρονη διάρκεια της οποίας ίσως αποτελεί κάποιο ρεκόρ, ένοχοι κρίθηκαν και οι τέσσερις κατηγορούμενοι, Έλενα Σκορδέλη, Τάσος Κρασοπούλης, Ανδρέας Γρηγορίου και Γρηγόρης Ξενοφώντος για την υπόθεση δολοφονίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ και της τηλεόρασης ΣΙΓΜΑ, Άντη Χατζηκωστή που τον Ιανουάριο του 2010 είχε συνταράξει όλη την Κύπρο.

Η καταδίκη των τεσσάρων κατηγορουμένων σημαίνει ποινή ισόβιας κάθειρξης η οποία, σύμφωνα με την νομοθεσία της Μεγαλονήσου, μεταφράζεται σε φυλάκιση μέχρι το τέλος της ζωής του ενόχου.

Η ανακοίνωση της ποινής όπως ήταν αναμενόμενο δημιούργησε μέσα στην δικαστική αίθουσα διαμετρικά ακραία συναισθήματα και αντιδράσεις, αφού οι μεν συγγενείς του δολοφονημένου Άντη Χατζηκωστή ξέσπασαν σε δάκρυα ανακούφισης και χαράς οι δε πλευρά των συγγενών των καταδικασθέντων ενεπλάκησαν με τους αντιδίκους, ενώ από τα έκτροπα δεν έλειψαν και οι λιποθυμίες αλλά και οι επιθέσεις εναντίον εκπροσώπων του Τύπου που κάλυπταν ειδησεογραφικά την διαδικασία.

Η Έλενα Σκορδέλη μεταφέρθηκε υποβασταζόμενη και σε κατάσταση σοκ ενώ αναφωνούσε «τα μωρά μου, τα μωρά μου». Πιο ψύχραιμοι ήταν οι τρεις άνδρες καταδικασθέντες Τάσος Κρασοπούλης, Ανδρέας Γρηγορίου και Γρηγόρης Ξενοφώντος.

Η απόφαση των δικαστών η οποία ανεγνώσθη σε ένα ασφυκτικά γεμάτο ακροατήριο, ήταν ομόφωνη και το αιτιολογικό της ετυμηγορίας εκφώνησε ο δικαστής Νικόλαος Σάντης.

Στο δικαστήριο ειπώθηκε ότι η μαρτυρία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση, Φάνου Χατζηγεωργίου, θεωρείται αξιόπιστη, αφού όπως λέχθηκε από τους δικαστές, «ο Φάνος απαντούσε με υποδειγματική σταθερότητα».

Ο δικαστής ανέφερε επίσης ότι το δικαστήριο δεν εντόπισε κάτι που να παραπέμπει σε αλλότρια κίνητρα στη μαρτυρία Χατζηγεωργίου. «Οι τοποθετήσεις του βασικού μάρτυρα κατηγορίας Φάνου Χατζηγεωργίου δεν είναι μόνο αληθείς, αλλά εκπηγάζουν από τη θέληση του να πει όλη την αλήθεια στους ανακριτές», ανέφερε ο Νικόλαος Σάντης, προσθέτοντας ότι «το δικαστήριο αναρωτήθηκε για ποιο λόγο ο Χατζηγεωργίου προέβη σε ομολογία, επιβαρύνοντας τον εαυτό του, ενώ έτυχε προηγουμένως νομικής συμβουλής».

Ο δικαστής Νικόλαος Σάντης διαβάζοντας την αιτιολόγηση της ετυμηγορίας ανέφερε ότι «δεν παίζει ρόλο στην υπόθεση το γεγονός ότι δεν βρέθηκε το φονικό όπλο».

Το δικαστήριο έκρινε επίσης αναξιόπιστους τους κατηγορούμενους. Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελείτο από ένα κείμενο 380 σελίδων !

Σημειώνεται ότι ο Φάνος Χατζηγεωργίου ο οποίος δεν ήταν παρών στην αίθουσα του δικαστηρίου, ομολόγησε την ανάμειξή του στο στυγερό έγκλημα, κατονομάζοντας ταυτόχρονα ως ηθικούς αυτουργούς τα αδέλφια Σκορδέλη και Κρασοπούλη και ως δολοφόνο τον Γρηγόρη Ξενοφώντος, συνεργαζόμενος από την πρώτη στιγμή με τις Αρχές, επιτυγχάνοντας έτσι να ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Κίνητρο για τη στυγερή δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή ήταν οι διαφορές των μετόχων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ, Έλενας Σκορδέλη και Τάσου Κρασοπούλη με τον Άντη Χατζηκωστή.

Το χρονικό ενός συγκλονιστικού εγκλήματος

11 Ιανουαρίου 2010: Δευτέρα βράδυ, λίγο πριν τις 9:00. Ο 43χρονος Άντης Χατζηκωστής επιστρέφει στο σπίτι του, στην περιοχή της Αμερικανικής Πρεσβείας, από το Συγκρότημα ΔΙΑΣ. Σταθμεύει το αυτοκίνητο του έξω από την οικία του και με το που εξέρχεται από αυτό, δέχεται δύο πυροβολισμούς εξ επαφής.

Οι δύο δράστες, που επέβαιναν μοτοσικλέτας, προσέγγισαν σε αρκετά κοντινή απόσταση το θύμα και ο ένας αφού κατέβηκε από το όχημα τον πυροβόλησε. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.

Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε συγκλονισμό όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, αφού εντός ολίγου από την ώρα του φονικού, οι πληροφορίες που έπεφταν βροχή, μεταδίδονταν από τα ΜΜΕ.

Την επόμενη μέρα, ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος διενήργησε τη νεκροτομή επί της σορού του Άντη Χατζηκωστή, αποφάνθηκε ότι ο θάνατος προκλήθηκε από δύο τραύματα, ένα στη θωρακική και ένα στη ραχιαία επιφάνεια του κορμού.

Κατά τη διάρκεια της νεκροτομής διαπιστώθηκε ότι ο φόνος διαπράχθηκε με κυνηγετικό όπλο και ήταν ακαριαίος. Και τα δύο τραύματα ήταν τόσο σοβαρά που επέφεραν τον θάνατο.

Ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης, ο οποίος ήταν παρών στη νεκροτομή, εκπροσωπώντας την οικογένεια του εκλιπόντος, είπε ότι ο πυροβολισμός ρίφθηκε από κοντινή απόσταση.

Ανθρωποκυνηγητό και συλλήψεις

Από το πρώτο λεπτό, η Αστυνομία κινητοποιήθηκε για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, μελετώντας με προσοχή κάθε στοιχείο της δολοφονίας αλλά και κάθε πληροφορία που έφτανε κοντά της, χωρίς όμως να κατορθώσει να εντοπίσει το φονικό όπλο.

Εντός μερικών ωρών, οι πρώτες συλλήψεις ήταν γεγονός ενώ αρκετά πρόσωπα πέρασαν από την Αστυνομία για να δώσουν κατάθεση.

Τα σενάρια πολλά…άλλα έκαναν λόγο για οικονομικές διαφορές και άλλα πάλι για επαγγελματικές διαφορές.

Από τους πρώτους υπόπτους που συνελήφθησαν ήταν και ο Φάνος Χατζηγεωργίου, ο οποίος στη συνέχεια αποτέλεσε το βασικό μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση, καταδεικνύοντας ως δολοφόνο τον Γρηγόρη Ξενοφώντος και τον εαυτό του ως τον οδηγό της μοτοσικλέτας.

Παράλληλα απέδωσε στους Ανδρέα Γρηγορίου, Τάσο Κρασοπούλη και Έλενα Σκορδέλη τη συνωμοσία για διάπραξη του φόνου.

Η σύλληψη των προσώπων που κατονόμασε ο Φάνος Χατζηγεωργίου, προκάλεσαν θόρυβο στην κυπριακή κοινωνία και όχι μόνο, καθότι η Έλενα Σκορδέλη ήταν γνωστή δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, η οποία εργάστηκε στο ΣΙΓΜΑ αλλά και η οποία αγόρασε μεγάλο μέρος μετοχών του ιδίου Συγκροτήματος, στο οποίο ο Άντης Χατζηκωστής ήταν διευθύνοντας σύμβουλος.

Και οι τέσσερις κατηγορούμενοι τελούν υπό κράτηση εδώ και σχεδόν τριάμισι χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας η υπεράσπιση επικέντρωσε τις προσπάθειές της στο να πλήξει την αξιοπιστία του βασικότερου μάρτυρα κατηγορίας Φάνου Χατζηγεωργίου, αλλά και όλων των μαρτύρων που παρουσίασε η Κατηγορούσα Αρχή.

Από την πλευρά της, η Κατηγορούσα Αρχή επικεντρώθηκε στη στήριξη των όσων κατέθεσε και ανέφερε ο Φάνος Χατζηγεωργίου, προβάλλοντας και άλλες ενισχυτικές μαρτυρίες.

Σύμφωνα με την Κατηγορούσα Αρχή, κίνητρο για τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή ήταν οι διαφορές των μετόχων του τηλεοπτικού σταθμού «Σίγμα» Έλενας Σκορδέλη και Τάσου Κρασοπούλη με τον Άντη Χατζηκωστή, οι οποίες ενισχύθηκαν με τον ισχυρισμό του Χατζηγεωργίου ότι συμμετείχε σε ραντεβού στο σπίτι του Κρασοπούλη, στο οποίο συμφωνήθηκε το συμβόλαιο θανάτου και η εκτέλεση του εγκλήματος.

Η δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή, τον Ιανουάριο του 2010, φτάνει ενώπιον της τελικής απόφασης με έντεκα χιλιάδες σελίδες πρακτικών και πέραν των εννιακοσίων τεκμηρίων.
Ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας παρουσιάστηκαν και κατέθεσαν περισσότεροι από 150 μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης, ενώ αρκετές μαρτυρίες που συμπεριλαμβάνονταν στο κατηγορητήριο έγιναν παραδεκτές.

πηγη madata.gr