Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism
http://PanhellenicPost.com
http://PanhellenicPost.com
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Ο χαιρετισμός του Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στην 9η Γενική Συνέλευση Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, που πραγματοποιείται στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων, δίνει αφορμή για ορισμένες, χρήσιμες στον καθένα, θέλουμε να πιστεύουμε, παρατηρήσεις.
Πρώτα-πρώτα, να πούμε ότι εάν είχε ορκισθεί εγκαίρως ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριακός Γεροντόπουλος, προφανώς τον χαιρετισμό δεν θα τον απηύθυνε ο ΥΠΕΞ, αλλά ο κ. Γεροντόπουλος. Έχει κι αυτό τη σημειολογία του.
Επί της ουσίας των λεχθέντων, δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς με τα γενικόλογα επαινετικά λόγια του κ. Υπουργού, με τα αισθήματα υπερηφάνειας που μετέφερε για την δημοκρατική εξουσιοδότηση που κουβαλούν τα μέλη της ΠαΔΕΕ και για το ευχολογικό μέρος του χαιρετισμού. Η αναγνώριση των επιτευγμάτων των Αποδήμων και, ιδιαίτερα, όσων εξ αυτών ασχολούμενοι με την πολιτική πετυχαίνουν να μπουν στα διεθνή Κοινοβούλια, είναι αυτονόητη.
Ένα πρώτο πράγμα που μας έκανε εντύπωση από τα όσα είπε ή μάλλον όσα δεν είπε: Πιστεύει ο Υπουργός των Εξωτερικών ότι η Ομογένεια έχει λυμένα όλα της τα προβλήματα; Εκτιμά ότι την απασχολούν λιγότερο από ό,τι εμάς στη γενέτειρα, θέματα ανεργίας, ζητήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, συνταξιοδοτικά και φορολογικά προβλήματα; Πώς και δεν είπε τίποτε σχετικό; Δεν λέμε ότι μπορούσε ή όφειλε να παρουσιάσει λύσεις στα θέματα αυτά. Σίγουρα, όμως, όφειλε να αναφερθεί και σε αυτά, ώστε να αντιληφθούν και οι ομογενείς στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα ότι στη γενέτειρα οι πολιτικοί μας απασχολούνται σοβαρά με τον Απόδημο Ελληνισμό, ότι γνωρίζουν τα προβλήματά τους και, επομένως, ενδέχεται κάποτε να δώσουν και λύσεις.
Ένα δεύτερο στοιχείο, αφορά στο μόνιμο μοτίβο του τι ελιδους βοήθεια αναμένει από την ομογένια η Ελλάδα. Η αξεπέραστη καλλιέπεια των λόγων του κ. Υπουργού, πρόσθεσε στίλ και ευγένεια στο “αίτημα” το οποίο, όμως στην κεντρική του δομή έμεινε ίδιο όπως εκφέρεται δεκάδες τώρα χρόνια: “… το πρόβλημά μας πρέπει να αντιμετωπιστεί στον πυρήνα του, μέσα από τις επενδύσεις, μέσα από τις μεταρρυθμίσεις, μέσα από την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, μέσα από την ενθάρρυνση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα. Και κυρίως μέσα από την αποκατάσταση της αλήθειας για το ποια είναι η Ελλάδα, ποιοι είναι οι Έλληνες, γιατί έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να επαναθεμελιώσουμε το κύρος της Ελλάδας, το κύρος της ελληνικής οικονομίας, σε τελική ανάλυση, το κύρος του Ελληνισμού”.
Την αποκατάσταση του κύρους του ελληνισμού, εκτιμούμε ότι πρέπει να την επιδιώξει πάση δυνάμη η ίδια η Ελλάδα. Όσο για τα υπόλοιπα, χρήσιμο είναι να γίνει αντιληπτό το πνεύμα που εν πολλοίς διαχέει τα τελευταία χρόνια την ομογένεια, σε όλα της τα επίπεδα: Η επίκληση του πατριωτισμού δεν πείθει πια, δυστυχώς, τους πολλά παθόντες στο παρελθόν, ομογενείς επενδυτές, τουρίστες και επιχειρηματίες. Αποζητούν και αυτοί πλέον κίνητρα, κέρδος και ασφάλεια των χρημάτων τους. Θα το πούμε πολύ απλά: Όσο θα “χαρατσώνουμε” με φόρο 45% (!) το παγκόσμιο εισόδημά τους (έστω και μόνον όσων δεν πτονόησαν να δηλώσουν αλλαγή φορολογικής κατοικίας) όσο θα τους ελέγχουμε για το Πόθεν Έσχες και όσο δεν θα δαμάζουμε τη γραφειοκρατία και δεν θα αλλάζουμε το ευμετάβλητο των νόμων και των πάσης φύσεως διευκρινιστικών εγκυκλίων, όσο δεν θα τους αναγνωρίζουμε φοροαπαλλαγές στην πατρίδα και όσο θα τους φορολογούμε από το πρώτο ευρώ εισόδημα, μην αναμένετε να καταφθάσει ομογενειακό χρήμα.
Ε, λοιπόν, πρέπει το εθνικό κέντρο να δείξει ότι όλα αυτά αλλάζουν. Ότι δεχόμαστε πως είναι ηθικό να προστατέψουμε τον κόπο, τον μόχθο και τον ιδρώτα των ξενητεμένων μας. Δεν μπορεί να εξοφλούμε ομόλογα προνομιούχων και στους ομογενείς αποταμιευτές να λέμε: Ας προσέχατε! Να τους λέμε φέρτε τα χρήματά τους σε ελληνικές Τράπεζες και μετά να φορολογούμε τους τόκους γνωρίζοντας, μάλιστα, ότι κατά την ευρωποίηση όσοι έχουν δολάρια χάνουν τουλάχιστον το 30% της ονομαστικής τους αξίας!
Και κάτι τελευταίο: Είπε ο κ. Υπουργός επί των Εξωτερικών, ο πολιτικός προϊστάμενος, δηλαδή του νέου Υφυπουργού: ” Ο συνάδελφος κύριος Άκης Γεροντόπουλος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό και είμαι βέβαιος ότι θα έχετε μαζί του πολλές και χρήσιμες επαφές. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην αναθεώρηση του οργανωτικού πλαισίου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Πρέπει να ενθαρρύνουμε την αυτοοργάνωση, την αυτοχρηματοδότηση και να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα όλων των ομογενών μας να είναι μέλη του Συμβουλίου του Απόδημου Ελληνισμού”…
Σε απλά ελληνικά, αυτή φράση τι σημαίνει; Μήπως ότι το Σχέδιο Νόμου επί του οποίου διαβουλεύονταν επί ένα τώρα χρόνο το Υπουργείο, η Ομογένεια και προσφάτως η Οργανωτική-Αναθεωρητική Επιτροπή για το “νέο” ΣΑΕ, πάει περίπατο; Ότι ξαναρχίζουμε περίπου από την αρχή; Και, εάν αυτό δεν ήθελε να πει ο κ. Υπουργός, γιατί δεν διαβεβαίωσε τους συναδέλφους του ότι το Σχέδιο Νόμου θα προχωρήσει άμεσα και από το σημείο στο οποίο το βρήκε ο ανασχηματισμός; Άλλωστε ο Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ Γιάννης Πανταζόπουλος, που παρευρίσκετο στη Συνέλευση, είναι και ο ίδιος μέλος της Οργανωτικής-Αναθεωρητικής Επιτροπής…
Από εκει που τον Ιούνιο θα είχαμε νέο προεδρείο ΣΑΕ, φθάσαμε Ιούλιο για να ακούσουμε ότι “πάμε απ’ την αρχή”;
Το κάτω-κάτω, ο Υφυπουργός άλλαξε, δεν άλλαξε η Κυβέρνηση!