.
ΦΑΧΜΙ: Καλησπέρα σε όλους. Είναι ιδιαίτερη τιμή, σήμερα, να έχουμε εδώ μαζί μας τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, τον κ. Βενιζέλο.
Ο κ. Βενιζέλος, από τη στιγμή που έφτασε στην Αίγυπτο, σήμερα το πρωί, είχε διαδοχικές συναντήσεις σε υψηλόβαθμο επίπεδο. Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου, με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου και, τέλος, πραγματοποιήσαμε μαζί συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχαμε συνομιλίες.
Οι συζητήσεις που είχαμε, σήμερα, αντανακλούν το πραγματικό πνεύμα των σχέσεων φιλίας Ελλάδος και Αιγύπτου. Οι συνομιλίες μας πράγματι έδειξαν ότι αυτή η σχέση φιλίας είναι μια ιστορική σχέση μεταξύ των δύο λαών και ένα από τα θέματα, τα οποία εξετάσαμε με τον κ. Υπουργό, ήταν το θέμα της περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων και των μεταξύ μας δεσμών.
Βεβαίως, κατά τις συνομιλίες μας εδώ, στο Υπουργείο Εξωτερικών, εξετάσαμε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων. Συζητήσαμε, μεταξύ άλλων, θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η εξέλιξη της κατάστασης στη Συρία, η ειρήνη στη Μέση Ανατολή και η διμερής συνεργασία Ελλάδος και Αιγύπτου. Είχα την ευκαιρία να μεταφέρω στον Αντιπρόεδρο και ΥΠΕΞ κ. Βενιζέλο, μια καλύτερη εικόνα για τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο.
Εξετάσαμε, βεβαίως, και τις σχέσεις της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και μεταξύ των διαφόρων θεμάτων που συζητήσαμε ήταν φυσικά η περαιτέρω προώθηση των σχέσεων Ελλάδος – Αιγύπτου, για μια περαιτέρω συνεργασία και στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων. Και, βεβαίως, συζητήσαμε σχετικά με το θέμα των θαλασσίων συνόρων και των οικονομικών περιοχών στη Μεσόγειο.
Εξετάσαμε, επίσης, και οικονομικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν, κυρίως, τις ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο και εξετάσαμε τρόπους περαιτέρω προώθησης και αύξησης των επενδύσεων αυτών στη χώρα.
Αισθάνθηκα ότι υπάρχει θέληση από την ελληνική πλευρά να υπάρξει μια άριστη συνεργασία στα θέματα που αφορούν τους Αιγυπτίους που ζουν στην Ελλάδα.
Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι θα υπάρξουν συνομιλίες και συντονισμός σχετικά με τη στάση που τηρούν οι χώρες μας σε διάφορα διεθνή ζητήματα.
Τέλος, είχα την ευκαιρία να μεταφέρω στον Υπουργό κ. Βενιζέλο την πραγματική κατάσταση στην Αίγυπτο. Συζητήσαμε για τον Οδικό Χάρτη που έχει υιοθετήσει η αιγυπτιακή Κυβέρνηση και συνομιλήσαμε για την Επιτροπή των 50 μελών που θα συντάξει το νέο αιγυπτιακό Σύνταγμα. Στη συνέχεια, είχα την ευκαιρία να αναφερθώ στην απόπειρα δολοφονίας που, δυστυχώς, πραγματοποιήθηκε, σήμερα το πρωί, κατά του Υπουργού Εσωτερικών της Αιγύπτου.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στην Αίγυπτο συνιστά μια νέα αρχή για την περαιτέρω ενίσχυση και βελτίωση των σχέσεων Ελλάδος – Αιγύπτου.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ευχαριστώ θερμά τον Αιγύπτιο συνάδελφό μου τον Δόκτορα Φαχμί, γιατί με την πρόσκληση που μου απηύθυνε, μου έδωσε την ευκαιρία να βρίσκομαι σήμερα στο Κάιρο, προκειμένου να δηλώσω με καθαρό και πανηγυρικό τρόπο τη βούληση της Ελλάδος να σταθεί στο πλευρό της Αιγύπτου, στο πλευρό του φίλου Αιγυπτιακού λαού, με τον οποίο μας συνδέουν παραδοσιακοί, ιστορικοί, βαθύτατοι δεσμοί φιλίας.
Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Αιγύπτου, στέκεται στο πλευρό των αιγυπτιακών αρχών, στο πλευρό της μεταβατικής κυβέρνησης, γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι η σταθερότητα στην Αίγυπτο είναι καθοριστικός παράγοντας για τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, σε όλη την περιοχή της Μεσογείου.
Είχα την τιμή να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό και να συζητήσω δια μακρόν με τον κ. Υπουργό Εξωτερικών. Η Ελλάδα, ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολουθεί μια πολιτική αρχών. Προφανώς, προτεραιότητά μας είναι πάντοτε η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας.
Αντιλαμβανόμαστε, όμως, πόσο πιεστική και ιδιαίτερη είναι η κατάσταση στην Αίγυπτο. Γι’ αυτό, θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικές τις δεσμεύσεις της αιγυπτιακής κυβέρνησης που παρουσίασε ο κ. Φαχμί, για την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη, προκειμένου να αποκατασταθεί η πλήρης λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, μέσα από ένα νέο Σύνταγμα και μέσα από εκλογές, Προεδρικές και Κοινοβουλευτικές, αλλά και μέσα από ένα δημοψήφισμα που θα δώσει την ευκαιρία στον Αιγυπτιακό λαό να εγκρίνει το νέο θεσμικό πλαίσιο και τη νέα πολιτική ταυτότητα της χώρας.
Θα έχω την ευκαιρία να μεταφέρω το περιεχόμενο των συζητήσεών μου εδώ στην Αίγυπτο και στους συναδέλφους μου Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διήμερη Άτυπη Συνάντηση που θα έχουμε, αύριο και μεθαύριο, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Η Ελλάδα θα ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014. Θα έχουμε έτσι την ευκαιρία να αναλάβουμε διάφορες πρωτοβουλίες που αφορούν τόσο τη σχέση μας με την Αίγυπτο, όσο και τη σχέση μας με τον Αραβικό Σύνδεσμο, με τον Γενικό Γραμματέα και το επιτελείο του οποίου είχα την ευκαιρία να συναντηθώ νωρίτερα.
Για τα περιφερειακά ζητήματα για τα οποία συζητήσαμε με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου, οι θέσεις των χωρών μας είναι γνωστές.
Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ πάρα πολύ σύντομα στα όσα αποφασίσαμε από κοινού για την προώθηση των διμερών μας θεμάτων.
Δεν μας αρκεί οι σχέσεις Αιγύπτου και Ελλάδος να είναι σχέσεις φιλικές, παραδοσιακές, πολιτιστικές, οικονομικές. Θέλουμε η σχέση μας να γίνει στρατηγική.
Θα προωθήσουμε τις αναγκαίες διαβουλεύσεις σε διμερές τεχνικό επίπεδο για ένα ζήτημα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος, για όλες τις μεσογειακές χώρες, που είναι οι θαλάσσιες ζώνες. Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών θα γίνει στο πλαίσιο, βεβαίως, του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας.
Οι αντιλήψεις μας, οι αρχές από τις οποίες ξεκινούμε είναι ταυτόσημες. Και πέραν των διμερών μας σχέσεων θα μετάσχουμε και σε ευρύτερες πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, θα συμμετάσχουμε σε αντίστοιχη τριμερή πρωτοβουλία των δυο χωρών μας από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Είναι, όμως, σημαντικό να προωθήσουμε και συγκεκριμένες λύσεις για ζητήματα που μας απασχολούν, ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και κοινού συμφέροντος στον τομέα της οικονομίας, των επενδύσεων, αλλά και της κοινωνικής προστασίας.
Εμείς θέλουμε να ενθαρρύνουμε την ελληνική επενδυτική παρουσία στην Αίγυπτο, μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο, και από την άλλη είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα που απασχολούν Αιγύπτιους εργαζόμενους στην Ελλάδα.
Αυτό το πνεύμα της στρατηγικής συνεργασίας θα το εκφράσουμε φυσικά και στους διεθνείς οργανισμούς και στις διεθνείς συναντήσεις που μετέχουμε.
Ευχαριστώ για μια ακόμη φορά τον Δόκτορα Φαχμί για την υποδοχή, τη θερμή φιλοξενία και, κυρίως, για την ουσία των συζητήσεων που είχαμε εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Ν. ΦΑΧΜΙ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλησπέρα κ. Υπουργέ. Στη συνομιλία που κάνατε πριν από λίγο αναφέρατε το θέμα συνεργασίας, σχέσεων Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα αναλαμβάνει τον Ιανουάριο, όπως είπατε, την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιο είναι το σχέδιο που έχετε στο μυαλό σας για την ενίσχυση αυτών των σχέσεων της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία για την περαιτέρω ενίσχυση αυτών των σχέσεων;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Συζητήσαμε με τον ομόλογό μου μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα μπορούσαμε να τις διαχειριστούμε, όχι μόνο στο εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας, αλλά με ένα ευρύτερο ορίζοντα. Αυτό αφορά όλα τα θέματα. Τη συνεργασία στα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα, τη συνεργασία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.
Αντίστοιχη συζήτηση έκανα και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου και ήδη ετοιμάζουμε μια κοινή πρωτοβουλία κατά την διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας με τη συμμετοχή του συνόλου των αραβικών χωρών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω μια κοινή ερώτηση και για τους δυο Υπουργούς και μια πολύ σύντομη για τον κ. Φαχμί. Η κοινή ερώτηση είναι επειδή και οι δυο αναφερθήκατε στη συζήτηση που είχατε για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, αυτό σημαίνει ότι ξεκινάει άμεσα ένας διάλογος με εμπειρογνώμονες των δυο χωρών; Και εάν υπάρχει ένας οδικός χάρτης επ’ αυτού; Και το δεύτερο ερώτημα στον κ. Φαχμί είναι με αυτή την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Βενιζέλου στο Κάιρο, ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά κυρίως την Αίγυπτο ή και τη Συρία;
Ν. ΦΑΧΜΙ: Σας ευχαριστώ για τις δυο ερωτήσεις. Θα απαντήσω ταυτόχρονα και στις δυο. Υπήρξαν στο παρελθόν συνομιλίες για διάφορα προβλήματα και για τις οικονομικές ζώνες, αλλά και για άλλα οικονομικά προβλήματα.
Σκοπός μας είναι να ξαναρχίσουμε αυτές τις συνομιλίες, να τις ενισχύσουμε με πιο τακτικές συναντήσεις, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί το συμφέρον και των δύο χωρών. Αυτή είναι μια δέσμευση από την αιγυπτιακή πλευρά και είναι ένα θέμα για το οποίο συμφωνήσαμε με τον Υπουργό κ. Βενιζέλο και πολύ σύντομα θα διοργανώσουμε σχετική επιτροπή από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να προβούν σε άμεσες συναντήσεις.
Υπάρχουν πολλά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να συζητήσουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος από κοινού και πιστεύω ότι αυτό θα ξεκινήσει πολύ σύντομα.
Είμαστε, όπως ξέρετε, εταίροι με την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και αρκετά χρόνια. Υφίστανται πολλοί τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζει πολύ καλά ότι η Αίγυπτος είναι μια μεγάλη χώρα στην περιοχή. Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει μια πραγματική συνεργασία, να υπάρξει αλληλοσεβασμός και αλληλοκατανόηση.
Ειλικρινά σας αναφέρω ότι υφίστανται στρατηγικά συμφέροντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις δυο πλευρές. Και η Αίγυπτος έχει στρατηγικά συμφέροντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η Ευρώπη έχει στρατηγικά συμφέροντα με την Αίγυπτο.
Όσο για το θέμα της Συρίας. Η Συρία είναι πράγματι μια τραγική υπόθεση, η οποία απειλεί τη σταθερότητα όλης της περιοχής. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε πολύ καλά και να συνεργαστούμε για να βρεθούν πολιτικές και διπλωματικές λύσεις για την επίλυση του θέματος.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να πω δυο λόγια κι εγώ για το πρώτο σκέλος της ερώτησης. Κοινή μας επιθυμία και κοινή μας δέσμευση είναι να συγκληθούν το ταχύτερο δυνατό σε διμερές επίπεδο οι ομάδες των εμπειρογνωμόνων για το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.
Κοινό μας κριτήριο και κοινά αποδεκτή βάση είναι το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας. Η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα που μπορεί να λειτουργήσει ως πεδίο ειρήνης, ανάπτυξης προς το συμφέρον όλων των λαών και εν προκειμένω προς το συμφέρον και της Αιγύπτου και της Ελλάδος.
Σε σχέση με τη Συρία περιττεύει να επαναλάβω την απερίφραστη καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων που είναι ειδεχθές έγκλημα. Την ανάγκη να υπάρξει μια απάντηση της διεθνούς κοινότητας που θα διαφυλάσσει την πολιτική διαδικασία. Δηλαδή την ανάγκη να φτάσουμε στη Γενεύη ΙΙ, να φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη πολιτική λύση, η οποία θα εκφράζει το συριακό λαό και θα μετατρέπει τη Συρία από μία χώρα τραγική, που ζει υπό συνθήκες εμφυλίου πολέμου πολύ καιρό τώρα, σε μια ειρηνική και ευημερούσα χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο ερωτήσεις. Η μία προς τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και η άλλη προς τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών.
Η πρώτη ερώτηση. Στη συνάντηση που θα έχετε αύριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους ομολόγους σας, θα συζητηθεί το θέμα της Συρίας, το θέμα της Παλαιστίνης και η εμπόλεμη κατάσταση ή ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας που υπάρχει στην Αίγυπτο; Είναι αυτά τα θέματα που θα αναφέρετε στους ομολόγους σας;
Η ερώτηση προς τον Αιγύπτιο υπουργό, είναι σχετικά με τη συνεργασία που αναφέρατε προηγουμένως μεταξύ Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου. Είναι μια συνεργασία που θα αρκεστεί στο πολιτικό τομέα, ή θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς, οικονομικούς και άλλους;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στην αυριανή και μεθαυριανή συνάντηση, άτυπη συνάντηση, του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιθουανία, προφανώς, θα συζητήσουμε για την κατάσταση στη Συρία, για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και για όλα τα τρέχοντα διεθνή θέματα που απασχολούν φυσικά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι μάλιστα πολύ πιθανό τη δεύτερη μέρα να μετάσχει στις συζητήσεις μας και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο κ. Kerry.
Εμείς προσεγγίζουμε, όπως ξέρετε, το ζήτημα της Συρίας, πρωτίστως, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας ως κράτος μέλος του ΟΗΕ, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και βέβαια στο πλαίσιο όλων των διμερών σχέσεών μας, τις οποίες σεβόμαστε. Και θέλουμε να εξελιχθούν τα πράγματα έτσι ώστε να υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια, όχι μόνο για το συριακό λαό, αλλά και για όλους τους αραβικούς λαούς.
Ως προς την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, και εμείς αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε, προσφέροντας καλές υπηρεσίες ώστε να υπάρξει πολιτικό αποτέλεσμα στη διαδικασία αυτή.
Τέλος, προφανώς, και η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζουμε κάθε πράξη τρομοκρατίας και με την ευκαιρία αυτή θέλω να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για τη σημερινή επίθεση σε βάρος του Υπουργού Εσωτερικών της Αιγύπτου.
Ν. ΦΑΧΜΙ: Σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου, υπάρχει ήδη συνεργασία σε διμερές επίπεδο. Την περασμένη Δευτέρα ήταν εδώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου. Σήμερα έχουμε τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως. Εξετάζουμε τα θέματα διμερούς συνεργασίας και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν αυτή η συνεργασία εξελιχθεί σε τριμερή συνεργασία, ώστε να επιλυθούν διάφορα θέματα και ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όχι μόνο στον πολιτικό τομέα, αλλά και σε όλους τους άλλους τομείς συνεργασίας μεταξύ των χωρών αυτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση κοινή και για τους δυο υπουργούς. Δεδομένου ότι οι σχετικές συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, κατά πόσο σας ανησυχεί το γεγονός ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν ενόχληση, ή εκνευρισμό στις γειτονικές χώρες, τις οποίες γνωρίζετε, και θα ήθελα ίσως και μια εξειδίκευση όσον αφορά την τριμερή συνεργασία με την Κύπρο. Αν η συνεργασία αυτή θα αφορά, επίσης, τις θαλάσσιες ζώνες ή και θέματα ενεργειακής ασφάλειας και γενικότερης ασφάλειας στην περιοχή.
Ν. ΦΑΧΜΙ: Υπάρχει ένα νέο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Όπως καταλαβαίνετε πολύ καλά, η κάθε χώρα προσπαθεί να εξασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα. Όλες οι χώρες συνεργαζόμαστε για να προωθήσουμε τα αμοιβαία μας συμφέροντα και δεν μας ενδιαφέρει εάν κάποιες τρίτες χώρες αισθανθούν ότι αυτή η συνεργασία διευρύνεται σιγά – σιγά.
Όσοι δεν θέλουν να έχει συμφέροντα η Αίγυπτος, θα ενοχληθούν, βεβαίως, με αυτή τη συνεργασία. Αυτοί, όμως, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται εάν η Αίγυπτος έχει πράγματι κάποια συμφέροντα, δεν πρόκειται να ενοχληθούν.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πρέπει να πω ότι και η δική μου απάντηση είναι ταυτόσημη. Η Αίγυπτος και η Ελλάδα είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν προς κοινό όφελος των δύο χωρών, των δύο λαών και των δύο οικονομιών.
Το πλαίσιο που αποδεχόμαστε είναι το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας. Αυτό δεν συνιστά εχθρική προδιάθεση για καμία άλλη χώρα.
Ν. ΦΑΧΜΙ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ που μας τιμήσατε με την παρουσία σας και για όλες τις ιδιαίτερα θετικές συναντήσεις που είχατε σήμερα στην Αίγυπτο.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ και με χαρά θα σας υποδεχθώ στην Αθήνα σε ανταπόδοση της επίσκεψής μου αυτής.
Ν. ΦΑΧΜΙ: Ευχαριστώ.
YPEX,GR
ΦΑΧΜΙ: Καλησπέρα σε όλους. Είναι ιδιαίτερη τιμή, σήμερα, να έχουμε εδώ μαζί μας τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, τον κ. Βενιζέλο.
Ο κ. Βενιζέλος, από τη στιγμή που έφτασε στην Αίγυπτο, σήμερα το πρωί, είχε διαδοχικές συναντήσεις σε υψηλόβαθμο επίπεδο. Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου, με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου και, τέλος, πραγματοποιήσαμε μαζί συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχαμε συνομιλίες.
Οι συζητήσεις που είχαμε, σήμερα, αντανακλούν το πραγματικό πνεύμα των σχέσεων φιλίας Ελλάδος και Αιγύπτου. Οι συνομιλίες μας πράγματι έδειξαν ότι αυτή η σχέση φιλίας είναι μια ιστορική σχέση μεταξύ των δύο λαών και ένα από τα θέματα, τα οποία εξετάσαμε με τον κ. Υπουργό, ήταν το θέμα της περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων και των μεταξύ μας δεσμών.
Βεβαίως, κατά τις συνομιλίες μας εδώ, στο Υπουργείο Εξωτερικών, εξετάσαμε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων. Συζητήσαμε, μεταξύ άλλων, θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η εξέλιξη της κατάστασης στη Συρία, η ειρήνη στη Μέση Ανατολή και η διμερής συνεργασία Ελλάδος και Αιγύπτου. Είχα την ευκαιρία να μεταφέρω στον Αντιπρόεδρο και ΥΠΕΞ κ. Βενιζέλο, μια καλύτερη εικόνα για τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο.
Εξετάσαμε, βεβαίως, και τις σχέσεις της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και μεταξύ των διαφόρων θεμάτων που συζητήσαμε ήταν φυσικά η περαιτέρω προώθηση των σχέσεων Ελλάδος – Αιγύπτου, για μια περαιτέρω συνεργασία και στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων. Και, βεβαίως, συζητήσαμε σχετικά με το θέμα των θαλασσίων συνόρων και των οικονομικών περιοχών στη Μεσόγειο.
Εξετάσαμε, επίσης, και οικονομικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν, κυρίως, τις ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο και εξετάσαμε τρόπους περαιτέρω προώθησης και αύξησης των επενδύσεων αυτών στη χώρα.
Αισθάνθηκα ότι υπάρχει θέληση από την ελληνική πλευρά να υπάρξει μια άριστη συνεργασία στα θέματα που αφορούν τους Αιγυπτίους που ζουν στην Ελλάδα.
Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι θα υπάρξουν συνομιλίες και συντονισμός σχετικά με τη στάση που τηρούν οι χώρες μας σε διάφορα διεθνή ζητήματα.
Τέλος, είχα την ευκαιρία να μεταφέρω στον Υπουργό κ. Βενιζέλο την πραγματική κατάσταση στην Αίγυπτο. Συζητήσαμε για τον Οδικό Χάρτη που έχει υιοθετήσει η αιγυπτιακή Κυβέρνηση και συνομιλήσαμε για την Επιτροπή των 50 μελών που θα συντάξει το νέο αιγυπτιακό Σύνταγμα. Στη συνέχεια, είχα την ευκαιρία να αναφερθώ στην απόπειρα δολοφονίας που, δυστυχώς, πραγματοποιήθηκε, σήμερα το πρωί, κατά του Υπουργού Εσωτερικών της Αιγύπτου.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στην Αίγυπτο συνιστά μια νέα αρχή για την περαιτέρω ενίσχυση και βελτίωση των σχέσεων Ελλάδος – Αιγύπτου.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ευχαριστώ θερμά τον Αιγύπτιο συνάδελφό μου τον Δόκτορα Φαχμί, γιατί με την πρόσκληση που μου απηύθυνε, μου έδωσε την ευκαιρία να βρίσκομαι σήμερα στο Κάιρο, προκειμένου να δηλώσω με καθαρό και πανηγυρικό τρόπο τη βούληση της Ελλάδος να σταθεί στο πλευρό της Αιγύπτου, στο πλευρό του φίλου Αιγυπτιακού λαού, με τον οποίο μας συνδέουν παραδοσιακοί, ιστορικοί, βαθύτατοι δεσμοί φιλίας.
Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Αιγύπτου, στέκεται στο πλευρό των αιγυπτιακών αρχών, στο πλευρό της μεταβατικής κυβέρνησης, γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι η σταθερότητα στην Αίγυπτο είναι καθοριστικός παράγοντας για τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, σε όλη την περιοχή της Μεσογείου.
Είχα την τιμή να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό και να συζητήσω δια μακρόν με τον κ. Υπουργό Εξωτερικών. Η Ελλάδα, ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολουθεί μια πολιτική αρχών. Προφανώς, προτεραιότητά μας είναι πάντοτε η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας.
Αντιλαμβανόμαστε, όμως, πόσο πιεστική και ιδιαίτερη είναι η κατάσταση στην Αίγυπτο. Γι’ αυτό, θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικές τις δεσμεύσεις της αιγυπτιακής κυβέρνησης που παρουσίασε ο κ. Φαχμί, για την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη, προκειμένου να αποκατασταθεί η πλήρης λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, μέσα από ένα νέο Σύνταγμα και μέσα από εκλογές, Προεδρικές και Κοινοβουλευτικές, αλλά και μέσα από ένα δημοψήφισμα που θα δώσει την ευκαιρία στον Αιγυπτιακό λαό να εγκρίνει το νέο θεσμικό πλαίσιο και τη νέα πολιτική ταυτότητα της χώρας.
Θα έχω την ευκαιρία να μεταφέρω το περιεχόμενο των συζητήσεών μου εδώ στην Αίγυπτο και στους συναδέλφους μου Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διήμερη Άτυπη Συνάντηση που θα έχουμε, αύριο και μεθαύριο, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Η Ελλάδα θα ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014. Θα έχουμε έτσι την ευκαιρία να αναλάβουμε διάφορες πρωτοβουλίες που αφορούν τόσο τη σχέση μας με την Αίγυπτο, όσο και τη σχέση μας με τον Αραβικό Σύνδεσμο, με τον Γενικό Γραμματέα και το επιτελείο του οποίου είχα την ευκαιρία να συναντηθώ νωρίτερα.
Για τα περιφερειακά ζητήματα για τα οποία συζητήσαμε με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου, οι θέσεις των χωρών μας είναι γνωστές.
Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ πάρα πολύ σύντομα στα όσα αποφασίσαμε από κοινού για την προώθηση των διμερών μας θεμάτων.
Δεν μας αρκεί οι σχέσεις Αιγύπτου και Ελλάδος να είναι σχέσεις φιλικές, παραδοσιακές, πολιτιστικές, οικονομικές. Θέλουμε η σχέση μας να γίνει στρατηγική.
Θα προωθήσουμε τις αναγκαίες διαβουλεύσεις σε διμερές τεχνικό επίπεδο για ένα ζήτημα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος, για όλες τις μεσογειακές χώρες, που είναι οι θαλάσσιες ζώνες. Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών θα γίνει στο πλαίσιο, βεβαίως, του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας.
Οι αντιλήψεις μας, οι αρχές από τις οποίες ξεκινούμε είναι ταυτόσημες. Και πέραν των διμερών μας σχέσεων θα μετάσχουμε και σε ευρύτερες πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, θα συμμετάσχουμε σε αντίστοιχη τριμερή πρωτοβουλία των δυο χωρών μας από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Είναι, όμως, σημαντικό να προωθήσουμε και συγκεκριμένες λύσεις για ζητήματα που μας απασχολούν, ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και κοινού συμφέροντος στον τομέα της οικονομίας, των επενδύσεων, αλλά και της κοινωνικής προστασίας.
Εμείς θέλουμε να ενθαρρύνουμε την ελληνική επενδυτική παρουσία στην Αίγυπτο, μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο, και από την άλλη είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα που απασχολούν Αιγύπτιους εργαζόμενους στην Ελλάδα.
Αυτό το πνεύμα της στρατηγικής συνεργασίας θα το εκφράσουμε φυσικά και στους διεθνείς οργανισμούς και στις διεθνείς συναντήσεις που μετέχουμε.
Ευχαριστώ για μια ακόμη φορά τον Δόκτορα Φαχμί για την υποδοχή, τη θερμή φιλοξενία και, κυρίως, για την ουσία των συζητήσεων που είχαμε εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Ν. ΦΑΧΜΙ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλησπέρα κ. Υπουργέ. Στη συνομιλία που κάνατε πριν από λίγο αναφέρατε το θέμα συνεργασίας, σχέσεων Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα αναλαμβάνει τον Ιανουάριο, όπως είπατε, την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιο είναι το σχέδιο που έχετε στο μυαλό σας για την ενίσχυση αυτών των σχέσεων της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία για την περαιτέρω ενίσχυση αυτών των σχέσεων;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Συζητήσαμε με τον ομόλογό μου μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα μπορούσαμε να τις διαχειριστούμε, όχι μόνο στο εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας, αλλά με ένα ευρύτερο ορίζοντα. Αυτό αφορά όλα τα θέματα. Τη συνεργασία στα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα, τη συνεργασία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.
Αντίστοιχη συζήτηση έκανα και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου και ήδη ετοιμάζουμε μια κοινή πρωτοβουλία κατά την διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας με τη συμμετοχή του συνόλου των αραβικών χωρών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω μια κοινή ερώτηση και για τους δυο Υπουργούς και μια πολύ σύντομη για τον κ. Φαχμί. Η κοινή ερώτηση είναι επειδή και οι δυο αναφερθήκατε στη συζήτηση που είχατε για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, αυτό σημαίνει ότι ξεκινάει άμεσα ένας διάλογος με εμπειρογνώμονες των δυο χωρών; Και εάν υπάρχει ένας οδικός χάρτης επ’ αυτού; Και το δεύτερο ερώτημα στον κ. Φαχμί είναι με αυτή την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Βενιζέλου στο Κάιρο, ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά κυρίως την Αίγυπτο ή και τη Συρία;
Ν. ΦΑΧΜΙ: Σας ευχαριστώ για τις δυο ερωτήσεις. Θα απαντήσω ταυτόχρονα και στις δυο. Υπήρξαν στο παρελθόν συνομιλίες για διάφορα προβλήματα και για τις οικονομικές ζώνες, αλλά και για άλλα οικονομικά προβλήματα.
Σκοπός μας είναι να ξαναρχίσουμε αυτές τις συνομιλίες, να τις ενισχύσουμε με πιο τακτικές συναντήσεις, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί το συμφέρον και των δύο χωρών. Αυτή είναι μια δέσμευση από την αιγυπτιακή πλευρά και είναι ένα θέμα για το οποίο συμφωνήσαμε με τον Υπουργό κ. Βενιζέλο και πολύ σύντομα θα διοργανώσουμε σχετική επιτροπή από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να προβούν σε άμεσες συναντήσεις.
Υπάρχουν πολλά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να συζητήσουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος από κοινού και πιστεύω ότι αυτό θα ξεκινήσει πολύ σύντομα.
Είμαστε, όπως ξέρετε, εταίροι με την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και αρκετά χρόνια. Υφίστανται πολλοί τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζει πολύ καλά ότι η Αίγυπτος είναι μια μεγάλη χώρα στην περιοχή. Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει μια πραγματική συνεργασία, να υπάρξει αλληλοσεβασμός και αλληλοκατανόηση.
Ειλικρινά σας αναφέρω ότι υφίστανται στρατηγικά συμφέροντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις δυο πλευρές. Και η Αίγυπτος έχει στρατηγικά συμφέροντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η Ευρώπη έχει στρατηγικά συμφέροντα με την Αίγυπτο.
Όσο για το θέμα της Συρίας. Η Συρία είναι πράγματι μια τραγική υπόθεση, η οποία απειλεί τη σταθερότητα όλης της περιοχής. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε πολύ καλά και να συνεργαστούμε για να βρεθούν πολιτικές και διπλωματικές λύσεις για την επίλυση του θέματος.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να πω δυο λόγια κι εγώ για το πρώτο σκέλος της ερώτησης. Κοινή μας επιθυμία και κοινή μας δέσμευση είναι να συγκληθούν το ταχύτερο δυνατό σε διμερές επίπεδο οι ομάδες των εμπειρογνωμόνων για το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.
Κοινό μας κριτήριο και κοινά αποδεκτή βάση είναι το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας. Η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα που μπορεί να λειτουργήσει ως πεδίο ειρήνης, ανάπτυξης προς το συμφέρον όλων των λαών και εν προκειμένω προς το συμφέρον και της Αιγύπτου και της Ελλάδος.
Σε σχέση με τη Συρία περιττεύει να επαναλάβω την απερίφραστη καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων που είναι ειδεχθές έγκλημα. Την ανάγκη να υπάρξει μια απάντηση της διεθνούς κοινότητας που θα διαφυλάσσει την πολιτική διαδικασία. Δηλαδή την ανάγκη να φτάσουμε στη Γενεύη ΙΙ, να φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη πολιτική λύση, η οποία θα εκφράζει το συριακό λαό και θα μετατρέπει τη Συρία από μία χώρα τραγική, που ζει υπό συνθήκες εμφυλίου πολέμου πολύ καιρό τώρα, σε μια ειρηνική και ευημερούσα χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο ερωτήσεις. Η μία προς τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και η άλλη προς τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών.
Η πρώτη ερώτηση. Στη συνάντηση που θα έχετε αύριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους ομολόγους σας, θα συζητηθεί το θέμα της Συρίας, το θέμα της Παλαιστίνης και η εμπόλεμη κατάσταση ή ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας που υπάρχει στην Αίγυπτο; Είναι αυτά τα θέματα που θα αναφέρετε στους ομολόγους σας;
Η ερώτηση προς τον Αιγύπτιο υπουργό, είναι σχετικά με τη συνεργασία που αναφέρατε προηγουμένως μεταξύ Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου. Είναι μια συνεργασία που θα αρκεστεί στο πολιτικό τομέα, ή θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς, οικονομικούς και άλλους;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στην αυριανή και μεθαυριανή συνάντηση, άτυπη συνάντηση, του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιθουανία, προφανώς, θα συζητήσουμε για την κατάσταση στη Συρία, για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και για όλα τα τρέχοντα διεθνή θέματα που απασχολούν φυσικά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι μάλιστα πολύ πιθανό τη δεύτερη μέρα να μετάσχει στις συζητήσεις μας και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο κ. Kerry.
Εμείς προσεγγίζουμε, όπως ξέρετε, το ζήτημα της Συρίας, πρωτίστως, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας ως κράτος μέλος του ΟΗΕ, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και βέβαια στο πλαίσιο όλων των διμερών σχέσεών μας, τις οποίες σεβόμαστε. Και θέλουμε να εξελιχθούν τα πράγματα έτσι ώστε να υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια, όχι μόνο για το συριακό λαό, αλλά και για όλους τους αραβικούς λαούς.
Ως προς την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, και εμείς αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε, προσφέροντας καλές υπηρεσίες ώστε να υπάρξει πολιτικό αποτέλεσμα στη διαδικασία αυτή.
Τέλος, προφανώς, και η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζουμε κάθε πράξη τρομοκρατίας και με την ευκαιρία αυτή θέλω να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για τη σημερινή επίθεση σε βάρος του Υπουργού Εσωτερικών της Αιγύπτου.
Ν. ΦΑΧΜΙ: Σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου, υπάρχει ήδη συνεργασία σε διμερές επίπεδο. Την περασμένη Δευτέρα ήταν εδώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου. Σήμερα έχουμε τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως. Εξετάζουμε τα θέματα διμερούς συνεργασίας και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν αυτή η συνεργασία εξελιχθεί σε τριμερή συνεργασία, ώστε να επιλυθούν διάφορα θέματα και ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όχι μόνο στον πολιτικό τομέα, αλλά και σε όλους τους άλλους τομείς συνεργασίας μεταξύ των χωρών αυτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση κοινή και για τους δυο υπουργούς. Δεδομένου ότι οι σχετικές συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, κατά πόσο σας ανησυχεί το γεγονός ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν ενόχληση, ή εκνευρισμό στις γειτονικές χώρες, τις οποίες γνωρίζετε, και θα ήθελα ίσως και μια εξειδίκευση όσον αφορά την τριμερή συνεργασία με την Κύπρο. Αν η συνεργασία αυτή θα αφορά, επίσης, τις θαλάσσιες ζώνες ή και θέματα ενεργειακής ασφάλειας και γενικότερης ασφάλειας στην περιοχή.
Ν. ΦΑΧΜΙ: Υπάρχει ένα νέο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Όπως καταλαβαίνετε πολύ καλά, η κάθε χώρα προσπαθεί να εξασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα. Όλες οι χώρες συνεργαζόμαστε για να προωθήσουμε τα αμοιβαία μας συμφέροντα και δεν μας ενδιαφέρει εάν κάποιες τρίτες χώρες αισθανθούν ότι αυτή η συνεργασία διευρύνεται σιγά – σιγά.
Όσοι δεν θέλουν να έχει συμφέροντα η Αίγυπτος, θα ενοχληθούν, βεβαίως, με αυτή τη συνεργασία. Αυτοί, όμως, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται εάν η Αίγυπτος έχει πράγματι κάποια συμφέροντα, δεν πρόκειται να ενοχληθούν.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πρέπει να πω ότι και η δική μου απάντηση είναι ταυτόσημη. Η Αίγυπτος και η Ελλάδα είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν προς κοινό όφελος των δύο χωρών, των δύο λαών και των δύο οικονομιών.
Το πλαίσιο που αποδεχόμαστε είναι το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας. Αυτό δεν συνιστά εχθρική προδιάθεση για καμία άλλη χώρα.
Ν. ΦΑΧΜΙ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ που μας τιμήσατε με την παρουσία σας και για όλες τις ιδιαίτερα θετικές συναντήσεις που είχατε σήμερα στην Αίγυπτο.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ και με χαρά θα σας υποδεχθώ στην Αθήνα σε ανταπόδοση της επίσκεψής μου αυτής.
Ν. ΦΑΧΜΙ: Ευχαριστώ.
YPEX,GR