6 Σεπτεμβρίου 2013

Σε νέα βάση οι σχέσεις Αιγύπτου – Ελλάδος



Θετικές εξελίξεις στο θέμα του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών κατά την επίσκεψη Βενιζέλου στο Κάϊρο

 Θετικές κρίνονται οι εξελίξεις αναφορικά με τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών Ελλάδος και Αιγύπτου, όπου αποφασίστηκε η ταχεία συγκρότηση επιτροπής ειδικών εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει το θέμα με βάση του Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θαλάσσης, όπως αποφάσισαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Κάϊρο ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Ν.Φάχμι και ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών συζητήθηκαν επίσης η εξέλιξη της καταστάσεως στη Συρία, η ειρήνη στη Μέση Ανατολή, η διμερής συνεργασία Ελλάδος – Αιγύπτου και η περαιτέρω προώθησή τους, οι σχέσεις Αιγύπτου με ΕΕ,

οικονομικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν, κυρίως, τις ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο, συνεργασία στα θέματα που αφορούν τους Αιγυπτίους που ζουν στην Ελλάδα. Ακόμα συζητήθηκε το θέμα της εσωτερικής καταστάσεως στην Αίγυπτο, τον «Οδικός Χάρτης» που έχει υιοθετήσει η αιγυπτιακή Κυβέρνηση και για την Επιτροπή των 50 μελών που θα συντάξει το νέο Αιγυπτιακό Σύνταγμα, δύο θέματα που ανέλαβε να μεταφέρει αύριο στο Βίλνιους της Λιθουνίας ο Έλληνας ΥΠΕΞ κατά την άτυπη σύνοδο των ομολόγων του της ΕΕ. Για το θέμα της Συρίας αμφότεροι τάχθηκαν υπέρ της εξευρέσεως πολιτικής λύσεως του θέματος, μέσω της διαδικασίας της «Γενεύης ΙΙ»

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση οι δύο ΥΠΕΞ χαρακτήρισαν ως «στρατηγική» τη σχέση Αιγύπτου – Ελλάδος, όσο και Αιγύπτου – ΕΕ, ενώ ο κ.Βενιζέλος ανακοίνωσε και την προετοιμασία «μιας κοινής πρωτοβουλίας κατά την διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας με τη συμμετοχή του συνόλου των αραβικών χωρών», αναφορικά με το θέμα της Αιγύπτου. Αμφότεροι οι ΥΠΕΞ εξέτασαν θέματα πολλαπλούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και της Κύπρου σε διάφορους τομείς.

Ενδεικτικό του νέου κλίματος που διαμορφώθηκε στο ζήτημα του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, είναι η απάντηση που έδωσε ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ σε ερώτηση περί της αναμενόμενης αντιδράσεως από πλευράς Τουρκίας σε τυχόν θετική εξέλιξη. «Υπάρχει ένα νέο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Όπως καταλαβαίνετε πολύ καλά, η κάθε χώρα προσπαθεί να εξασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα. Όλες οι χώρες συνεργαζόμαστε για να προωθήσουμε τα αμοιβαία μας συμφέροντα και δεν μας ενδιαφέρει εάν κάποιες τρίτες χώρες αισθανθούν ότι αυτή η συνεργασία διευρύνεται σιγά – σιγά. Όσοι δεν θέλουν να έχει συμφέροντα η Αίγυπτος, θα ενοχληθούν, βεβαίως, με αυτή τη συνεργασία. Αυτοί, όμως, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται εάν η Αίγυπτος έχει πράγματι κάποια συμφέροντα, δεν πρόκειται να ενοχληθούν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Φάχμι.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος έφτασε λίγο μετά την ανεπιτυχή απόπειρα δολοφονίας του Υπουργού Εσωτερικών της Αιγύπτου, συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

Λ.Σ.Μ.