Το παρών δίνει η νεολαία της Ελληνικής Παροικίας της Αλεξάνδρειας μέσα από την υποψηφιότητα του κου Δημήτρη Κάβουρα στις προσεχείς Ευρωεκλογές με το συνδυασμό “Πράσινοι. Αλληλεγγύη-Δημιουργία-Οικολογία”. Η αποδοχή της πρόσκλησης των Πρασίνων για συμμετοχή στις Ευρωεκλογές ήταν το αποτέλεσμα μια διαδικασίας στην οποία βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια, τονίζει ο κ. Κάβουρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ομογενειακή εφημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας «Αλεξανδρινός Ταχυδρόμος» και τον κ. Αθανάσιο Κουτουπά.
1. Πώς πήρατε την απόφαση να συμμετάσχετε στις Ευρωεκλογές;
Οι τρείς λέξεις του τίτλου Αλληλεγγύη-Δημιουργία-Οικολογία περιγράφουν τόσο τις ανάγκες που έχουμε σήμερα όσο και τα ζητούμενα για ένα βιώσιμο μέλλον με επίκεντρο τον άνθρωπο και το φυσικό του περιβάλλον.
Η πρωτοβουλία «ΠΡΑΣΙΝΟΙ- Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία» μπορεί να είναι νέα, οι άνθρωποι όμως που την απαρτίζουν δεν είναι καινούργιοι στους αγώνες. Από τον ιδρυτή της το Νίκο Χρυσόγελο που έχει μια μακρά πορεία στους αγώνες για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και που έχει δώσει δείγμα γραφής στο ευρωκοινοβούλιο, μέχρι το νεαρότερο σε ηλικία άτομο και τους μη επαγγελματίες πολιτικούς που συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο των ΠΡΑΣΙΝΩΝ είναι άτομα με αγώνες τόσο κοινωνικούς όσο και προσωπικούς.
Ένα πολύχρωμο ψηφοδέλτιο με καθημερινούς ανθρώπους που συμμετέχουν σε παραγωγικούς τομείς, που αγωνίζονται για το κοινό συμφέρον και όχι για το προσωπικό όφελος, ανθρώπων που συναντήθηκαν μέσα από κοινωνικές δραστηριότητες. Άνθρωποι με κοινή λογική που αγωνίζονται για τη δικαιοσύνη και την ισότητα, που είναι ενάντια στο ρατσισμό και στους κοινωνικούς αποκλεισμούς, άνθρωποι που ονειρεύονται ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο και προσπαθούν να τον δημιουργήσουν όχι μέσα από το μίσος και την απομόνωση αλλά μέσα από την δημιουργία και την εξωστρέφεια.
Η απόφασή μου να αποδεχτώ την πρόσκληση των Πρασίνων και να συμμετάσχω στις Ευρωεκλογές ήταν το αποτέλεσμα μια διαδικασίας στην οποία βρίσκομαι εδώ και πολλά χρόνια. Θεωρώ πως η συμμετοχή στα κοινά είναι δικαίωμα και υποχρέωση κάθε πολίτη. Η ευτυχής συγκυρία ήταν ότι μου προτάθηκε από μια ομάδα με την οποία ταυτίζομαι ιδεολογικά και που πρεσβεύει όσα κι εγώ προσπαθώ να υπερασπιστώ μέσα από την συμμετοχή και την δράση μου στα πλαίσια οργανισμών και νεανικών κινημάτων.
2. Τί σημαίνει η συμμετοχή σας για τους νέους της Παροικίας;
Θέλω να πιστεύω ότι η συμμετοχή μου στις Ευρωεκλογές στέλνει πολλαπλά μηνύματα στους νέους της Παροικίας μας. Καταρχήν μας υπενθυμίζει ότι ως Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες έχουμε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Ό,τι μπορούμε να διευρύνουμε συνεχώς τους ορίζοντές μας και να προσπαθούμε για ένα καλύτερο αύριο με τα μέσα που διαθέτουμε, να είμαστε ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες και να λαμβάνουμε μέρος στις διαδικασίες που μας αφορούν μέσα από σχηματισμούς που μας εκφράζουν καλύτερα.
3. Πιστεύετε ότι οι Αιγυπτιώτες Έλληνες πρέπει να έχουν πιο ενεργό ρόλο στα δρώμενα της Αιγύπτου, της Ελλάδος αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Οι απόδημοι Έλληνες έχουν κάθε δικαίωμα ως Έλληνες πολίτες να μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, όχι μόνο σε εθνικές/βουλευτικές εκλογές, αλλά και στις ευρωεκλογές από τον τόπο διαμονής τους. Εάν θέλουμε να λεγόμαστε ευρωπαίοι πολίτες, πρέπει να έχουμε και ίσα δικαιώματα με τους ευρωπαίους πολίτες.
Η ομογένεια έχει πάρει πάμπολλες υποσχέσεις από ελληνικές κυβερνήσεις και βουλευτές, χωρίς κανένα αισθητό αποτέλεσμα για την ομογένεια.
Είμαι ήδη σε επαφή με Απόδημους από την ΕΕ και ενεργό μέλος μιας πανευρωπαϊκής εκστρατείας ευαισθητοποίησης για να υπάρχει μια κοινή νομοθεσία για τις ευρωεκλογές, με ίσα δικαιώματα ψήφου για όλους τους ευρωπαίους πολίτες εντός και εκτός ΕΕ για το κοινοβούλιο που τους αντιπροσωπεύει.
Ως απόδημος, νοιώθω ότι έχουμε την τύχη να είμαστε μέλη της Αιγυπτιακής, της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής κοινωνίας στις οποίες οφείλουμε να συμμετέχουμε, γιατί μας αφορούν. Είτε πρόκειται για τη χώρα διαμονής ή για την χώρα καταγωγής, για την πρώτη ή την δεύτερη πατρίδα μας, μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε και να στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε μακριά αλλά και κοντά και ότι είμαστε μέλη της κοινωνίας στην οποία ζούμε, όχι επισκέπτες ή περαστικοί.
4. Ποιά η άποψη σας για τις παρούσες αλλά και τις μελλοντικές σχέσεις Αιγύπτου – Ελλάδας και Αιγύπτου – Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Αν συμφωνούμε με την έννοια ότι οι Απόδημοι Έλληνες είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας, τότε πρέπει και να είμαστε, ως Αιγυπτιώτες, οι καλύτεροι πρεσβευτές της ΕΕ στην Αίγυπτο, αλλά και οι καλύτεροι πρεσβευτές της Αιγύπτου στην ΕΕ. Οι Έλληνες της Αιγύπτου ήμασταν πάντα η γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και συνάμα μπορούμε, εάν θέλουμε να γίνουμε η γέφυρα μεταξύ ΕΕ-Αιγύπτου.
Η Ελλάδα και η Αίγυπτος περνάνε μια πολύ δύσκολη ιστορικά περίοδο. Κυρίως μετά την έναρξή της Αραβικής Άνοιξης και του Μνημονίου αντίστοιχα, με πολλά κοινά σημεία, και συγκεκριμένα μία τεράστια οικονομική και κοινωνική κρίση. Η Ε.Ε πρέπει να συμβάλει με ανθρωποκεντρικές κοινωνικές πολιτικές.
Συνάντηση με το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια
Την Παρασκευή 2 Μαΐου, ο κ. Δημήτριος Κάβουρας πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Χρήστο Καποδίστρια, κατά την διάρκεια της οποίας δέχθηκε τα συγχαρητήρια του κυρίου Γενικού Προξένου για την υποβολή της υποψηφιότητάς του. Στην συζήτηση που διεξήχθη ανάμεσα στους δύο άντρες, ο κ. Καποδίστριας τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για την Αλεξάνδρεια και τον απόδημο ελληνισμό η συμμετοχή ενός νέου Αλεξανδρινού, μέλους της Παροικίας στις προσεχείς Ευρωεκλογές, ενώ από την μεριά του ο κ. Κάβουρας παρουσίασε τις θέσεις των Πρασίνων, ενώ αντάλλαξαν και απόψεις σχετικά με την ψήφο των αποδήμων εν γένει.
Δήλωση του Γενικού Προξένου σχετικά την υποψηφιότητα του κου Δ. Κάβουρα
Με ιδιαίτερη χαρά ενημερώθηκα για την υποψηφιότητα του κου Δημήτρη Κάβουρα στις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το γεγονός ότι ένα από τα νεώτερα μέλη του Ελληνισμού της Αλεξάνδρειας αποφασίζει να κατέλθει στον στίβο των εκλογών στην Ελλάδα αποδεικνύει για μία ακόμη φορά τους στενούς δεσμούς που συνδέουν την ιστορική Αλεξανδρινή παροικία με την μητέρα Ελλάδα. Ιδιαίτερα δε όταν πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο, όπως ο Δημήτρης Κάβουρας, εγνωσμένης ευαισθησίας, ήθους, κοινωνικής προσφοράς και σεβασμού για την γενέτειρά του την Αλεξάνδρεια και την ιστορία της και που χαρακτηρίζεται πάντοτε από διαρκή ετοιμότητα να συμβάλει ουσιαστικά και εποικοδομητικά στον δημόσιο διάλογο και σε κάθε δημιουργική προσπάθεια για το γενικό καλό. Μέσα από τις σελίδες του “Αλεξανδρινού Ταχυδρόμου” θα ήθελα να ευχηθώ ολόψυχα στον αγαπητό Δημήτρη κάθε επιτυχία στη σημαντική αυτή προσπάθεια.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας
Το Σάββατο 3 Μαΐου, ο κ. Κάβουρας συνάντησε στα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Σιόκα και τα μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής που του εξέφρασαν τα θερμά τους συγχαρητήρια και του ευχήθηκαν καλή επιτυχία. Ο κ. Σιόκας επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας και την Παροικία στο σύνολο της, το γεγονός ότι ένα ενεργό μέλος αυτής, ένας απόδημος Έλληνας, υποβάλλει την υποψηφιότητά του για μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο. Στα πλαίσια της συζήτησης που ακολούθησε, ο κ. Κάβουρας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη της ΕΚΑ, για την στήριξη και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, ενώ ανέπτυξε τις θέσεις των Πρασίνων και συζήτησε το θέμα της ψήφου των αποδήμων τόσο στις Εθνικές εκλογές όσο και στις Ευρωεκλογές.
Λίγα λόγια για τον κ. Δημήτρη Κάβουρα
Γεννήθηκε το 1979 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Αποφοίτησε από το Αβερώφειο Γυμνάσιο – Λύκειο Αλεξανδρείας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αραβική Ακαδημία Επιστημών, Τεχνολογίας και Θαλάσσιων Μεταφορών, στο τμήμα της Διοίκησης Ναυτιλιακών Μεταφορών. Παρακολούθησε Ανεξάρτητα Σεμινάρια Αναπτυξιακών Σπουδών στο Λονδίνο.
Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ανάπτυξη με Εμπειρία Εργασίας (Middlesex University). Το 2010 παρακολούθησε το διαδικτυακό σεμινάριο για την Σύγχρονη Ηγεσία, τον Πολιτισμό και την Διαφορετικότητα στο Πανεπιστήμιο της Κόστα Ρίκα, και το 2011 σεμινάρια για την Κουλτούρα της Ειρήνης στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
Παράλληλα με τις σπουδές του αποτελούσε ενεργό μέλος της Νεολαίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και συμμετείχε εθελοντικά σε Περιβαλλοντικές Ομάδες (Friends of the Environment Association Alexandria, Mεσόγειος SOS, Sustainable Development Association) και Κινήσεις Νεολαίας (Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, YMCA), ως διοργανωτής και συντονιστής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Αίγυπτο.
Στα πλαίσια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας ασχολήθηκε με αναπτυξιακά και πολιτιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και με προγράμματα για την αναπτυξιακή βοήθεια αναπτυσσόμενων χωρών. Εργάζεται στη Διεύθυνση Προγραμμάτων του Ιδρύματος Ευρω-Μεσογειακής Συνεργασίας για τον Διαπολιτισμικό Διάλογο “Anna Lindh” (Anna Lindh Foundation for the Dialogue Between Cultures). Παράλληλα αποτελεί ιδρυτικό στέλεχος του Αιγυπτιακού Ιδρύματος για τη Νεολαία και την Ανάπτυξη που δραστηριοποιείται στους τομείς του Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Πολιτισμού.
Με την έναρξη της Αραβικής Άνοιξης συμμετείχε ενεργά σε ομάδες που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα για την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στην Αίγυπτο και διαδήλωναν στην «Ταχρίρ» της Αλεξάνδρειας για εκλογές, βασικά Δικαιώματα και θεμελιώδεις Ελευθερίες.
Με την έναρξη της Αραβικής Άνοιξης συμμετείχε ενεργά σε ομάδες που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα για την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στην Αίγυπτο και διαδήλωναν στην «Ταχρίρ» της Αλεξάνδρειας για εκλογές, βασικά Δικαιώματα και θεμελιώδεις Ελευθερίες.
Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία των ενεργών πολιτών ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία αλλά και τα βιογραφικά των υποψηφίων μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα www.prasinoi.gr