Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism
http://PanhellenicPost.com
http://PanhellenicPost.com
Πολύ κουβέντα γίνεται για το αν το επόμενο Φεβρουάριο αυτή η κυβέρνηση θα εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή θα πάει σε εκλογές λόγω αδυναμίας εξεύρεσης 180 βουλευτών που απαιτούνται.
Ήδη κάποιοι έχουν κάνει μετακόμιση στον Φώτη Κουβέλη τον οποίον θεωρούν σίγουρο για το Προεδρικό Μέγαρο και συνδυάζουν ακόμη και την παραίτησή του με αυτό το γεγονός. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εμφανίσει μια πλειοψηφία 180 βουλευτών και μια συναίνεση για τον Πρόεδρο περίπου ως… θεσμική εκτροπή και ως παιχνίδι πολιτικών και εκδοτικών συμφερόντων.
Τι λένε όμως τα νούμερα; Βγαίνουν οι αριθμοί; Για να δούμε υπό τις παρούσες συνθήκες τι γίνεται:
Η ΝΔ διαθέτει 125 βουλευτές – και σε λίγες ημέρες 126 αφού ο (προερχόμενος από αυτήν) ανεξάρτητος Ν. Σταυρογιάννης εξελέγη δήμαρχος και θα παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα υπέρ του πρώτου «γαλάζιου» επιλαχόντος ο οποίος λέγεται Δημήτρης Μπριάνης.
Το ΠΑΣΟΚ αριθμεί 27 βουλευτές – οι οποίοι μπορούν να γίνουν 29 καθώς θα ενταχθούν ή θα είναι πολύ… κοντά στην ΚΟ οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης.
Η ΔΗΜΑΡ, εφόσον δεν διαλυθεί, μετρά 14 βουλευτές.
Δηλαδή τα τρία αυτά κόμματα της άλλοτε συγκυβέρνησης διαθέτουν 169 βουλευτές που θα μπορούσαν να ψηφίσουν έναν υποψήφιο για την Προεδρία.
Δηλαδή χρειάζονται άλλοι 11 βουλευτές. Να ψηφίσει το ΚΚΕ μάλλον αδύνατον εκτός αν υποψήφιος είναι ο… Κουτσούμπας ή ο Λένιν. Όμως, ποιος θα έλεγε όχι στην… Αλέκα Παπαρήγα; Λέμε τώρα.
Μην ξεχνάμε, ωστόσο, ότι μέσα στη Βουλή –εκτός από τη Χρυσή Αυγή που δεν παίζει πουθενά (ή μήπως να προταθεί ο Μιχαλολιάκος;) υπάρχει ένα μεγάλο… ανεξάρτητο κόμμα. Πρόκειται για τους ανεξαρτητοποιηθέντες και διαγραφέντες από διάφορα κόμματα που δεν καίγονται να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές διότι η θέση του δεν είναι καθόλου σίγουρη στο επόμενο κοινοβούλιο. Οι ανεξάρτητοι (εκτός Λοβέρδου και Αηδόνη) είναι οι: Μίμης Ανδρουλάκης, Β. Καπερνάρος, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, Γεώργιος Κασαπίδης, Ιωάννης Κουράκος, Πάρις Μουτσινάς, Μάρκος Μπόλαρης, Νίκος Νικολόπουλος, Γεώργιος Νταβρής, Θεόδωρος Παραστατίδης, Πέτρος Τατσόπουλος και Θεοδώρα Τζάκρη και φυσικά ο Βύρων Πολύδωρας και ο Νικήτας Κακλαμάνης. Να μην ξεχνάμε και τους Χρ. Αλεξόπουλο και Στ. Μπούκουρα της Χρυσής Αυγής που έχουν αποχωρήσει και αποκηρύξει το κόμμα.
Από αυτούς ο Βουδούρης ουσιαστικά είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, η Τζάκρη παίζει πότε από εδώ και πότε από εκεί και άγνωστο είναι τι θα κάνουν οι δύο πρώην χρυσαυγίτες. Έχουμε δηλαδή 13 ακόμη βουλευτές που θα ήταν προς το συμφέρον τους να ψηφίσουν κάποιον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και να μην χάσουν κι αυτοί τις θέσεις τους.
Υπάρχουν επίσης και οι 14 Ανεξάρτητοι Έλληνες που δεν θα ήθελαν με τίποτε εκλογές σε μια στιγμή που το κόμμα τους κλυδωνίζεται και κινδυνεύουν να μείνουν εκτός από την επομένη Βουλή.
Υπό προϋποθέσεις λοιπόν και με ένα κατάλληλο πρόσωπο που μπορεί να ενώσει ετερόκλητες δυνάμεις η χώρα μπορεί να μην οδηγηθεί σε περιπέτειες με πρόωρες εκλογές. Γι’ αυτό και οι διεργασίες είναι πολύ έντονες και παρασκηνιακές. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τον ύπνο του καθώς μπορεί να παραμείνει αντιπολίτευση για άλλα δύο χρόνια. Γι’ αυτό και ο Παπαδημούλης είπε προχθές: «Αμυντικά, αυτό που πρέπει να αποφύγουμε είναι αυτό που «δουλεύουν» τα «μηχανάκια» της κυβέρνησης και όλα τα υποσυστήματα της εξουσίας ντόπια και ξένα, από την επομένη των Ευρωεκλογών: Να στήσουν πάνω στους ηττημένους των εκλογών, μια προεδρική πλειοψηφία των 180 για να αποφύγουν τον κάβο των εθνικών εκλογών. Και συνέχισε:
«Η κυβέρνηση, οι δανειστές της και τα οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα που τους στηρίζουν επιδιώκουν να βρουν «μαξιλάρια» και πάσης φύσεως εφεδρείες για να συγκεντρώσουν 180 ψήφους για την προεδρική εκλογή. Εμείς πρέπει να μιλάμε για αυτό και να το αποκαλύπτουμε».
Παράλληλα, ζήτησε σαφή θέση από τους προέδρους της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ. «Ζητάμε από τον Φ.Κουβέλη να πάρει μια σαφή θέση, αν σκοπεύει να συμπράξει με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας. Ζητάμε επίσης από τον Πάνο Καμμένο να ξεκαθαρίσει τη δική του θέση και να κάνει ακριβώς το ίδιο. Σκοπεύουν να τα «βρουν» με τη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε αυτό το θέμα ή πιστεύουν ότι θα πρέπει να μιλήσει η κάλπη;» αναρωτήθηκε.
«Γιατί το να λέει κάποιος γενικά «είμαι αντιμνημονιακός» -Π.Καμμένος- ή «θέλω στροφή προς προοδευτικές εξελίξεις» -Φ.Κουβέλης- και μετά να πηγαίνει και να κάνει σύμπραξη με Σαμαρά-Βενιζέλο για την εκλογή ενός προέδρου που θα δώσει παράταση στο Μνημόνιο και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές για άλλα δυο χρόνια είναι αντίφαση. Τους καλούμε να το σκεφτούν διπλά, διότι έχουν πάρει ήδη ένα μήνυμα από την κάλπη των Ευρωεκλογών. Εάν ταυτιστούν με τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής, έχουν μόνο να χάσουν» πρόσθεσε.
Είναι ξεκάθαρα ότι τρέμουν στην Κουμουνδούρου ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Και είναι δύσκολη η προσπάθεια όλων των κομμάτων να βρουν έναν άνθρωπο άξιο που θα πάει στο Προεδρικό Μέγαρο με ευρύτατη κοινοβουλευτική συναίνεση.
ΠΗΓΗ: antinews.gr