4 Ιουνίου 2015

Δυσφορία στο Μαξίμου για το πακέτο Γιουνκέρ- Νέα συνάντηση στο τέλος της εβδομάδας

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 
Το αργότερο ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας προσδιορίζει το Μέγαρο Μαξίμου την δυνατότητα εξεύρεσης συμφωνίας με τους δανειστές μετά την συνάντηση μετά δείπνου του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. 
Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την δυσφορία τους για το περιεχόμενο του πακέτου που παρουσίασε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Κομισιόν-συνεπικουρούμενος αργότερα και από τον Γερούν Ντάινσεμπλουμ, σχολιάζοντας ότι μπήκαν στο τραπέζι θέματα τα οποία ουδέποτε συζητήθηκαν στις συνεδριάσεις του Brussels Group αλλά τώρα αποτελούν πεδίο διαπραγμάτευσης από τους πιστωτές. 
«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, ακολουθούν σκληρή γραμμή» σχολίαζε κυβερνητικός παράγων τις πρώτες πρωινές ώρες παραδεχόμενος ότι η πρόταση εμπεριέχει επώδυνες λύσεις. Όπως αποκάλυψε δε στην δήλωσή του ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας οι πιστωτές ζητούν κατάργηση του ΕΚΑΣ και εκτίναξη των τιμολογίων της ΔΕΗ για το ρεύμα στο 23%, σπεύδοντας να σχολιάσει ότι αυτές οι αξιώσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. 
Άλλες κυβερνητικές πηγές μετά το ραντεβού των Βρυξελλώνάφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναληφθούν συζητήσειςσε ανώτατο επίπεδο την Παρασκευή με παράλληλη επεξεργασία των προτάσεων από τα τεχνικά κλιμάκια. Μερική ικανοποίηση εκφραζόταν για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 1% για το 2015, του 2% για το 2016% και του 3% για το 2017. 
Παρ΄όλα αυτά στην πρόταση των θεσμών δεν υπάρχει πρόβλεψη για το χρέος κάτι που αφήνει την συμφωνία ατελή και την κυβέρνηση εκτεθειμένη σε ό,τι αφορά το θέμα της χρηματοδότησης στις ορέξεις των δανειστών. 
Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του έχουν πάρει μαζί τους τις προτάσεις των Βρυξελλών τις οποίες και θα μελετήσουν στην Αθήνα έως ότου οριστεί η επόμενη συνάντηση κορυφής η οποία δεν αναμένεται να αργήσει. Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί προσδιορίζουν την 14η Ιουνίου δηλαδή την μεθεπόμενη Κυριακή ως το χρονικό περιθώριο για να κλείσει η συμφωνία κάτι που απαιτεί ευελιξία της ελληνικής πλευράς για να βρεθούν τα σημεία σύγκλισης. Και φυσικά προετοιμασία στο εσωτερικό της κυβέρνησης για μία δύσκολη κι ενδεχομένως επώδυνη συμφωνία που με δυσκολία μπορεί να γίνει αποδεκτή από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας.
newpost.gr