1 Ιουνίου 2015

Το Πεκίνο λέει όχι στο τσιγάρο!

Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism 
http://PanhellenicPost.com

Σε ισχύ τέθηκε τη Δευτέρα στο Πεκίνο η αυστηρότερη αντικαπνιστική νομοθεσία στην ιστορία της Κίνας, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων υψηλά πρόστιμα και μία γραμμή επικοινωνίας για καταγγελίες παραβιάσεων.GFHT
Η νομοθεσία καθιστά παράνομο το κάπνισμα σε γραφεία, εστιατόρια, ξενοχοδεία και νοσοκομεία και οι χώροι όπου θα παραβιάζεται η απαγόρευση θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 1.460 ευρώ.
Οι χώροι που επανειλημμένως θα παραβιάζουν τη νομοθεσία θα κινδυνεύουν με αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους, ενώ οι ίδιοι οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο περίπου 29,5 ευρώ.
Εκτός από το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους, ο νόμος απαγορεύει το κάπνισμα και σε ορισμένους εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται κοντά σε σχολεία, νοσοκομεία και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Παρά την κυβερνητική εκστρατεία ενημέρωσης με αφίσες που εξηγούν τη νομοθεσία και έχουν αναρτηθεί σε εστιατόρια και γραφεία ανά την πρωτεύουσα, πολλοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων θεωρώντας ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστούν.
Οι αφίσες στην πρωτεύουσα διαφημίζουν μία γραμμή επικοινωνίας για καταγγελίες, ενώ οι δημοτικές αρχές έχουν ανοίξει έναν λογαριασμό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου οι πολίτες θα μπορούν να αναρτούν φωτογραφίες με τους παραβάτες που “πιάνονται στα πράσα”.
Τα νυχτερινά μαγαζιά είναι μία από τις προβληματικές περιοχές, όπως δήλωσε στην εφημερίδα China Daily ο Ζανγκ Σιανσού, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελέγχου του Καπνού του Πεκίνου.
Η αστυνομία, οι επιθεωρητές υγείας, οι διαχειριστές κτιρίων αλλά και οι ένοικοί τους έχουν κληθεί να εφαρμόσουν το μέτρο, αλλά ο νόμος “δεν διευκρινίζει ποιός είναι ο υπεύθυνος κι έτσι αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να πετάει ο ένας στον άλλον το μπαλάκι των ευθυνών”, επισημαίνει η κυβερνητική εφημερίδα Beijing Youth Daily.
Ο νόμος, ο οποίος περιορίζεται στην πρωτεύουσα, δεν είναι η πρώτη τέτοια προσπάθεια που καταβάλλεται στην Κίνα.
Ενα παρόμοιο μέτρο σε εθνικό επίπεδο ψηφίστηκε το 2011, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει οικονομικές κυρώσεις, και δεν κατάφερε να εφαρμοστεί.
Περιβαλλοντικοί νόμοι και νόμοι ασφαλείας στην Κίνα συχνά παραβιάζονται εξαιτίας της περιορισμένης επίβλεψης από τις αρμόδιες αρχές ή της διαφθοράς με τη μορφή χρηματισμού των αξιωματούχων επιβολής του νόμου.
Στην Κίνα, όπου τα τσιγάρα είναι πολύ φθηνά -κοστίζουν λιγότερο από 1,5 ευρώ-, ο αριθμός των καπνιστών ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Κινέζοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα.
NOOZ.