8 Ιουλίου 2015

Σκληρό Μνημόνιο ή έξοδος από την Ευρωζώνη - Εντιμο συμβιβασμό έως την Κυριακή, «βλέπουν» κυβερνητικά στελέχη

Για συμφωνία με σκληρό μνημόνιο ή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη μίλησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Η τελική προθεσμία είναι η Σύνοδος των 28 χωρών μελών της ΕΕ που θα γίνει την Κυριακή. 

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής ότι μέχρι την Κυριακή θα έχει επιτευχθεί ένας έντιμος συμβιβασμός, ο οποίος θα ανοίξει τον δρόμο για την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. 

Οι κυβερνητικές πηγές πρόσθεταν ότι είναι εφικτή μια βιώσιμη λύση και έδιναν το στίγμα της νέας διαπραγμάτευσης μέσα από τα εξής επτά σημεία:

«1.Η Σύνοδος Κορυφής ενημερώθηκε σήμερα (Τρίτη) για την πρόταση που ουσιαστικά αποτελεί το «κοινό έδαφος» που λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.

2. To δημοψήφισμα, με ευθύνη συγκεκριμένων συστημάτων, γινόταν πάνω στο ερώτημα «ευρώ ή δραχμή». Μάλιστα υποστήριζαν ότι αν βγει «όχι» αυτομάτως η χώρα θα έβγαινε από το ευρώ και θα είχε ως νόμισμα τη δραχμή! Αυτό σήμερα δεν υφίσταται. Ολοι συζητούν αν θα βρεθεί λύση, ποια θα είναι αυτή η λύση και πότε θα οριστικοποιηθεί.

3. Η δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε στις συζητήσεις που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Εκανε σαφή αναφορά στις ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε μια ρήξη χαρακτηρίζοντας αφελή όποιον δεν το καταλαβαίνει.

4. Η πρόταση που απορρίφθηκε από το δημοψήφισμα προέβλεπε πακέτο προαπαιτουμένων για χρηματοδότηση μόλις 5 μηνών, νέα προαπαιτούμενα μετά, ενώ δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για το χρέος.

5. Σήμερα συζητείται η ελληνική πρόταση για πρόγραμμα δύο χρόνων με κοινές προαπαιτούμενες δράσεις -που δεν θα χρειάζεται κάθε τόσο να αλλάζουν ή να προστίθενται καινούργια-, μπήκε στο τραπέζι το θέμα του χρέους, το αναπτυξιακό πακέτο και, βεβαίως, η χρηματοδότηση του προγράμματος.

6. Είναι, πλέον, εφικτή μια βιώσιμη λύση και όλα θα κριθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από χώρες που από την αρχή ήταν αρνητικές.

7. Την Κυριακή θα ξανασυναντηθούν οι ηγέτες».


Η σοβαρότητα της κατάστασης και το γεγονός ότι η απόφαση που θα ληφθεί, όπως επεσήμαναν ήδη στις δηλώσεις τους ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, θα έχουν συνέπειες για όλες τις χώρες της ΕΕ, επέβαλαν σύνοδο κορυφής των 28, και όχι των 19 χωρών μελών της ευρωζώνης.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει περιθώριο να υποβάλλει τις προτάσεις της έως τις 9.30 το πρωί της Παρασκευής. Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν και θα τεθούν στη συνέχεια στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής.Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέστησαν σαφές ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, ακόμη και της εξόδου της Ελλάδας από τη ευρωζώνη. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι υπάρχει σχέδιο και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα. 

«Το τέλος της εβδομάδας είναι η τελική προθεσμία», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο χειρότερο σενάριο όπου όλοι θα είμαστε ηττημένοι. Δεν θέλουμε να φτάσουμε στη χρεοκοπία της Ελλάδας». Ο κ.Γιούνκερ που χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, σημείωσε: «Είμαι υπέρ του να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μας πει πού θέλουν να πάνε αυτή τη χώρα». 

 Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισήμανε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία την Κυριακή, οι παρενέργειες θα είναι πολύ σοβαρές».Αφού είχαν προηγηθεί στις δηλώσεις τους οι ευρωπαίοι ηγέτες, ο Ελληνας πρωθυπουργόςεμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία. «Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα τις ελληνικές προτάσεις όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική στρατηγική από τη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη», είπε. 

Ο κ. Τσίπρας διαπίστωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής εξελίχθηκε σε καλό κλίμα και πλέον θα ακολουθήσουν ταχύτατες διαδικασίες. «Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την προσπάθεια με ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού . Είμαι χαρούμενος να πω ότι στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου συνειδητοποιώ ότι κατανοούν ότι έχουμε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, στο οποίο καλούμαστε όλοι να δώσουμε λύση» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
ΤΑ ΝΕΑ