ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΑΞΙΟΜΑΚΑΡΙΣΤΕ ΚΑΙ ΑΞΕΧΑΣΤΕ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΑΣ.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΘΑ ΣΕ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΑΣ ΠΕΤΡΟΣ Ζ' - ΖΕΙ - ΚΑΙ ΘΑ ΖΕΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΞΙΟΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΣΕ ΣΥΝΟΔΕΥΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΤΑΞΕΙΔΙ ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΕΣ Σ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΣΙΝΟΥΚ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ.
Ο τ,ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΕΤΡΟΣ Ζ -ΕΙΧΕ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2004
Ο Μακαριστος Πατριάρχης Πέτρος Ζ΄ ήταν Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής από το 1997 ως το 2004.
Γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1949 στο χωρίο Σίχαρι της επαρχίας Κυρήνειας της Κύπρου. Το λαϊκό του όνομα ήταν Πέτρος Παπαπέτρου. Αρχιερέας χειροτονήθηκε το 1983.
Εξελέγη Πατριάρχης από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στις 21 Φεβρουαρίου 1997. Η Πατριαρχεία του χαρακτηρίστηκε από εκτεταμένες ιεραποστολές στην Κένυα, την Ουγκάντα, τηΜαδαγασκάρη, το Καμερούν και σε πολλά ακόμη μέρη της Αφρικής.
Ίδρυσε τις Επισκοπές Νιγηρίας, Μαδαγασκάρης, Γκάνας, Μπουκόμπας και Ζάμπιας. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα διοικητικά θέματα του Πατριαρχείου και συνέταξε την «Πατριαρχική Διάταξη της 16ης Σεπτεμβρίου 2002», η οποία ρυθμίζει τα περί του τρόπου εκλογής του Πατριάρχη από την Ιερά Σύνοδο. Κατά την Πατριαρχία του επίσης ξεκίνησε η ανακαίνιση του Πατριαρχικού Μεγάρου, της Μονής του Οσίου Σάββα Αλεξανδρείας, της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου και της Μονής του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου.
Τέλος, επί των ημερών του Συνοδική Απόφαση αποκατέστησε την κανονική τάξη περί του προσώπου του Αγίου Νεκταρίου, Μητροπολίτου Πενταπόλεως.
Στη συνέχεια χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην Ιερά Μονή της Πεντέλης και τον ίδιο χρόνο αρχιμανδρίτης στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Κάιρο. Το 1980 στάλθηκε από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Νότια Αφρική, όπου ορίσθηκε προϊστάμενος του νέου Ιερού Ναού της Παναγίας στις βόρειες περιοχές του Γιοχάνεσμπουργκ. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ', είχε ζητήσει να επισκεφθεί το Άγιο Όρος όπου θα ήταν πρώτη φορά, όπου θα το επισκεπτόταν σαν πατριάρχης Αλεξανδρείας και θα το γινόταν ειδική τελετή, στην Μονή Βατοπεδίου .
Ο Πετρος Ζ κατα κοσμον Πετρος Παπαπετρου Κυπριος στην καταγωγη ειχε ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους ιεράρχες της ορθοδοξιας ήταν ο 114ος Πατριάρχης της Αλεξάνδρειας, με σημαντικό έργο στην Αφρική.
Η ενθρόνισή του έγινε το Μάρτιο του 1997 στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Αλεξάνδρειας ο οποίος ήταν κατάμεστος από Αιγυπτιώτες Έλληνες, Κύπριους, ελλαδίτες αλλά και ορθόδοξους Αιγύπτιους, ενώ την ενθρόνιση τίμησαν όλα τα θρησκευτικά δόγματα της Αιγύπτου.
Πριν εκλεγεί Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο Πέτρος ήταν μητροπολίτης Καμερούν και Δυτικής Αφρικής, Γεννήθηκε στο χωριό Συγχαρί της Κερύνειας στις 3 Σεπτεμβρίου 1949. Το 1962 μπήκε ως δόκιμος στην Ιερά Μονή Μαχαιρά της Κύπρου
Το 1966 στάλθηκε στην Ιερατική Σχολή «Απόστολος Βαρνάβας» της Κύπρου, από την οποία αποφοίτησε το 1969. Τον ίδιο χρόνο χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε Χωρεπίσκοπο Κωνσταντίας Χρυσόστομο, το σημερινό Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου.
Το Δεκέμβριο του 1970 εντάχθηκε στον κλήρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, όπου υπηρέτησε ως διάκονος μέχρι το 1974, ενώ ταυτόχρονα ως υπότροφος του τότε Πατριάρχη Νικολάου ΣΤ φοίτησε στο Αβερώφειο Γυμνάσιο Αλεξανδρείας. Με υποτροφία του υπουργείου Εξωτερικών φοίτησε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, απ όπου και αποφοίτησε το 1978.
Ταυτόχρονα ονομάστηκε αρχιερατικός επίτροπος της μητρόπολης. Το 1983 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο επίσκοπος Βαβυλώνος και ονομάστηκε πατριαρχικός επίτροπος Καΐρου.
Τον Αύγουστο του 1983 χειροτονήθηκε επίσκοπος από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο στην Ιερά Μονή Μαχαιρά της Κύπρου. Το 1990 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας μητροπολίτης Ακκρας (Καμερούν) και Δυτικής Αφρικής. Το 1991 διορίσθηκε πατριαρχικός επίτροπος της Μητρόπολης Ειρηνουπόλεως.
Ο Πατριάρχης Πέτρος γνώριζε αγγλικά, γαλλικά και αραβικά, είχε μετεκπαιδευτεί στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας και είχε μετάσχει σε διεκκλησιαστικά συνέδρια -Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, Παναφρικανικό Συμβούλιο Διορθοδόξων- ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Αγαπητός στην ομογένεια, στο ορθόδοξο ποίμνιό του σε ολόκληρη την Αφρική, αλλά και ιδιαίτερα αποδεκτός από την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Αιγύπτου, όπου και η έδρα του πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας, αλλά και από τις ηγεσίες των αφρικανικών κρατών, ο πατριάρχης Πέτρος εργάστηκε με ζήλο και επιμονή, προσηλωμένος στο έργο της Εκκλησίας και στην εξάπλωση του χριστιανισμού στην αφρικανική ήπειρο.
Διέδωσε το μήνυμα του χριστιανισμού στα βάθη της ζούγκλας, όπου χειροτόνησε νέους κληρικούς, ενώ μεγάλος του καημός ήταν η συρρίκνωση των κληρικών στο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας και γενικότερα η συρρίκνωση του ελληνισμού στην Αίγυπτο.
Όμως δεν έφτασε ποτέ. Έφυγε στους ουρανούς για να τον δεχθεί ο Θεός, στον οποίο πίστευε και υπηρετούσε από μικρό παιδί.
Επιβιβάστηκε σε ένα ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού τύπου Chinook σαν VIP μια καί σαν Πατριάρχης θεωρείται αρχηγός Κράτους και ξεκίνησε την διαδρομή του. Τελικά το μεταγωγικό ελικόπτερο του Στρατού έπεσε και χάθηκε στη θαλάσσια περιοχή 5,5 ναυτικά μιλιά ανατολικά από την Αμπελο Σιθωνίας κοντά στο Άγιο Όρος.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΣ, το Chinook είχε παραληφθεί πριν από ένα με ενάμιση χρόνο. Στο "καταραμενο" ελικόπτερο που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο στο Άγιο Όρος επέβαιναν επίσης:
v Ο μητροπολίτης Καρθαγένης Χρυσόστομος
v Ο επίσκοπος Μαδαγασκάρης Νεκτάριος
v Ο αρχιμανδρίτης Αρσένιος, καθηγούμενος Ιεράς Μονής Μαχαιρά
v Ο αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος Οικονόμου,
v Ο διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος
v Ο νομικός σύμβουλος του Πατριάρχη Γεώργιος Μαύρος,
v Ο τεχνικός σύμβουλος του Πατριάρχη Πάτροκλος Παπαστεφάνου,
v Ο σύμβουλος Τύπου του Πατριάρχη και δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα» Γεώργιος Ξενουδάκης,
v Ο αδελφός του Πατριάρχη, Γεώργιος Παπαπέτρου,
v Ο αστυνομικός της προσωπικής ασφαλείας του Πατριάρχη, Σπυρίδων Κουρσάρης,
v Ο διοικητής του 4ου ΤΕΑΣ, αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Παπασπύρου,
v Ο ταγματάρχης (ΑΣ) Παναγιώτης Παπαναστασίου
v Ο ανθυπασπιστής (ΤΧ) Στυλιανός Ράπτης
v Ο αρχιλοχίας (ΤΧ) Παντελεήμων Χατζηβαγγάλης
v Ο επιλοχίας (ΤΧ) Παναγιώτης Γολεγός
ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ