Το υπαρκτό σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου και επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση στην κρίσιμη πολιτική και οικονομική συγκυρία ανέδειξε χθες ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος με τις ομιλίες του σε δύο διαφορετικά ακροατήρια.
Η αλήθεια είναι ότι μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα ο κ. Τσίπρας επεδίωξε να πείσει περισσότερο τα στελέχη του με συγκεκριμένα επιχειρήματα για το πλαίσιο της συνοχής στις προσεχείς ψηφοφορίες στη Βουλή κονιορτοποιώντας τα σενάρια περί κυβερνητικής αστάθειας, οικουμενικής κυβέρνησης και «αριστερής παρένθεσης», ενώ το βράδυ στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ανέλυσε τον «Οδικό Χάρτη» με ορίζοντα τετραετίας «που υπερβαίνει τη συμφωνία με τους δανειστές».
«Αν το 2015 ήταν το έτος σταθεροποίησης της χώρας στην Ευρωζώνη, το έτος του τέλους του ‘‘Grexit’’, το 2016, θα είναι η αφετηρία για την έξοδο από την κρίση, όπου η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινοβραδινή ομιλία του, όπου στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στους αναπτυξιακούς στόχους της κυβέρνησης.
Η αραβική παροιμία
Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας ότι «η κυβέρνηση προχωρά και πετυχαίνει τους στόχους της» - μάλιστα επικαλέστηκε μια γνωστή αραβική παροιμία ότι «τα σκυλιά ουρλιάζουν, αλλά το καραβάνι προχωρά».
Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας ότι «η κυβέρνηση προχωρά και πετυχαίνει τους στόχους της» - μάλιστα επικαλέστηκε μια γνωστή αραβική παροιμία ότι «τα σκυλιά ουρλιάζουν, αλλά το καραβάνι προχωρά».
«Και όσο πιο κοντά φτάνουμε στην πηγή, στον στόχο μας, δηλαδή να ξεφύγουμε από τη διαρκή επιτροπεία και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, όσο πιο κοντά φτάνουμε στον στόχο της πρώτης αξιολόγησης, όσο πιο κοντά φτάνουμε στον μεγάλο στόχο να ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο η μεγάλη διαπραγμάτευση για την απομείωση του χρέους, τόσο θα κλονίζονται τα κέντρα της διαπλοκής και της εξωθεσμικής εξουσίας που για χρόνια κυβερνούσε τον τόπο. Και όσο αυτά τα κέντρα θα κλονίζονται, τόσο θα αντιδρούν», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας ταυτόχρονα αναφορές και «σε ένα αποσταθεροποιημένο μιντιακό σύστημα που ξεψυχά και βρυχάται. Ξεψυχά γιατί επιτέλους ψηφίστηκε ο νόμος για τις άδειες. Και βρυχάται γιατί η δικαιοσύνη άρχισε ελέγχους για τα δάνειά τους από τις τράπεζες. Και θαρρούν ότι με τους βρυχηθμούς εμείς θα φοβηθούμε και θα παρέμβουμε στο έργο της δικαιοσύνης».
Οι αναφορές του ήταν εξαιρετικά επιθετικές και προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικά προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. «Αν υπάρχει πράγματι αστάθεια στο πολιτικό σύστημα, αυτή βρίσκεται στην άλλη πλευρά. Σε μια αξιωματική αντιπολίτευση που τρεις μήνες δεν μπορεί ούτε εκλογές να κάνει για την ανάδειξη νέου αρχηγού. Και σε ένα ΠΑΣΟΚ, ουρά μιας παραλυμένης και στρατηγικά αποσταθεροποιημένης Δεξιάς, που δεν μπορεί να στοιχηθεί ούτε στο ελάχιστο με τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, τη στιγμή, μάλιστα, που αυτή αλλάζει, τη στιγμή που στην Πορτογαλία υπάρχει κυβέρνηση συμμαχική, της σοσιαλδημοκρατίας με τις δυνάμεις της Αριστεράς».
Η προτροπή του κ. Τσίπρα προς τους βουλευτές ήταν εν συνεχεία να κρατήσουν ζωντανή τη σχέση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία, που του έδωσε τη νωπή ισχυρή εντολή. Τους ζήτησε να έχουν διαρκή διάλογο και επικοινωνία στις πλατείες, στους χώρους δουλειάς, παντού με τους πολίτες, ενώ αργότερα οι βουλευτές που πήραν τον λόγο ζήτησαν να έχουν καλύτερη συνεργασία με τους υπουργούς.
Το «φλερτ» με Λεβέντη
Ενα «φλερτ» της κυβέρνησης με την Ενωση Κεντρώων καταγράφεται μετά και τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ άφησε να εννοηθεί ότι από τα εννέα σημεία του κ. Λεβέντη τα τέσσερα μπορούν να γίνουν αποδεκτά και να ανοίξει ο δρόμος της συνεννόησης.
Ενα «φλερτ» της κυβέρνησης με την Ενωση Κεντρώων καταγράφεται μετά και τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ άφησε να εννοηθεί ότι από τα εννέα σημεία του κ. Λεβέντη τα τέσσερα μπορούν να γίνουν αποδεκτά και να ανοίξει ο δρόμος της συνεννόησης.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στο ενδεχόμενο διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αλλά δεν δέχεται ταυτόχρονα και όρους π.χ. περί οικουμενικής κυβέρνησης.
Ο διάλογος Ολάντ - Τσίπρα και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ
Ενας ενδιαφέρων διάλογος μεταξύ Φρανσουά Ολάντ και Α. Τσίπρα στο Παρίσι, ο οποίος όμως δεν επιβεβαιώνεται από το Μαξίμου, αφορά στη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Λέγεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος ρώτησε τον πρωθυπουργό αν το ΠΑΣΟΚ τάχθηκε με τη ΝΔ πάλι και δεν ψηφίζει τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Α. Τσίπρας «γύρισε» την κουβέντα στον Β. Σόιμπλε, λέγοντας ότι δεν πρέπει να συνεχίζει να βάζει εμπόδια. Εντονη και άμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που υπενθύμιζε χθες το βράδυ ότι η Φώφη Γεννηματά σε επικοινωνία της με τον Φρ. Ολάντ του είχε εξηγήσει ότι ουδέποτε έγινε πρόσκληση για συνεργασία από τον Αλ. Τσίπρα.
«Δυστυχώς ο κ. πρωθυπουργός, δέσμιος των αδιεξόδων του, συνεχίζει να πολώνει και να διχάζει. Ανακαλύπτει παντού εχθρούς, ακόμη και στους κοινωνικούς εταίρους. Τέλος, επειδή επικαλείται συνεχώς τον σχηματισμό κεντροαριστερής κυβέρνησης στην Πορτογαλία, να του υπενθυμίσω ότι ο ίδιος έχει επιλέξει να κυβερνά με την ακροδεξιά απόφυση των ΑΝΕΛ», δήλωσε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά, ενώ επιθετική απάντηση έδωσε και ο μεταβατικός αρχηγός της ΝΔ.
«Ο εταίρος του ακροδεξιού Καμμένου συνεχίζει στον κατήφορο και στο εξωτερικό», υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Χρηστίδης, σχολιάζοντας τον διάλογο Ολάντ-Τσίπρα που κατά πληροφορίες έγινε στο Παρίσι.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ