4 Δεκεμβρίου 2017

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: «Ήλθα να συνεορτάσω τον θρίαμβο της Ρωσικής Εκκλησίας»

Στην Σύνοδο των Ρώσων Επισκόπων μίλησε πριν από λίγο ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄.
Ο Πατριάρχης στην αρχή της ομιλίας του, μεταξύ άλλων τόνισε: «Αισθάνομαι χαρά απερίγραπτη, διότι προσήλθα εδώ, ως Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας, προσκεκλημένος της γεραράς αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στην πανηγυρική ιωβηλαία εορτή της εκατονταετηρίδος της επανασυστάσεως του Πατριαρχείου Μοσχοβίας, πάσης Ρωσίας και Υπερβορείων Μερών.»
«Προσήλθα, Αγιώτατε και Άγιοι Αδελφοί, στο κάλεσμά σας, μαζί με τους προκαθημένους και των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών και τις συνοδείες τους, ίνα με την ευκαιρία της πανηγυρικής αυτής τελετής, εν ενί στόματι και μιά καρδία, ανυμνήσωμε και δοξολογήσωμε τον Τριαδικό Θεό για την ευστάθεια και την πρόοδο εν τη πίστει της αδελφής Εκκλησίας της Ρωσίας. Η σύναξη αυτή δίδει το μήνυμα της ενότητος της μιάς καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας και διατρανώνει ότι η χαρά της μιάς Εκκλησίας είναι και χαρά της άλλης» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.
Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Θεόδωρος αναφέρθηκε στην ιστορία της Ρωσικής Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας ότι «η τελετή αυτή δεικνύει πασιφανώς ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία της Ρωσίας, δοκιμασθείσα υπό τόσων δεινών, εξήλθε ασινής και αλώβητη, ως χρυσός εν χωνευτηρίω, ώστε να εορτάζη σήμερα πανηγυρικώς το σημαντικό γεγονός της επανιδρύσεως του Πατριαρχείου της κατά τον εικοστό αιώνα. Η αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα δεικνύει του λόγου το αληθές.»
«Ο αγώνας της Ρωσικής Εκκλησίας για την αποκατάσταση του Πατριαρχικού θεσμού και την ένωση υπό τον Πατριάρχη του διαιρεθέντος Ρωσικού λαού άρχισε από τις πρώτες ημέρες της μπολσεβικικής επαναστάσεως. Το Πατριαρχικό αξίωμα αποκαταστάθηκε την τελευταία στιγμή, λίγο πριν την κατάληψη της Μόσχας από τους Μπολσεβίκους. Στις 15 Αυγούστου του 1917 συνήλθε η Μεγάλη Πανρωσική Σύνοδος υπό την προεδρία του Μητροπολίτου Κιέβου κυρού Βλαδιμήρου» ανέφερε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.
Ο Μακαριώτατος αφου αναφέρθηκε στις θυσίες του Πατριάρχη Τύχωνα, μεταξύ άλλων τόνισε: "Η επανίδρυση του Πατριαρχείου της Μοσχοβίας θεωρείται το σπουδαιότερο γεγονός μετά την ίδρυσή του το 1593. Η Εκκλησία της Ρωσίας διείδε ότι η ανασύσταση του Πατριαρχικού αξιώματος μέσα στο νέο καθεστώς θα αποτελούσε το ασφαλές εχέγγυο της αναγεννήσεως του Ρωσικού λαού και της διαφυλάξεως της πίστεώς του. Εν μέσω πολλαπλών θλίψεων και κακώσεων δεν υπεχώρησε, αλλά κραταιώθηκε και έλαμψε με νέους αθλητές της πίστεως και της ευσεβείας."
"Η Εκκλησία της Ρωσίας στεφανώθηκε με πλήθος μαρτύρων με προεξάρχοντα τον εν μαρτυρίω τελευτήσαντα Πατριάρχη Άγιο Τύχωνα. Ουδέποτε διέκοψε τους δεσμούς της με τον λαό, αλλά στάθηκε στο πλευρό του και διήλθε μαζί του τις συμπληγάδες των ατελείωτων δοκιμασιών. Διεδραμάτισε κορυφαίο ρόλο στον υπέρ πάντων αγώνα του Ρωσικού λαού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο λαός υπάκουσε στον Πατριάρχη του και στην Εκκλησία του και διεξήγαγε με ηρωικό και θυσιαστικό φρόνημα τον τιτάνιο αγώνα εναντίον του ναζιστικού θηρίου, που εισέβαλε στη Ρωσική πατρίδα" ανέφερε ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄.
Επίσης ο Πάπας και Πατριάρχης Θεόδωρος τόνισε: "Αυτόν τον θρίαμβο της Εκκλησίας της Ρωσίας ήλθα και εγώ να συνεορτάσω μαζί σας, όπως και οι προκαθήμενοι των λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών μετά των συνοδειών τους. Ήλθα και εγώ να κλίνω γόνυ και να προσευχηθώ για τους μακαρίους Πατριάρχες της, Άγιο Τύχωνα και Σέργιο, οι οποίοι, πηδαλιουχούντες το κλυδωνιζόμενο σκάφος της Ρωσικής Εκκλησίας, το οδήγησαν σε εύδιο λιμένα και στερέωσαν την Πατριαρχική τιμή και αξία. Το έργο τους συνέχισαν οι διάδοχοί τους Αλέξιος ο Α', Ποιμήν και Αλέξιος ο Β' και συνεχίζετε αξίως Υμείς, αγαπητέ Αδελφέ και Συλλειτουργέ Αγιώτατε Πατριάρχα Κύριε Κύριε Κύριλλε, μετά της περί Υμάς Αγίας και Ιεράς Συνόδου της αδελφής Εκκλησίας της Ρωσίας. "
"Αγιώτατε Πατριάρχα Μόσχας, Μακαριώτατοι, Αγιώτατοι, Άγιοι Αδελφοί Αρχιερείς,
κατακλείοντας την προσφώνησή μου, εύχομαι δια των πρεσβειών του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, του ιδρυτού της Εκκλησίας Αλεξανδρείας, την οποία εκπροσωπώ, να εορτάση η αδελφή Εκκλησία της Ρωσίας και έτι πλείονα ιστορικά ιωβηλαία, στερεώνουσα και ευαγγελίζουσα τον άγιο και πιστό Ρωσικό λαό του Θεού, προς σωτηρίαν αυτού και διηνεκή δοξολογίαν του ονόματος του Τριαδικού Θεού. Τέλος παρακαλώ, εύχεσθε, Αγιώτατε Πατριάρχα Μόσχας, Μακαριώτατοι, Αγιώτατοι, Άγιοι Αδελφοί Αρχιερείς, υπέρ ημών και υπέρ της Εκκλησίας ημών κατά την ευχαριστήριον σύναξιν και κατά τας εν ταμείω προσευχάς υμών" πρόσθεσε κλείνοντας ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

papas sinodos 1

papas sinodos 1

papas sinodos 1

papas sinodos 1

papas sinodos 1

papas sinodos 1

sin alex 1
sin alex 1