16 Δεκεμβρίου 2017

Η κλήση του Θεού για τη σωτηρία μας κι η αδιαφορία μας, του ζιμπάμπουε σεραφείμ

"αγρόν ηγόρασα........έχε με παρητημένον" (Λουκά 14,18)
Η κλήση του Θεού για τη σωτηρία μας κι η αδιαφορία μας
Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε Σεραφείμ

Η  Ευαγγελική περικοπή αυτής της Κυριακής αποτελεί για όλους μας ευκαιρία να προβληματισθούμε αν έχουμε ανταποκριθεί στη κλήση του Θεού να μετάσχουμε στη Βασιλεία των Ουρανών. Όπως μας λέει ο Απόστολος των Εθνών σοφός Παύλος «Ο Θεός πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν». Το θέλημα του Θεού είναι η δική μας σωτηρία, η οποία όμως για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται κι η δική μας ελεύθερη συγκατάθεση να ανταποκριθούμε με συνέπεια στη τήρηση των εντολών του Θεού.
.Η σημερινή Ευαγγελική Περικοπή αναφέρεται στη παραβολή του Μεγάλου Δείπνου όπου ο Οικοδεσπότης καλεί όλους αυτούς που υποτίθεται ότι έπρεπε να προσκληθούν. Κι όμως αντί να ανταποκριθούν με μεγάλο ενδιαφέρον για τη μεγάλη τιμή που τους κάνει ο Οικοδεσπότης να παραβρεθούν στο Μεγάλο Δείπνο, είναι προσκολλημένοι στις καθημερινές ενασχολήσεις τους. Αδιαφορούν και αρνούνται να παραβρεθούν στο Μεγάλο Δείπνο, που συμβολίζει τη Βασιλεία των Ουρανών.
Τότε ο Οικοδεσπότης εξοργισμένος στέλλει τους υπηρέτες του να καλέσουν όχι πλέον αυτούς που είχαν προτεραιότητα, αλλά εκείνους που η κοινωνία τούς περιφρονούσε. Άρχισαν να καλούν τους φτωχούς, τις χήρες και τα ορφανά, τους περιφρονημένους της κοινωνίας.
Το νόημα της Ευαγγελικής Παραβολής είναι ότι αυτοί που υποτίθεται ότι έπρεπε να ανταποκριθούν στη κλήση του Θεού να γίνουν μέλη της Βασιλείας του Θεού αρνούνται αυτοί τη δυνατότητα με τη προσκόλλησή τους στις ανθρώπινες κι υλικές ενασχολήσεις τους. Έτσι συνέβαινε στο παρελθόν με τους Εβραίους που όχι μόνο αρνήθηκαν τον Χριστό, αλλά μάλιστα τον κατηγόρησαν και τον καταδίωξαν και τον σταύρωσαν. Το ίδιο συνέβαινε στον ιστορικό βίο της Εκκλησίας με τους αιρετικούς και τους σχηματικούς. Η Εκκλησία υπέφερε πάρα πολύ γιατί πλέον οι πιο επικίνδυνοι εχθροί της Εκκλησίας και της Ηγεσίας της προέρχονταν από ανθρώπους που επαρουσιάζοντο ως μέλη της, όπως πολλές φορές συμβαίνει και στην εποχή μας. Μερικοί από αυτούς, χωρίς να έχουν συνείδηση την ανηθικότητα του βίου τους παρουσιάζονται κριτές των πάντων με δημόσιες εμφανίσεις και τοποθετήσεις σε βάρος της Εκκλησίας μας και της Ηγεσίας της, με την στήριξη μάλιστα των φανατικών οπαδών τους και μερικών κερδοσκοπικών ΜΜΕς. Υπάρχουν όμως και μερικοί ευσεβείς χριστιανοί και μάλιστα κορυφαίοι κληρικοί και λαϊκοί θεολόγοι που λόγω της ξεχωριστής πνευματικής τους ζωής και της φιλανθρωπικής τους ευαισθησίας, χωρίς να έχουν συνείδηση γίνονται κατήγοροι της Εκκλησίας και μάλιστα της ενότητας της, όπως όσοι κακολογούν τους Προκαθημένους των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και τις αποφάσεις της ιστορικής πλέον Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης. Χωρίς όμως υπακοή και σεβασμό στην Εκκλησία όλες οι άλλες αρετές, έστω και κορυφαίες και ξεχωριστές εκμηδενίζονται. Ισχύει αυτό που λέει ο Απόστολος Παύλος, «έχοντες μόρφωσιν ευσεβείας, την δε δύναμιν αυτής ηρνημένοι».
Η θετική μας απάντηση στη κλήση του Θεού εκφράζεται με τον τακτικό εκκλησιασμό μας, με την συμμετοχή μας στο έργο της Εκκλησίας μας κι ιδιαίτερα με τη συμμετοχή μας στο διδακτικό, το κατηχητικό, το φιλανθρωπικό και το ιεραποστολικό της έργο. Μερικοί μάλιστα όχι μόνο δεν στηρίζουν το έργο της Εκκλησίας μας, αλλά και το υποθάλπουν και το πολεμούν. Όχι μόνο δηλαδή αυτοί απορρίπτουν τη κλήση του Θεού για τη κλήση του Θεού για το Μεγάλο Δείπνο, αλλά προπαγανδίζουν επικίνδυνα και παραπλανητικά να κρατήσουν μακριά από τη κλήση του Θεού και τους αδελφούς τους και τους κοντινούς τους, ίσως για να μη αισθάνονται ότι θα πορευθούν μόνοι τους την οδό της απώλειας τους. Ενώνουμε τις προσευχές μας όλοι μας να μας φωτίζει όλους ο Θεός να ανταποκριθούμε στη κλήση του Θεού για να γίνουμε όλοι μας μέλη της Βασιλείας των Ουρανών.
Υπάρχουν άνθρωποι που όταν πρόκειται να πάνε για διασκέδαση, σταματούν να βλέπουν το ρολόι τους, όταν όμως πρόκειται να πάμε να εκκλησιασθούμε είτε αμελούμε είτε προτιμούμε τον ύπνο είτε προτιμούμε κάτι άλλο που έχει σχέση με τις υλικές μας ενασχολήσεις, όπως τα παραδείγματα που αναφέρονται στη σημερινή Ευαγγελική Περικοπή όπου ένας αρνήθηκε τη κλήση του Δείπνου γιατί αγόρασε χωράφι κι έπρεπε να πάει να το οργώσει, κάποιος άλλος είχε βόδια που ήθελε να τα περιποιηθεί, άλλος αρνήθηκε τη κλήση του Δείπνου γιατί  ήταν νιόπαντρος.
Στην  Ευαγγελική Περικοπή  αυτής της Κυριακής με την Παραβολή του Μεγάλου Δείπνου ο Ιησούς Χριστός θέλει να μας πει ότι δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία που μπορούμε να επικαλεσθούμε στην άρνηση μας στη κλήση του Θεού να εισέλθουμε στη Βασιλεία του Θεού.