Με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η Ολομέλεια ενέκρινε την κύρωση των τεσσάρων συμβάσεων μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και τριών εταιρειών για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων στη θαλάσσια Περιοχή 2 του Ιονίου Πελάγους και στις χερσαίες περιοχές της Άρτας-Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου.
«Με τη σημερινή κύρωση ανοίγουμε μια νέα σελίδα στο κεφάλαιο της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων. Η Ελλάδα σήμερα βρίσκει τον βηματισμό της, έναν κοινό βηματισμό με χώρες στην ευρύτερη περιοχή, όπως είναι η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, χώρες που έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα αυτόν εν μέσω μιας πολύ σημαντικής και καθοριστικής μετεξέλιξης του χώρου της νοτιοανατολικής Μεσογείου σε χώρο εν δυνάμει παραγωγής υδρογονανθράκων» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Επισήμανε πάντως, ότι σε αντίθεση με όσους τα τελευταία τρία χρόνια πανηγύριζαν, η σημερινή κυβέρνηση δεν θα πανηγυρίσει ούτε για νούμερα ούτε για υποσχέσεις για ένα μελλοντικό «Ελντοράντο» και θα επιβεβαιώσει, για μία ακόμη φορά, ότι αντιμετωπίζει το θέμα αυτό με μεθοδικότητα, σοβαρότητα και νηφαλιότητα, κυρίως διαφάνεια και ιδιαίτερη μέριμνα για την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος. «Πρέπει να έχουμε μία καλύτερη εικόνα των κοιτασμάτων, του είδους τους και των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Χωρίς αυτή την εικόνα νομίζω ότι οποιαδήποτε άλλη μελλοντολογία τείνει να γίνει προβληματική», ξεκαθάρισε ο κ. Σταθάκης.
Σημείωσε δε, ως πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά υπάρχει σημαντική εμπλοκή ενεργειακών ομίλων διεθνούς βεληνεκούς (η γαλλική «Total» και η ιταλική «Edison») και επιπλέον ανάφερε ότι το ενδιαφέρον για την έρευνα και την εκμετάλλευση στην Κρήτη, προέκυψε μόλις πριν από λίγους μήνες από την «Exxon Mobil» και η διαδικασία προχώρησε σε χρόνο ρεκόρ.
Οι εισηγητές
Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής, Κώστας Κατσαφάδος μέμφθηκε την κυβέρνηση ότι αν ήταν σήμερα στην αντιπολίτευση και «περνούσε» τις συμβάσεις αυτές η ΝΔ, θα ξεσήκωνε τον ελληνικό λαό και θα μιλούσε «για τη μεγάλη κλοπή, τη μεγάλη ληστεία, τα ασημικά και τα χρυσά και το μέλλον που υποθηκεύεται των νέων ανθρώπων και όλης της ελληνικής κοινωνίας». «Ενώ εμείς αντιλαμβανόμαστε και αναγνωρίζουμε την προσπάθεια η οποία πρέπει να γίνει για να ενταχθεί επιτέλους η χώρα σοβαρά στον ενεργειακό χάρτη, για να μπορεί η χώρα να έχει ακόμα μεγαλύτερη ισχύ γεωπολιτικά» αντιπαρέβαλλε και προσέθεσε ότι ούτως ή αλλιώς, είναι ένα έργο το οποίο ξεκίνησε επί των ημερών της ΝΔ.
«Να τρέξει για να καλύψει το χαμένο έδαφος τριών ετών», κάλεσε την κυβέρνηση ο Γιώργος Αρβανιτίδης (ΔΗ.ΣΥ) και τόνισε πως «αν θέλουμε ως πολιτικό σύστημα να λέμε ότι θα βάλουμε τις βάσεις ενός νέου αναπτυξιακού παραγωγικού μοντέλου που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας, πρέπει να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας με κινήσεις όπως η σημερινή».
Ο Ιω. Σαχινίδης (ΧΑ) είπε ότι το ζήτημα εκμετάλλευσης των ελληνικών υδρογονανθράκων είναι πρωτίστως εθνικό ζήτημα και δευτερευόντως οικονομικό, καθότι «η δυνατότητα εκμετάλλευσής τους βασίζεται και προϋποθέτει την πολιτική βούληση για άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, πράγμα που δεν είναι καθόλου δεδομένο, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις σε Ίμια και Κύπρο, με ευθύνη αποκλειστικά δική σας, της συγκυβέρνησής σας».
«Οι υδρογονάνθρακες της χώρας παραδίδονται στο μεγάλο κεφάλαιο και μάλιστα έναντι ισχνού και αδιευκρίνιστου τιμήματος. Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τους ομίλους της εξόρυξης για το πόσο εξορύσσουν. Η μεθοδολογία με την οποία υπολογίσατε το μίσθωμα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ομίλων. Ο τρόπος υπολογισμού της τιμής των υδρογονανθράκων, επίσης, είναι ανοικτός για επιπλέον κέρδη» ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.
Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Κύπρου για να τονίσει ότι αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, πως η έξοδος από την κρίση περνά μέσα από τους υδρογονάνθρακες. «Ο σκοπός είναι μεγάλος και γι’ αυτό προσβλέπουμε, εφόσον λυθούν οι προβληματισμοί μας για τις ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, να προχωρήσουμε επιτέλους στις νέες ευκαιρίες και προοπτικές που ανοίγονται για την οικονομία μας και τις τοπικές κοινωνίες» υπογράμμισε.
Ο Δ. Καβαδέλλας (Ένωση Κεντρώων) παρατήρησε ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν συμμερίζεται την υπεραισιοδοξία του υπουργείου, ότι τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου είναι εξασφαλισμένα και κάνει λόγο απλώς για «ενδεχόμενη» αύξηση των δημοσίων εσόδων, ενώ από την άλλη αναφέρεται και σε βέβαιη απώλεια δημοσίων εσόδων λόγω των φοροαπαλλαγών που απλόχερα χορηγούνται στις εταιρείες.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Δημαράς, δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, οι οποίοι προέρχονται από τους Οικολόγους Πράσινους, διαφωνούν με το μοντέλο της εξόρυξης υδρογονανθράκων «που εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον» και ξεκαθάρισε ότι εφόσον ετίθετο σε ονομαστική ψηφοφορία το νομοσχέδιο, θα καταψήφιζαν.
Για απολύτως σεβαστή καταστατική θέση των Οικολόγων, έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Εξάλλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, τόνισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να αποτραπούν για να αποτραπούν τα χειρότερα, όπως είπε και έκανε ειδική μνεία στις συνέπειες που μπορεί να έχει η εξόρυξη υδρογονανθράκων στις λιμνοθάλασσες του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ