21 Φεβρουαρίου 2019

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ


Βασίλης Κόκκινος: Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου και η δίκη του “αιώνα”

«Έφυγε» από τη ζωή σήμερα το μεσημέρι (13:00) σε ηλικία 90 ετών ο Βασίλης Κόκκινος. Ήταν Έλληνας ανώτατος δικαστικός που διετέλεσε πρόεδρος του Αρείου Πάγου από το 1990 ως το 1996.
Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στις 15:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου ενώ η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο του Παπάγου.
Ο Αθανάσιος Κόκκινος, εν ενεργεία δικηγόρος Αθηνών, είναι ο γιος του Βασίλη Κόκκινου και η Ζωή, συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος κόρη του. Από τον γιο του είχε δύο εγγόνια και από την κόρη του τρία εγγόνια.
Ο Βασίλης Κόκκινος γεννήθηκε το 1929 στην Αταλάντη. Εισήλθε στο δικαστικό Σώμα τον Μάιο του 1956 κατόπιν διαγωνισμού. Προήχθη το 1969 στο βαθμό του προέδρου Πρωτοδικών, το 1973 στον βαθμό του Εφέτη, και το 1979 στο βαθμό του Αρεοπαγίτη. Από το 1977 ως το 1979, ως εφέτης, διετέλεσε προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών. Στο βαθμό του προέδρου του Αρείου Πάγου προήχθη τον Ιούλιο του 1990 και παρέμεινε στο βαθμό αυτό έως το  1996, όπου και συνταξιοδοτήθηκε.
Προηγουμένως, υπηρέτησε τη θητεία του στη Διεύθυνση Ναυτικής Δικαιοσύνης του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού από τον Οκτώβριο του 1952 ως τον Ιανουάριο του 1956.
Παράλληλα με τα δικαστικά του καθήκοντα, από τον Ιούλιο του 1974 ως τον Μάιο του 1975 διετέλεσε δήμαρχος του Ναυπλίου, διορισμένος από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μετά την πτώση της επταετίας το καλοκαίρι του 1974 και μέχρι τη διεξαγωγή των πρώτων ελεύθερων δημοτικών εκλογών τον Απρίλιο του 1975.
Τον Ιούλιο του 1990, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, επέλεξε τον Βασίλη Κόκκινο ως πρόεδρο του Αρείου Πάγου, παρακάμπτοντας όλους τους αντιπροέδρους και πολλούς αρεοπαγίτες της επετηρίδας.
Ο Βασίλης Κόκκινος διετέλεσε πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε  την υπόθεση της Τράπεζας Κρήτης το 1991.
Στο Ειδικό Δικαστήριο, ο Βασίλης Κόκκινος ψήφισε υπέρ της ενοχής του Ανδρέα Παπανδρέου και για τις τρεις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, τελικά όμως ο Παπανδρέου αθωώθηκε και για τις τρεις (για την μία με ψήφους 7-6). Ο Βασίλης Κόκκινος ήταν αυτός που συνέταξε το σκεπτικό της μειοψηφίας, που ζητούσε καταδίκη του τέως Πρωθυπουργού.
Στους στενότερους συνεργάτες του ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου συγκαταλεγόταν ο τότε  αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Σωκράτης Σωκρατείδης, γνωστός για τις διαμάχες του με τον Ανδρέα Παπανδρέου από την δεκαετία του 1960 και την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.
Στην ιστορία θα παραμείνουν  οι διαμάχες του Βασίλη Κόκκινου με τον τότε βουλευτή και υπουργό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Γιαννόπουλο. Η κόντρα τους ξεκίνησε την περίοδο 1977-1979, όταν ο Βασίλης Κόκκινος, ως Εφέτης, ήταν προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών και ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Η κορύφωση της διαμάχης ήλθε την περίοδο 1991-1992, όταν ο Ευάγγελος  Γιαννόπουλος μέσα από τις τηλεοπτικές εκπομπές του στο «Κανάλι 29» ασκούσε δριμεία κριτική στους χειρισμούς του Βασίλη  Κόκκινου στο Ειδικό Δικαστήριο. Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε την περίοδο 1996-2000, όταν ο συνταξιούχος πλέον Βασίλης Κόκκινος με άρθρα του στον Τύπο ασκούσε κριτική στην πολιτική που εφάρμοζε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος ως υπουργός Δικαιοσύνης.
Παράλληλα, ο Βασίλειος Κόκκινος, όταν ήταν πρόεδρος του Αρείου Πάγου, προσέφυγε δικαστικά κατά του  δημοσιογράφου Σπύρου Καρατζαφέρη (εκείνη την εποχή στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα Τύπου) ο οποίος, σε σειρά δημοσιευμάτων στην ημερήσια εφημερίδα «Επικαιρότητα» (εκδότης-ιδιοκτήτης ο γνωστός επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης) και την εβδομαδιαία εφημερίδα «48 Ώρες» (εκδότης ο ίδιος ο Σπύρος Καρατζαφέρης) στράφηκε κατά του Βασίλη Κόκκινου.
Τέλος, στις 31 Ιουλίου 1991, ο Σπύρος Καρατζαφέρης καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετών και 10 μηνών με αναστολή για περιύβριση δικαστικής αρχής, συκοφαντική δυσφήμηση και πλαστογραφία μετά χρήσεως.
Στο Εφετείο η ποινή δεν είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και έτσι ο Σπύρος Καρατζαφέρης κινδύνευσε με εγκλεισμό στις φυλακές.
Τελικά, αυτοεξορίστηκε στην Κύπρο, απ’ όπου παρουσίαζε καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο «Καλημέρα κύριε Κόκκινε», η οποία στην Ελλάδα μεταδιδόταν από τον ραδιοσταθμό «Ωχ FM». Επέστρεψε στην Ελλάδα ο Σπύρος Καρατζαφέρης όταν απαλλάχθηκε από τον Άρειο Πάγο.