12 Δεκεμβρίου 2009

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ "ΚΟΜΠΙΝΑΣ" ΗΤΑΝ Η Ν.Δ -ΛΕΝΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Οι Ευρωπαίοι εκφράζουν έντονες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της δυσχερούς δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας μας στο ευρώ [EUR=X] και για το ενδεχόμενο του «ντόμινο» εις βάρος των κρατών μελών με πιο εύθραυστη δημοσιονομική εικόνα.


«Η φοροδιαφυγή, το δημόσιο χρέος και η τεράστια τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων έχουν ωθήσει τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας», σημειώνει η βρετανική Daily Telegragh.
«Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ανέλαβε την εξουσία με την εντύπωση ότι το έλλειμμα ανερχόταν στο 6% επί του ΑΕΠ, εξαγγέλλοντας προεκλογικά αύξηση των δημόσιων δαπανών για ανάκαμψη από την κρίση.
 Μόλις, όμως, εκλέχθηκε, διαπίστωσε ότι οι προκάτοχοί της είχαν “μαγειρέψει” τα στοιχεία και ότι το έλλειμμα είχε ανέλθει στο 12,7%». 

«Μετά από όλα αυτά, πολλοί οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα είναι το επόμενο Ντουμπάι», επισημαίνει η εφημερίδα.

«Μετά το Ντουμπάι, επικρατεί έντονη ανησυχία για τους PIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία)» είναι ο κύριος τίτλος της γαλλικής Les Echos, ο οποίος υποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που έχει πανικοβάλει τις χρηματοοικονομικές αγορές. Η οικονομική εφημερίδα εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη και, παρότι θεωρεί άτοπο το ενδεχόμενο εγκατάλειψης του ευρώ από τα εν λόγω κράτη, διερωτάται ποιες θα είναι οι «επιπτώσεις από ενδεχόμενη επιδείνωση των προβλημάτων των PIGS σε ολόκληρη την ευρωζώνη».

«Είναι η κρίση της Ελλάδας και κρίση του ευρώ;», αναρωτιέται η βρετανική The Guardian. «Η απάντηση είναι κατηγορηματικά αρνητική εάν “κρίση” σημαίνει διάσπαση της ευρωζώνης», απαντά στη συνέχεια.
Σίγουρα, όμως, είναι κρίση για τους πολιτικούς της ευρωζώνης και την ΕΚΤ. Κανείς δεν ξέρει στην πραγματικότητα τι γίνεται όταν ένα κράτος μέλος περνά σοβαρή δημοσιονομική κρίση. Η Ιρλανδία αναγκάστηκε να αναγνωρίσει τους κινδύνους να υιοθετήσει ακραία μέτρα λιτότητας. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, είναι μάλλον απίθανο να στραφεί στη λιτότητα», συμπεραίνει η εφημερίδα.

Η ηλεκτρονική έκδοση της Spiegel αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την Ελλάδα, ιδίως αφού αποκαλύφθηκε ότι η Αθήνα ανέφερε επανειλημμένως ψευδή στοιχεία και ότι συμμορφώθηκε με το Σύμφωνο Σταθερότητας μόνο μια χρονιά (2006) μετά την ένταξή της στο ευρώ.

«Τι νόημα έχει η δημοσιονομική πειθαρχεία όταν κάποιοι “κλέβουν” στον λογαριασμό;» διερωτάται η γερμανική εφημερίδα, η οποία αναφέρει ένα ανέκδοτο που κυκλοφόρησε τελευταία στους βρετανικούς τραπεζικούς κύκλους: «Εάν κάποιος χρωστά 1.000 ευρώ, έχει πρόβλημα. Εάν χρωστά 10 εκατομμύρια ευρώ, το πρόβλημα το έχει η τράπεζά του». «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η τράπεζα είναι η Ευρώπη», καταλήγει η εφημερίδα.

αναγνωστης