28 Φεβρουαρίου 2010

Η «ώρα της αλήθειας» για τα έκτακτα μέτρα φτάνει μαζί με τον Όλι Ρεν στην Αθήνα

«Κλειδώνει» τη Δευτέρα, κατά τις επαφές που θα έχει ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, η δέσμη των πρόσθετων μέτρων. Οι ανακοινώσεις αναμένονται εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων -πιθανώς την Τετάρτη- και τα σκληρά μέτρα, όπως όλα δείχνουν, θα έχουν άρωμα Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο κ. Ρεν φθάνει στην Αθήνα για να συζητήσει «τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, έχοντας κατά νου την έκθεση του μεικτού κλιμακίου των ελεγκτών, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες έκαναν φύλλο και φτερό τον προϋπολογισμό, διαπιστώνοντας «μαύρη τρύπα» στην εκτέλεση του Προγράμματος Σταθερότητας ύψους έως 4,5 δισ. ευρώ.
Οι τεχνοκράτες απαίτησαν πρόσθετα μέτρα που αντιστοιχούν στο 1,8% του ΑΕΠ. Πρότειναν, μάλιστα, οι αποφάσεις να στοχεύουν στη δραστική περικοπή των δαπανών στο Δημόσιο με την κατάργηση του δώρου του Πάσχα και του επιδόματος αδείας (του 14ου μισθού) και το «ψαλίδισμα» κονδυλίων 1,2 δισ. ευρώ στα νοσοκομεία.
Με αυτές τις παρατηρήσεις στους φακέλους της, ο επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο (νωρίτερα ο κ. Προβόπουλος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) και το απόγευμα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Αθήνα.
Σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές που επικαλείται Το Βήμα της Κυριακής, τα «έκτακτα μέτρα» θα είναι πρωτοφανή και θα υπερβαίνουν τις προβλέψεις, καθώς η χώρα έχει κυριολεκτικά την τελευταία ευκαιρία για να επιχειρήσει «διάσωση με δικά της μέσα» και να πετύχει τη σταδιακή αποκατάσταση των «πιστωτικών γραμμών».
Μεταξύ άλλων εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο ΦΠΑ ως και 3,5% ενώ, παρά τις διαψεύσεις, στην πράξη δεν έχει αποκλειστεί η «προσωρινή κατάργηση» του 14ου μισθού, αλλά εναλλακτικά συζητείται νέα μείωση μισθών για να σωθεί ο 14ος. Στo τραπέζι βρίσκεται επίσης η νέα αύξηση των φόρων στα καύσιμα (επιπλέον 5 λεπτά το λίτρο στην αμόλυβδη), καθώς και νέα αύξηση των φόρων στα τσιγάρα και στα ποτά.
Αυτή την εβδομάδα «κλειδώνουν» επίσης οι αλλαγές στη φορολογία για 8.500.000 πολίτες, με σημαντικότερες την καθιέρωση νέας φορολογικής κλίμακας που θα επιβαρύνει όσους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, την οριστικοποίηση του μέτρου συγκέντρωσης αποδείξεων για την εξασφάλιση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ, την κατάργηση του ΕΤΑΚ και την αντικατάστασή του από τον ΦΜΑΠ, αλλά και την εφαρμογή των νέων τεκμηρίων διαβίωσης.

Γαλλο-γερμανική βοήθεια;
Το τρίτο πακέτο οικονομικών μέτρων που θα αποφασίσει η κυβέρνηση θεωρείται κρίσιμο όχι μόνο για το εάν θα καταφέρει να ηρεμήσει τις αγορές και να «ξεφουσκώσουν» τα επιτόκια δανεισμού, αλλά και για την υλοποίηση της φημολογούμενης ευρωπαϊκής βοήθειας που μετά το γαλλικό «ναι» φαίνεται ότι αποδέχεται πλέον και η Γερμανία.
Προς τούτο την Παρασκευή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Βank Γιόζεφ Ακερμαν ήρθε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και εν συνεχεία με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.
Ο κ. Ακερμαν, που στην παρούσα φάση έχει αναλάβει τον ρόλο «γεφυροποιού» Ελλάδας - Γερμανίας, κατ΄ εντολήν της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, εκτιμάται ότι θα προετοιμάσει το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, το οποίο θα λάβει την οριστική του μορφή την ερχόμενη Παρασκευή, κατά τη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με την κυρία Μέρκελ στο Βερολίνο.

Τα σενάρια για το πακέτο αυτό ποικίλουν στον διεθνή Τύπο, ο οποίος εξακολουθεί να έχει στραμμένη την προσοχή του στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Το γερμανικό υπουργείο οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την περασμένη εβδομάδα δημοσίευμα ότι εξετάζει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι χώρες της Ευρωζώνης θα παράσχουν βοήθεια ύψους μεταξύ 20-25 δισ. ευρώ.
Το πρακτορείο Bloomberg έγραψε ότι η Γερμανία ίσως αγοράσει ελληνικά ομόλογα ή θα παράσχει εγγυήσεις μέσω της κρατικής τράπεζας Kfw, αλλά τόσο η τράπεζα όσο και εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την Παρασκευή δημοσίευμα.
Στο σενάριο της KfW επανέρχεται η βρετανική Telegraph, κάνοντας λόγο για «πακέτο» βοήθειας ύψους 20-30 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων το μισό θα καλυφθεί από τη Γερμανία και τη Γαλλία, και το υπόλοιπο μισό από επενδυτές. Σε αντίστοιχο σενάριο βοήθειας ύψους 30 δισ. ευρώ αναφέρεται και η Wall Street Journal. Σημειώνεται ότι τους αμέσως επόμενους μήνες, η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει χρέος ύψους 22 δισ. ευρώ.