Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ προειδοποίησε αυτό το Σαββατοκύριακο πως εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε ποτέ την Ευρωζώνη για να επιστρέψει στη δραχμή, αυτό θα ήταν η «χειρότερη δυνατή επιλογή». Το Σαββατοκύριακο, ο Γερμανός πρόεδρος του ινστιτούτου IFO του Μονάχου, είχε χαρακτηρίσει λιγότερο ολέθρια λύση, την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
"Δημιουργήσαμε το ευρώ για να πετύχουμε την ενιαία αγορά για την ευημερία και τη σταθερότητα της Ευρώπης" δήλωσε σε ετήσια συνάντηση των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στην Ιταλία. "Όμως οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να φροντίσουν την δική τους εθνική ανταγωνιστικότητα μέσα στην Ευρωζώνη".
Ο κορυφαίος για χρηματοπιστωτικά θέματα στην ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια, ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα τα καταφέρνει καλά με τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που ζήτησαν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά έθνη και το ΔΝΤ σε αντάλλαγμα για τη μαζική δανειακή βοήθεια διάσωσης στις αρχές του έτους.
Όμως, αυτά τα αισιόδοξα σχόλια των επισήμων στάθηκαν στους αντίποδες των προοπτικών που είχαν οι περισσότεροι ειδικοί στη συνδιάσκεψη αυτή.
Έτσι, ο καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Μονάχου και επικεφαλής του IFO, Hans-Werner Sinn, προειδοποίησε πως τα προβλήματα της Ελλάδας είναι μακροχρόνια υπογραμμίζοντας τρεις επιλογές.
Ο κόσμος, τόνισε, μπορεί είτε να επιδοτεί την Ελλάδα απεριόριστα, είτε να υποχρεώσει τη χώρα σε ένα μεγαλύτερο βαθμό λιτότητας που πρακτικά μπορεί να οδηγήσει σε "εμφύλιο πόλεμο", ή τέλος να ενθαρρύνει την Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή παρά την κατάρρευση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος που θα έτσι θα προέκυπτε.
Αντίθετα με τον κ. Τρισέ, πρότεινε πως η εγκατάλειψη του ευρώ από την Ελλάδα - η οποία θα ήταν πάρα πολύ περίπλοκη διαδικαστικά και δίχως προηγούμενο - θα ήταν η λιγότερο κακή επιλογή. Επισήμανε επίσης πως η διαφορά μεταξύ του κόστους δανεισμού προβληματικών χωρών όπως η Ελλάδα και χωρών όπως η Γερμανία γρήγορα επέστρεψε στα εκπληκτικά επίπεδα που προηγήθηκαν της ελληνικής διάσωσης τον Μάιο.
Ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης, Νουριέλ Ρουμπινί, τόνισε πως ούτε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης του 1 τρισ. δολ. μπόρεσε να διορθώσει τα πράγματα.