Θεσσαλονίκη
Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα και στο πλαίσιο αυτό μπορεί να επανεξεταστεί το ΤΕΜΠΜΕ, διότι παρατηρείται μια δυστοκία, καθώς οι τράπεζες δεν δίνουν εύκολα χρηματοδότηση, παρείχε ενώπιον επαγγελματοβιοτεχνών ο πρωθυπουργός. Ο Γ.Παπανδρέου κάλεσε τις τράπεζες να πάρουν αυτό το ρίσκο της χρηματοδότησης για να μπορέσει να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας.Κατά την ομιλία του σε ημερίδα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που οργάνωσε ο Τομέας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων του ΠΑΣΟΚ, στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός τόνισε: «θέλουμε καθαρές σχέσεις κράτους-ιδιωτικού τομέα».
Οι σχέσεις κράτους - ιδιωτικού τομέα είχαν δαιμονοποιηθεί λόγω της διαφοράς που είχε αναπτυχθεί, επισήμανε ο κ. Παπανδρέου και είπε ότι «ως σοσιαλιστές δεν πρέπει να φοβόμαστε την έννοια του επιχειρείν».
Ο πρωθυπουργός μίλησε για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, που πέρα από την κερδοφορία των επιχειρήσεων, βλέπει και την ανάγκη να ανταποκρίνονται στη λύση κοινωνικών προβλημάτων.
Ακομη, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο έλλειμμα αξιοπιστίας που κληρονόμησε η χώρα από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και είπε ότι «όταν δεν έχεις αξιοπιστία ό,τι και να πεις δεν μπορείς να πείσεις».
Ο πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα τη σημασία που έχει η αξιοπιστία κάποιου όταν πάει να πάρει δάνειο από τράπεζα και στο σημείο αυτό παρατήρησε ότι «και οι τράπεζες δεν μετράνε πάντα σωστά την αξιοπιστία». Επιπλέον, αναφέρθηκε στις ευθύνες των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην περίπτωση της Γουόλ Στριτ για την κατάσταση που δημιουργήθηκε και την κρίση που πληρώνουμε σήμερα.
«Στην Ελλάδα περάσαμε την κρίση ιδιαίτερα λόγω έλλειψης αξιοπιστίας της χώρας, αλλά τους 11 μήνες που είναι το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση χτίζεται πάλι σιγά - σιγά η αξιοπιστία και αυτή είναι η βάση για τις μεγάλες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση» τόνισε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να παταχθεί η διαφθορά στην επιχειρηματικότητα διότι με τη διαφθορά οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν γρήγορα υψηλά κέρδη, αλλά δεν έχουν μέλλον και προοπτική.
Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τις επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικές και να προωθήσουν καινοτόμες ιδέες. Τόνισε την ανάγκη να υπάρχει συνέργεια και προτάσεις για νέες ιδέες και να μην τα περιμένουν όλα από τον πρωθυπουργό.
Ζήτησε, δε, να μπει τέλος στις πελατειακές σχέσεις, σε νοοτροπίες πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ