14 Οκτωβρίου 2010

ΚΥΠΡΟΣ Κάλεσμα Σλοβένου πρόεδρου για επενδύσεις

Στις προοπτικές για στενότερη επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ Σλοβενίας και Κύπρου αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Ντανίλο Τουρκ, μιλώντας κατά τη διάρκεια Επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργάνωσε το ΚΕΒΕ στη Λευκωσία. 

Ο Πρόεδρος Τουρκ κάλεσε τους κύπριους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Σλοβενία εκμεταλλευόμενοι το ειδικευμένο εργατικό δυναμικό και τις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα, ενώ ανέφερε πως η εμπειρία των κυπριακών εταιριών στις χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής είναι σημαντική για την επέκταση των σλοβενικών εταιριών στην περιοχή. 

Στο χαιρετισμό του, ο Σλοβένος Πρόεδρος ανέφερε ότι οι οικονομικές σχέσεις Σλοβενίας και Κύπρου πρέπει να αναπτυχθούν στο επίπεδο που αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες των δύο χωρών. 

Αναφερόμενος στα κοινά χαρακτηριστικά Κύπρου και Σλοβενίας, ο κ. Τουρκ είπε ότι οι δύο χώρες έγιναν ταυτόχρονα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ήταν από τις πρώτες χώρες μεταξύ των νέων κρατών μελών που εντάχθηκαν στην Ευρωζώνη. 

Αναφερόμενος στις διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Κύπρου και Σλοβενίας, ο Πρόεδρος Τουρκ είπε ότι υπάρχουν περιθώρια για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυσή τους, τονίζοντας ότι η υπογραφή της συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας στέλλει και ένα συμβολικό μήνυμα ότι, «ήρθε η ώρα να προσεγγίσουμε τα πράγματα με πιο πολλή φιλοδοξία, με μια προσέγγιση που θα αξιοποιήσει πλήρως τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες των δύο χωρών». 

Είπε ακόμη ότι η συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, οι ενεργειακές τεχνολογίες, οι ιατρικές και οικονομικές υπηρεσίες, ο τουρισμός και οι κατασκευές χρειάζεται να ενισχυθεί και να επεκταθεί. 

Ανέφερε ακόμα ότι Κύπρος είναι πολύ ξεχωριστή χώρα σε ό,τι αφορά τις εμπειρίες και τις προοπτικές της στον τομέα της εκπαίδευσης και ανέφερε ότι ο τομέας αυτός, αν και δεν θεωρείται ότι ανήκει στους παραδοσιακούς τομείς συνεργασίας, μπορεί να αναπτυχθεί μακροπρόθεσμα μεταξύ των δύο χωρών. 

Αναγνωρίζουμε, συνέχισε, τη μεγάλη σημασία της Κύπρου, η οποία αποτελεί γέφυρα της Μεσογείου με τη Μέση Ανατολή και πρόσθεσε ότι η Σλοβενία επιθυμεί να μάθει από την εμπειρία των κυπρίων επιχειρηματιών αναφορικά με την επέκταση των σλοβενικών επιχειρήσεων στην περιοχή.