19 Οκτωβρίου 2010

Το µυστικό της Ικαρίας


Στη διατροφή κρύβεται το µυστικό της µακροζωίας, όπως έδειξε πανεπιστηµιακή µελέτη στους υπέργηρους κατοίκους της Ικαρίας.

Πρόσφατα επιστηµονικά δεδοµένα έδειξαν ότι η Ικαρία, µαζί µε τη Σαρδηνία και την Οκινάουα της Ιαπωνίας, είναι οι περιοχές του κόσµου µε τα υψηλότερα ποσοστά υπερηλίκων. Σύµφωνα µάλιστα µε τα δηµογραφικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη µόνο το 0,1% του πληθυσµού ζει πάνω από τα 90 χρόνια, στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο.

Γι’αυτό, η Α’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστηµίου Αθηνών (υπό τον καθηγητή Χρ. Στεφανάδη) πραγµατοποίησε µια µελέτη στην Ικαρία, κατά την οποία αποτιµήθηκαν περισσότερες από 300 παράµετροι (κλινικές, βιοχηµικές, ψυχοκοινωνικές και διαιτητικές). Η µελέτη συµπεριέλαβε 673 κατοίκους µέσης ηλικίας 75 ετών και 657 µέσης ηλικίας 54 ετών.

«Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου υπάρχουν σε συγκρίσιµα ποσοστά µε τους ηλικιωµένους κατοίκους και άλλων περιοχών της χώρας», λέει η επικεφαλής της µελέτης δρ Χρ. Χρυσοχόου. «Αυτό όµως που φαίνεται να διακρίνει τους ηλικιωµένους κατοίκους της Ικαρίας είναι ο τύπος της δίαιτας, που περιλαµβάνει συχνότερα ψάρι, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τσάι».

Από τους ηλικιωµένους, όσοι ακολουθούσαν συχνότερα την παραδοσιακή διατροφή είχαν µικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρδιαγγειακό νόσηµα. Η συχνή εβδοµαδιαία κατανάλωση ψαριού σχετιζόταν µε καλύτερη διατασιµότητα της αορτής, δηλαδή καλύτερη κατάσταση των αγγείων.

Η καθηµερινή χρήση ελαιολάδου φάνηκε να έχει ακόµα και στους ηλικιωµένους ευεργετική επίδραση στη σεξουαλική τους ζωή, µε καλύτερα ποσοστά ικανοποίησης από την ερωτική τους δραστηριότητα.

Η υιοθέτηση της µεσογειακής δίαιτας είχε ευεργετικές επιδράσεις ακόµα και στους διαβητικούς, καθώς βελτίωνε τον γλυκαιµικό έλεγχο και την αορτική διατασιµότητα. Οσοι ακολουθούσαν µεσογειακή διατροφή σε συνδυασµό µε φαρµακευτική αγωγή (κυρίως στατίνη) είχαν καλύτερη ρύθµιση επιπέδων λιπιδίων σε σχέση µε όσους ελάµβαναν στατίνη, αλλά ακολου θούσαν περισσότερο διατροφή δυτικού τύπου.

«Ποσοστό 68% των ηλικιωµένων κατοίκων ανέφεραν ότι τουλάχιστον µία φορά την εβδοµάδα έπιναν τσάι, το οποίο φαίνεται-ιδιαίτερα σε συχνότερη κατανάλωση-να µειώνει τα επίπεδα λιπιδίων ακόµα και σε διαβητικούς, ενώ βελτιώνει τη νεφρική λειτουργία, όπως εκφράζεται από την κάθαρση κρεατινίνης», λέει η κ. Χρυσοχόου.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ