18 Φεβρουαρίου 2011

Τρεις συλλήψεις πρώην υπουργών στην Αίγυπτο για υποθέσεις διαφθοράς


Κάιρο, Αίγυπτος
Τρεις πρώην υπουργοί και ένας επιχειρηματίας φιλικά διακείμενος με το κυβερνών κόμμα του Χ.Μουμπάρακ συνελήφθησαν την Πέμπτη στην Αίγυπτο μετά από αίτημα των δικαστικών Αρχών· όλοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες της διαφθοράς.

Ο πρώην υπουργός Στέγασης Αχμέντ Μαγκράμπι, ο πρώην υπουργός Τουρισμού Ζουχέιρ Γκαράνα και ο επιχειρηματίας στο χώρο της χαλυβουργίας και σημαίνον στέλεχος του κόμματος Αχμέντ Εζ θα κρατηθούν για 15 ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έρευνας, αναφέρουν οι Αρχές.

Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε και η σύλληψη του πρώην υπουργού Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ-Αντλί, επίσης για την έρευνα σχετικά με υπόθεση διαφθοράς. Θα κρατηθεί για 15 ημέρες.

Σημειώνεται ότι ο Ελ-Αντλί επόπτευε τις δυνάμεις ασφάλειας της χώρας και χρεώνεται με την απόφαση για βίαιη καταστολή των πρώτων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στις 25 Ιανουαρίου.

Οι Αρχές με προηγούμενη απόφαση είχαν απαγορεύσει την έξοδο τους από τη χώρα και είχαν ζητήσει το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Δημοκρατική μετάβαση ζητά το Ευρωκοινοβούλιο


Με αφορμή τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην Αίγυπτο, οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν ψήφισμα με το οποίο καλούν την ΕΕ να επανεξετάσει και να βελτιώσει την οικονομική και πολιτική στρατηγική της προκειμένου να βοηθήσει τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών. Ζητούν, ακόμη, τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων όλων των Αιγυπτίων ηγετών οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την κατάχρηση κρατικών κεφαλαίων στη χώρα.

Συγκεκριμένα, σε ψήφισμα τους σχετικά με τα γεγονότα στην Αίγυπτο οι Ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν ότι στο παρελθόν η αναζήτηση σταθερότητας έχει συχνά επισκιάσει τις αξίες της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις σχέσεις της ΕΕ και των κρατών μελών της με τους νότιους γείτονες.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, προστίθεται, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι η ρήτρα που επιτρέπει την αναστολή κάθε συμφωνίας σύνδεσης με τρίτη χώρα, σε περίπτωση σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά στο μέλλον.

Το ψήφισμα ζητά την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας, προκειμένου να δοθεί, κατά τη σύναψη διμερών συμφωνιών, προτεραιότητα σε κριτήρια όπως η ανεξαρτησία των δικαστικών Αρχών και ο σεβασμός των θεμελιωδών ελευθεριών.

Associated Press