25 Φεβρουαρίου 2011

O Κοπριτης ειπε ¨ Θα συντρίψουμε τον εχθρό !!


«Να προετοιμαστούν να υπερασπιστούν τη Λιβύη» κάλεσε τους υποστηρικτές του ο "κοπριτης " της Λιβύης , εμφανιζόμενος ενώπιόν τους στην Πράσινη Πλατεία της πρωτεύουσας Τρίπολης.
Στις εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ο Καντάφι έκανε λόγο για εχθρούς της χώρας και διεμήνυσε: «Θα πολεμήσουμε αν το θέλουν ... Θα πολεμήσουμε και θα τους νικήσουμε».
«Θα πεθάνουμε εδώ, στο έδαφος της Λιβύης. Θα ματαιώσουμε τις ξένες απόπειρες όπως κάναμε με τον ιταλικό ιμπεριαλισμό» συνέχισε, χαιρετίζοντας τη λιβυκή σημαία. Η ζωή χωρίς το «πράσινο λάβαρο» είναι «άχρηστη», πρόσθεσε, αναφερόμενος στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που έχουν κατεβάσει τη λιβυκή σημαία και την έχουν αντικαταστήσει με εκείνη που χρησιμοποιούνταν πριν από την επανάσταση του 1969.
Στέλνοντας φιλιά στους υποστηρικτές του και υψώνοντας τη γροθιά του στον αέρα, πρόσθεσε: «Είμαστε το έθνος της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας, αυτό το έθνος έχει θριαμβεύσει επί της Ιταλίας».
Μάλιστα, ανέφερε πως «όταν χρειαστεί, θα ανοίξουμε όλες τις αποθήκες όπλων για να εξοπλιστεί ο λαός της Λιβύης και όλες οι φυλές της χώρας».
«Μπορούμε να συντρίψουμε τον εχθρό μας, μπορούμε να το κάνουμε με τη θέληση του λαού» συνέχισε.
«Χορέψτε, τραγουδήστε και προετοιμαστείτε (...) το πνεύμα που έχετε είναι ισχυρότερο από οποιαδήποτε προσπάθεια των ξένων και των εχθρών να μας καταστρέψουν. Ο Μουάμαρ Καντάφι είναι ανάμεσά σας. Στέκω ανάμεσα στο λαό και θα πολεμήσουμε και θα τους σκοτώσουμε αν θέλουν. Δείτε τη δύναμη του λαού. Αυτή είναι η δύναμη του λαού που δεν μπορεί να ηττηθεί» υπογράμμισε.
Ο Καντάφι καταφέρθηκε και κατά των ξένων μέσων ενημέρωσης, αποκαλώντας τα σκύλους.
Την ίδια ώρα, διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για νεκρούς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αντικαθεστωτικών και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας στην Τρίπολη, η οποία φαίνεται πως είναι το τελευταίο βασικό προπύργιο του Καντάφι. Πάντως, αυτόπτης μάρτυρας τον οποίο επικαλείται το Reuters, ανέφερε πως ορισμένες περιοχές της πρωτεύουσας είναι πλέον υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.
Το Al Jazeera μετέδωσε πληροφορίες για τουλάχιστον δύο νεκρούς και πολλούς τραυματίες, ενώ το Reuters, επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα, ανέφερε ότι τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή Τζανζούρ της πρωτεύουσας.
Οι δυνάμεις της τάξης της Λιβύης άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών σε πολλές συνοικίες της λιβυκής πρωτεύουσας μετά το πέρας της προσευχής της Παρασκευής, δήλωσαν λίγο νωρίτερα αυτόπτες μάρτυρες τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν αδιακρίτως πυρ κατά των διαδηλωτών. Υπάρχουν νεκροί στους δρόμους του Σουγκ Αλ Τζομάα», δήλωσε κάτοικος της συνοικίας.
Αλλοι αυτόπτες μάρτυρες σε άλλες συνοικίες των ανατολικών προαστίων της Τρίπολης, όπως το Μπεν Ασουρ και Φάσλουμ, κάνουν λόγο για «σφοδρά πυρά κατά όλων αυτών που βρίσκονται στο δρόμο».
Υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών η Ζαουίγια
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η παράκτια πόλη Ζαουίγια, μόλις 50 χλμ δυτικά της Τρίπολης, βρίσκεται στα χέρια των διαδηλωτών. Όπως μεταδίδει το Reuters, οι προσπάθειες κυβερνητικών δυνάμεων να ανακτήσουν τον έλεγχο απέτυχαν.
Στρατιωτικοί και αστυνομικοί στην πόλη Αντζαμπίγια δήλωσαν στο Al Jazeera ότι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και προσχώρησαν στους διαδηλωτές.
Αργότερα αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters πως τρεις πόλεις που βρίσκονται περίπου 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας πέρασαν επίσης στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.
Αντικαθεστωτικοί φέρονται να ελέγχουν σημαντικά κέντρα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Βεγγάζης και της Μισράτα.
Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι εντείνονται οι τριγμοί και εντός του καθεστώτος. Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν ο γενικός εισαγγελέας και οι πρεσβευτές της Λιβύης στο Παρίσι και την Unesco, εκφράζοντας τη στήριξή τους στους διαδηλωτές.
«Χιλιάδες οι νεκροί»
Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της λιβυκής αποστολής στον ΟΗΕ Ιμπραήμ Νταμπασί υποστήριξε πως οι νεκροί στη χώρα είναι χιλιάδες και όχι εκατοντάδες.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ακόμη ότι η χώρα θα σταματήσει σύντομα την εξαγωγή πετρελαίου για λόγους ασφαλείας, αλλά η βιομηχανία δε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.
Παράλληλα, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δράσει άμεσα με την επιβολή κυρώσεων κατά του Μουάμαρ Καντάφι και άλλων ηγετών της Λιβύης.
Εκτίμησε ακόμη ότι ο Καντάφι θα παλέψει μέχρι το τέλος και δεν θα παραδοθεί ζωντανός, ενώ ζήτησε από τους αρχηγούς των αφρικανικών κρατών να σταματήσουν να στέλνουν μισθοφόρους σε βοήθεια του Λίβυου ηγέτη.
«Είναι τρελός και ψυχολογικά ανισόρροπος. Θα μείνει, μέχρι τη στιγμή που είτε θα σκοτωθεί είτε θα αυτοκτονήσει» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Το καθεστώς του δικτάτορα ζει τις τελευταίες του στιγμές. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι, που φτάνουν στην Τρίπολη και συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης, την πλατεία των μαρτύρων. Αυτοί οι άνθρωποι θα νικήσουν, αλλά ο Μουάμαρ Καντάφι έχει στείλει τους τρομοκράτες του απέναντι στους διαδηλωτές και περιμένουμε χιλιάδες νεκρούς σήμερα στην Τρίπολη» πρόσθεσε.
ΕΕ: Συμφωνία για κυρώσεις
Στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης συμφώνησαν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ωστόσο, η επίσημη απόφαση, που θα περιλαμβάνει την επιβολή εμπάργκο όπλων και εξοπλισμού καταστολής, καθώς και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση χορήγησης θεώρησης εισόδου στον Μουάμαρ Καντάφι και σε άλλα στελέχη του καθεστώτος του και συγγενείς του, θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα.
Ορισμένα από τα κράτη μέλη, όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιταλία, που έχουν στενούς δεσμούς με την Λιβύη, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με την επιβολή κυρώσεων τόσο γρήγορα, αναφέροντας ότι δεν είναι ακόμη γνωστό αν ο Μουάμαρ Καντάφι θα είναι στην εξουσία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία, ζήτησε την άμεση επιβολή κυρώσεων κατά του ηγέτη της Λιβύης.
Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Απόψε συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αντικείμενο σχέδιο απόφασης για κυρώσεις εναντίον της Λιβύης, που κατέθεσαν η Γαλλία και η Βρετανία. Το σχέδιο περιλαμβάνει την επιβολή εμπάργκο όπλων, οικονομικών κυρώσεων και υποβολή αιτήματος προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την δίωξη των Λίβυων ηγετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Για «επικίνδυνη κλιμάκωση» της κατάστασης στη Λιβύη έκανε λόγο η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να βάλει τέλος στο αιματοκύλισμα. «Σε μία ασύστολη και συνεχιζόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων στη Λιβύη κλιμακώνεται επικίνδυνα με αναφορές για μαζικές δολοφονίες, αυθαίρετες συλλήψεις, κρατήσεις και βασανιστήρια διαδηλωτών», δήλωσε η Πιλάι σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.