27 Ιουνίου 2011

ΣΦΟΔΡΕΣ ΜΑΧΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ


Τρίπολη, Λιβύη
Σκληρές μάχες σημειώθηκαν μεταξύ των ανταρτών της Λιβύης και δυνάμεων του στρατού περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης, ενώ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποφασίζει τη Δευτέρα αν θα εκδώσει ή όχι ένταλμα σύλληψης εναντίον του Μουαμάρ Καντάφι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Εκπρόσωπος των ανταρτών από τα βουνά της Ναφούζα, είπε στο BBC ότι έγιναν σφοδρές μάχες στα περίχωρα της στρατηγικής πόλης Μπιρ αλ-Γκανάμ και ότι προσπαθούν να φτάσουν μέχρι την Τρίπολη.

Οι αντάρτες ελέγχουν τα ανατολικά της χώρας, καθώς και τα περίχωρα της δυτικής Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων των βουνών Ναφούζα.

Η κυβέρνηση της Λιβύης επανέλαβε την Κυριακή, την πρότασή της για εκλογές, προκειμένου να διαφανεί εάν ο Καντάφι θα πρέπει να μείνει ή όχι στην εξουσία.

Ο εκπρόσωπος του Καντάφι, Μούσα Ιμπραήμ δήλωσε ότι η κυβέρνηση προτείνει μία περίοδο εθνικού διαλόγου και εκλογές που θα επιτηρηθούν από τα Ηνωμένη Έθνη και την Αφρικανική Ένωση.

«Εάν ο λαός της Λιβύης αποφασίσει ότι ο Καντάφι πρέπει να φύγει, θα φύγει» είπε στο Reuters το Μούσα Ιμπραήμ. «Εάν, όμως ο λαός αποφασίσει να μείνει, θα μείνει».

Ωστόσο, διέψευσε τις πληροφορίες που ήθελαν τον Καντάφι να προσπαθεί να διαφύγει από την Τρίπολη.

Η πρόταση για εκλογές έγινε για πρώτη φορά περίπου ένα μήνα πριν από έναν από τους γιους του Καντάφι, τον Σαΐφ αλ-Ισλάμ.

Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να αποφασίσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αν θα εκδώσει ή όχι ένταλμα σύλληψης εναντίον του Μουαμάρ Καντάφι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η απόφαση των δικαστών θα ληφθεί στη Χάγη στις 13:00 (τοπική ώρα) στη διάρκεια συνεδρίασης που θα διαρκέσει περίπου μία ώρα.

Σε αίτηση προς το δικαστήριο στις 16 Μαΐου ο εισαγγελέας Λουίς Μορένο-Οκάμπο ζητούσε από τους δικαστές να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης κατά του Καντάφι, του γιου του Σεΐφ Αλ-Ισλάμ και του επικεφαλής των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών Αμπντάλα αλ-Σενούσι.

Ο εισαγγελέας κατηγορεί τους τρεις άντρες για ανθρωποκτονίες και διώξεις εναντίον πολιτών από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, μετά τις 15 Φεβρουαρίου, ειδικά στην Τρίπολη, την Βεγγάζη και την Μιζουράτα.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λιβύη, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του ΔΠΔ. Επίσης 650.000 Λίβυοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και 243.000 έχουν μετακινηθεί στο εσωτερικό, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΟΗΕ.

Ο Μορένο-Οκάμπο άρχισε την έρευνα στις 3 Μαρτίου, δύο εβδομάδες αφού ξέσπασαν οι συγκρούσεις τη Λιβύη. Ο ίδιος κατηγορεί τον Καντάφι ότι διέταξε ο ίδιος προσωπικά τις επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών και αντιφρονούντων. Επίσης τονίζει πως ο γιος του Σαΐφ ανέλαβε την στρατολόγηση των μισθοφόρων.

Ο Αμπντάλα αλ-Σενούσι, «δεξί χέρι» του Καντάφι κατηγορείται ότι οργάνωσε τις επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών.

Αν οι δικαστές κάνουν δεκτό την αίτηση του εισαγγελέα, ο Καντάφι θα είναι ο δεύτερος επικεφαλής κράτους εναντίον του οποίου θα έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ, μετά τον πρόεδρο του Σουδάν Ομάρ ελ-Μπασίρ, ο οποίος καταζητείται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ.