18 Ιουνίου 2011

Καταγγέλλουν βασανιστήρια και βιασμούς

Πρόσφυγες που φτάνουν στην Τουρκία από τη Συρία καταγγέλλουν βιασμούς και ακρωτηριασμούς γυναικών από τα στρατεύματα του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Την ίδια ώρα, το καθεστώς φάνηκε να ενδίδει σ’ ένα αίτημα των διαδηλωτών, καθώς η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι ο σύρος μεγιστάνας Ράμι Μαχλούφ, εξάδελφος του προέδρου, παραιτείται από τις επιχειρήσεις και αρχίζει τις φιλανθρωπίες!

Ο Μαχλούφ, ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα του καθεστώτος, είναι ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της χώρας, Syriatel, και αρκετών μεγάλων κατασκευαστικών και πετρελαϊκών εταιρειών και οι διαδηλωτές θεωρούν πως ενσαρκώνει τη διαφθορά των Αρχών. Ομως στο εξής «οι επιχειρήσεις του θα διευθύνονται με τρόπο ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να υποστηριχθεί η εθνική οικονομία. ∆εν θα συμμετάσχει πλέον σε τίποτε κερδοσκοπικό», ανακοινώθηκε χθες από την τηλεόραση για τον Μαχλούφ, ο οποίος περιλαμβάνεται στη λίστα των 13 σύρων αξιωματούχων στους οποίους επιβάλλει κυρώσεις η Ε.Ε.

Στο μεταξύ, Σύροι που έφτασαν χθες στον καταυλισμό της Ερυθράς Ημισελήνου στο Γιαγλανταγκί, στα τουρκικά σύνορα, ισχυρίστηκαν ότι δύο γυναίκες που μεταφέρθηκαν κατεπειγόντως στο νοσοκομείο εκστρατείας του καταυλισμού είχαν βιασθεί.

Είχαν χαράξει το πρόσωπο της μιας με μαχαίρι και της άλλης είχαν κόψει τα στήθη. Στην πόλη Τζισρ αλ - Σουγκούρ, οι στρατιώτες επιτέθηκαν στις γυναίκες και έριξαν στους άνδρες οξύ. Ενας πρόσφυγας είπε πως στη συνοικία Μάμαλ αλ - Σούκερ της πόλης 12 γυναίκες κακοποιήθηκαν μ’ ένα μπουκάλι και στη συνέχεια έκοψαν τον λαιμό τεσσάρων απ’ αυτές. «Βιάζουν τις γυναίκες και βασανίζουν τις οικογένειες», δήλωσε στον απεσταλμένο των «Τάιμς» του Λονδίνου μια πρόσφυγας στον καταυλισμό Γιαγλανταγκί. «∆ώδεκα γυναίκες βιάσθηκαν και μιας της έκοψαν τα στήθη», είπε. «Ερχονται στα σπίτια μας, βιάζουν τις γυναίκες και σκοτώνουν ανθρώπους. Η Σαμπίχα (σ.σ.: κυβερνητική πολιτοφυλακή)

μπορεί και κάνει ό,τι θέλει».

Οι σύροι πρόσφυγες οι οποίοι έχουν περάσει στο τουρκικό έδαφος έχουν φτάσει σχεδόν τις 9.000 και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε χθες την έκκληση προς τη Συρία να σταματήσει αμέσως τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών και να υιοθετήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Ο Νταβούτογλου είπε στον σύρο απεσταλμένο Χάσαν Τουρκμάνι ότι η Τουρκία θέλει μια ισχυρή, σταθερή και ευημερούσα Συρία, όμως είναι απογοητευμένη από την απάντηση στις τουρκικές εκκλήσεις για τερματισμό της βίαιης καταστολής. Ο έγκριτος τούρκος δημοσιογράφος Αλί Μπιράντ δήλωσε χθες ότι η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει στρατιωτική ζώνη ανάσχεσης στο συριακό έδαφος σε περίπτωση που ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στη Συρία. «Αν ξεσπάσει εμφύλιος στη Συρία, θα υπάρξει κύμα προσφύγων προς την Τουρκία, περίπου 100.000 - 200.000 πρόσφυγες. Τότε λοιπόν ο ΟΗΕ θα πρέπει να παρέμβει και η Τουρκία θα αναγκαστεί να δημιουργήσει με τον στρατό της μια ζώνη ανάσχεσης», δήλωσε ο Μπιράντ, προσθέτοντας ότι «είναι μια επιλογή που έχει συζητηθεί εδώ και καιρό σε ανώτατο επίπεδο».

Ο μισητός στον λαό μεγιστάνας Ράμι Μαχλούφ, εξάδελφος του Ασαντ, αρχίζει τις φιλανθρωπίες! 
Η Αντζελίνα Ζολί στον καταυλισμό
Η ηθοποιός Αντζελίνα Ζολί, πρέσβειρα καλής θελήσεως της υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, θα επισκεφτεί σήμερα τους σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία. Η Ζολί και ο σύζυγός της Μπραντ Πιτ είχαν επισκεφθεί τη Συρία το 2009 για να συναντηθούν με ιρακινούς πρόσφυγες. Είχαν δειπνήσει τότε στη ∆αμασκό με τον πρόεδρο Ασαντ και τη σύζυγό του ΑΣμά

Στράτευμα με θρησκευτικά στεγανά

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ βασίζεται όλο και περισσότερο στον στρατό για να συντρίψει την εξέγερση που διαρκεί ήδη τρεις μήνες. Ομως ρωγμές έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στις ένοπλες δυνάμεις, οι αξιωματικοί των οποίων προέρχονται ως επί το πλείστον από τη μειονότητα των αλαουιτών, στην οποία ανήκει και η οικογένεια Ασαντ, ενώ η εκστρατεία που διεξάγουν στρέφεται εναντίον διαδηλωτών που προέρχονται κυρίως από την πλειοψηφική κοινότητα των σουνιτών. Οι πιο πιστές στο καθεστώς στρατιωτικές μονάδες είναι οι μεραρχίες που διοικεί ο Μάχερ, ο μικρότερος αδελφός του προέδρου Ασαντ, και αποτελούνται κυρίως από αλαουίτες που εκπαιδεύονται, εξοπλίζονται και αμείβονται καλύτερα από τον υπόλοιπο στρατό. Αναλυτές λένε πως οι λιποταξίες ενδέχεται να αυξηθούν, όμως έπειτα από τέσσερις δεκαετίες κυριαρχίας της οικογένειας Ασαντ ο στρατός φαίνεταιπως έχει εμπεδώσει ότι η αποστολή του είναι να προστατεύει την ηγεσία της χώρας.