18 Νοεμβρίου 2012

Ένα βήμα πριν από την χερσαία εισβολή στη Γάζα παραμένει το Ισραήλ


Ιερουσαλήμ, Ισραήλ
Με τους βομβαρδισμούς από το Ισραήλ και την εξαπόλυση ρουκετών από τη Χαμάς να συνεχίζονται και των διπλωματικών διεργασιών –για την ώρα χωρίς να υπάρχουν ορατά αποτελέσματα– να επιμένουν, η σύρραξη στη Γάζα απειλεί να επεκταθεί σε μια κατά μέτωπο, χερσαία αντιπαράθεση, περιπλέκοντας σε μεγάλο βαθμό την ήδη εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και σποραδικά μέσα στο Σάββατο επιθέσεις κατά κτιρίων που χρησιμοποιεί η Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ τους το αρχηγείο της οργάνωσης όπου και το γραφείο του πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγιε, όπου μία ημέρα νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό.

Σε απάντηση από τη Χαμάς, που εξακολουθεί να έχει δυνατότητες παρά τις καταστροφές στην υποδομή της από την ισραηλινή αεροπορία, αργά το απόγευμα εκτοξεύτηκε πύραυλος μέσου βεληνεκούς από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Τελ Αβίβ, για τρίτη φορά σε τέσσερις ημέρες.

Ο ιρανικής κατασκευής πύραυλος καταρρίφθηκε από συστοιχία του συστήματος Iron Dome πριν προκαλέσει καταστροφές.

Γύρω από τη Λωρίδα έχουν αναπτυχθεί άρματα μάχης ενώ χιλιάδες έφεδροι έχουν κληθεί στα όπλα. Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να κληθούν ως και 75.000 έφεδροι, μία σαφέστατη ένδειξη ότι η χώρα ετοιμάζεται για χερσαία επίθεση.

Σε άλλο περιστατικό, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, ανεβάζοντας σε 12 τον συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο και σε 43 από την περασμένη Τετάρτη. Τρεις είναι οι νεκροί –όλοι πολίτες– από την πλευρά του Ισραήλ

Διπλωματική κινητικότητα

Στο Κάιρο βρίσκεται από το Σάββατο ο επικεφαλής της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ, όπου έχει συνομιλίες για την εξεύρεση μιας λύσης για την κρίση στη Γάζα.

Πάντως το κίνημά του δεν δείχνει να είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί εκεχειρία χωρίς να έχει εγγυήσεις ότι το Ισραήλ θα τη σεβαστεί, έγινε γνωστό από υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Χαμάς.

Ο Μεσάαλ προγραμματίζει συναντήσεις με τον επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών αλλά –σε μια πολιτικά πολύ σημαντική κίνηση– και με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον εμίρη του Κατάρ Χάμαντ Μπεν Χαλίφα αλ Θάνι, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στο Κάιρο, σύμφωνα με πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένοντας στην σκληρή γραμμή της χώρας του τις τελευταίες ημέρες τόνισε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να λογοδοτήσει για τη «σφαγή αθώων παιδιών που σκοτώθηκαν με απάνθρωπες μεθόδους στη Γάζα».

Για την υποστήριξη των Παλαιστινίων ώστε να αντιμετωπίσουν την ισραηλινή επίθεση και για να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας δεσμεύτηκε ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι κατά την έναρξη έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο

Οι αραβικές χώρες (οι οποίες πλην της Αιγύπτου και της Ιορδανίας δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ) πρέπει να επανεξετάσουν τη θέση τους όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ, πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Λευκός Οίκος επισήμανε ότι η εκτόξευση ρουκετών στο Ισραήλ από Παλαιστίνιους ισλαμιστές μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας ήταν ο «παράγοντας που πυροδότησε» τη σύγκρουση. «Πιστεύουμε ότι οι Ισραηλινοί έχουν το δικαίωμα να αμυνθούν και ότι θα πάρουν τις δικές τους αποφάσεις για την τακτική που θα χρησιμοποιήσουν», πρόσθεσε ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας.


Newsroom ΔΟΛ