6 Ιουλίου 2013

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιάννης Καραβίδας, που ήταν η ελληνική φωνή του BBC


 Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιάννης Καραβίδας, που ήταν η ελληνική φωνή του BBC
Σίγησε οριστικά η ελληνική φωνή του BBC με το θάνατο του δημοσιογράφου Γιάννη Καραβίδα, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών χθες, Παρασκευή στο Λονδίνο.

Ο Γιάννης Καραβίδας είχε διατελέσει κατά το παρελθόν αναπληρωτής Διευθυντής και Διευθυντής Σύνταξης της ελληνικής υπηρεσίας του BBC. 

Τα συλλυπητήρια του για τον πρόωρο χαμό του εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Όπως είπε, «Η δημοσιογραφική οικογένεια θρηνεί τον πρόωρο χαμό ενός ιδιαίτερα μορφωμένου, πολυτάλαντου, μαχητικού και ευσυνείδητου μέλους της, του Γιάννη Καραβίδα, μιας από τις πιο γνωστές φωνές της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC».

O Σίμος Κεδίκογλου υπογράμμισε στην δήλωσή του πως «ο Γιάννης Καραβίδας χρωμάτισε και σφράγισε με τη φωνή του την Ελληνική Υπηρεσία του BBC για μια μεγάλη περίοδο είκοσι ετών, από το 1985 έως το 2005. Ιδιαίτερα καταρτισμένος και με σπουδές στη συγκριτική λογοτεχνία, διακρίθηκε επίσης ως ρεπόρτερ στην τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη και ανάλυση των διεθνών εξελίξεων».
Συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς την οικογένεια του εκλιπόντος απέστειλε και το ΠΑΣΟΚ ,το οποίο αναφέρει: «Ο Γιάννης Καραβίδας υπήρξε για είκοσι χρόνια η ελληνική φωνή του ΒΒC. Εξαιρετικός συνδυασμός συγκροτημένου και καλλιεργημένου ανθρώπου και μαχητικού δημοσιογράφου με ολοκληρωμένη γνώση των ευρωπαϊκών και διεθνών πραγμάτων. Η φράση «εδώ Λονδίνο» θα μας τον θυμίζει πάντα. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

Ο Γιάννης Καραβίδας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και τέλειωσε το Γυμνάσιο στο Πειραματικό. Εφυγε στην Αγγλία για μεταπτυχιακά στο πανεπιστήμιο του Έσσεξ, όπου ειδικεύθηκε στη συγκριτική λογοτεχνία και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του - στη διατριβή του είχε καταπιαστεί με τον ελληνικό σουρεαλισμό την περίοδο 1924 - 1945.

Στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC άρχισε να δουλεύει το 1985 - στην αρχή περιστασιακά, ως έκτακτος ωρομίσθιος. 

Το μικρόφωνο τον κέρδισε γρήγορα και η εργατικότητά του και η ευσυνειδησία του τον βοήθησαν να καθιερωθεί. 

Ήταν η αρχή μιας σταδιοδρομίας που κράτησε 20 χρόνια, έως το 2005, όταν η Ελληνική Υπηρεσία μαζί με 9 άλλες έκλεισε λόγω οικονομικών περικοπών και ο Γιάννης αποχώρησε έχοντας φτάσει στην θέση του Υποδιευθυντή. Ήταν αυτός που είπε για τελευταία φορά το «Εδώ Λονδίνο», στην ύστατη εκπομπή του BBC στα ελληνικά τον Δεκέμβριο του 2005.
Ο Γιάννης Καραβίδας ήταν ένας άνθρωπος με πολλά ταλέντα. Άριστος χειριστής της ελληνικής γλώσσας, ήταν από τους βασικούς συντελεστές της ιστορικής πολιτιστικής εκπομπής του BBC «Στις Όχθες του Τάμεση». Ήταν, παράλληλα, και ένας οξυδερκής ρεπόρτερ, λιτός και αντικειμενικός, πάντα άριστα προετοιμασμένος - οι πόλεμοι στη Γιουγκοσλαβία, οι συρράξεις στο Ιράκ και, ασφαλώς, το Κυπριακό ήταν μερικά από τα θέματα στα οποία είχε διακριθεί.

Άνθρωπος πληθωρικός, και στο σώμα και στο πνεύμα, ο Γιάννης είχε ένα αμίμητο χιούμορ και οι ατάκες του έχουν χαραχτεί στη μνήμη όσων τον γνώρισαν. Καλοσυνάτος και προσηνής, ήταν πάντα καλή παρέα.

Μετά την αποχώρησή του από το BBC, ο Γιάννης Καραβίδας εργάσθηκε στο ΣΚΑΪ, όπου ανέλαβε το στήσιμο και την παραγωγή των μεταγλωττισμένων δελτίων ειδήσεων του BBC στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ενώ διακρίθηκε στην τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη και ανάλυση των διεθνών εξελίξεων. 
Επέστρεψε στο Λονδίνο πριν από τρία χρόνια και η λευχαιμία τον βρήκε πριν από έξι μήνες.