9 Ιουλίου 2013

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη Βρετανία

Έκρινε ότι συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση η έλλειψη της δυνατότητας επανεξέτασης της ποινής ισόβιας κάθειρξης που είχε επιβληθεί σε τρεις καταδικασθέντες για φόνους.
Η Ολομέλεια του Δικαστηρίου εκδικάζοντας την προσφυγή Βίντερ και άλλων εναντίον της Αγγλίας, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι η έλλειψη κάθε δυνατότητας επανεξέτασης της ποινής της ισόβιας κάθειρξης που είχε επιβληθεί σε τρείς καταδικασμένους για δολοφονίες, αποτελεί παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ που απαγορεύει την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.
Η επιβολή της ποινής της ισόβιας κάθειρξης, για να είναι συμβατή με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θα πρέπει να περιλαμβάνει την δυνατότητα επανεξέτασης της υπόθεσης μετά από 25 χρόνια, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο απελευθέρωσης, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του Δικαστηρίου.
Η δυνατότητα αυτή, επισημαίνεται στην απόφαση, δεν παρέχεται από την Αγγλική νομοθεσία.
Οι ισοβίτες που είχαν προσφύγει στο Δικαστήριο είναι ο Ντάγκλας Γκάρι Βίντερ, που καταδικάσθηκε το 1996 για την δολοφονία ενός συναδέλφου του και το 2008 για την δολοφονία της γυναίκας του, ο Τζέρεμι Νέβιλ Μπάμπερ, που καταδικάσθηκε το 1985 για την δολοφονία των θετών γονιών του, της αδελφής του και των δύο μικρών παιδιών της και Πίτερ Χάουαρντ Μουρ, που καταδικάσθηκε για την δολοφονία τεσσάρων ανδρών μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 1995.
Οι προσφυγές των τριών, που είχαν εξετασθεί παλαιότερα από το Δικαστήριο, είχαν απορριφθεί και δεν είχε γίνει δεκτός ο ισχυρισμός τους ότι, λόγω της έλλειψης της δυνατότητας για επανεξέταση της ποινής τους στην Βρετανική νομοθεσία, παραβιάζονταν το άρθρο 3 της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύει την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.
Η υπόθεση έφθασε τελικά στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αποδέχθηκε τον ισχυρισμό τους, συνεκτιμώντας ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ είτε δεν επιβάλλουν καθόλου ποινές ισόβιας κάθειρξης είτε –αν το κάνουν–, οι ποινές επανεξετάζονται μετά από φυλάκιση 25 ετών.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, λήφθηκε υπόψη και το γεγονός ότι, στο Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Ρώμης, το οποίο έχει συνυπογράψει η συντριπτική πλειοψηφία των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, δίνει το δικαίωμα αναθεώρησης της ποινής ισόβιας κάθειρξης μετά την παρέλευση 25ετούς κάθειρξης.
Με την απόφαση του το Δικαστήριο υποχρεώνει την Αγγλία να καταβάλλει 40.000 ευρώ, για τα έξοδα των νομικών εκπροσώπων των τριών ισοβιτών.
Πηγή: AMΠE