24 Ιουλίου 2013

Γλυκά σνακ συνδέονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γλυκά σνακ συνδέονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου


Ερευνητές ανακάλυψαν ότι σνακ με ζάχαρη αυξάνουν τις πιθανότητες να διαγνωστεί κάποιος με καρκίνο του εντέρου.

Η κατανάλωση σνακ που περιέχουν ζάχαρη μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, αναφέρει νέα έρευνα.
Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου παχέος εντέρου μπορεί να σχετίζεται με τη διατροφή. Άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά φρούτα, λαχανικά και άλλα υγιεινά τρόφιμα, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine.
Ωστόσο, άνθρωποι που καταναλώνουν δυτικού τύπου διατροφή, υψηλή σε κρέας, λιπαρά και ζάχαρη, φάνηκε να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο παχέος εντέρου.
Ερευνητές εστίασαν στη διατροφή 2.063 ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου και 2.776 υγιών. Αναλύθηκαν περισσότερες από 170 τροφές, περιλαμβανομένων φρούτων, λαχανικών, ψαριού, κρέατος, σοκολάτας, ξηρών καρπών, τσιπς και χυμών.
Εστίασαν επίσης σε άλλους κινδύνους που αντιμετώπιζαν οι συμμετέχοντες για τη νόσο, όπως οικογενειακό ιστορικό της νόσου, άσκηση και κάπνισμα.
Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο παχέος εντέρου συνδέθηκαν με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Επιπλέον ανακάλυψαν ότι τα αναψυκτικά, τα κεικ, τα μπισκότα και τα τσιπς, επίσης αυξάνουν τις πιθανότητες να διαγνωστεί κάποιος με καρκίνο του εντέρου.
Η Dr. Evropi Theodoratou, του University of Edinburgh, δήλωσε ότι ενώ οι θετικές σχέσεις μεταξύ μιας διατροφής υψηλής σε ζάχαρη και λιπαρά και του καρκίνου παχέος εντέρου δεν υπονοούν αυτομάτως αιτία και αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη την ανακάλυψη- ιδιαίτερα καθώς οι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες χώρες καταναλώνουν περισσότερες από τις συγκεκριμένες τροφές,
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό 'European Journal of Cancer Prevention.'
πηγη Ιατρονετ