16 Ιουλίου 2014

Γ. Καββαθάς: Ενίσχυση των μικρομεσαίων για να έρθει η ανάκαμψη

 
Την ανάγκη να μπει η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής σε διαφορετική περίπτωση δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ανάκαμψη επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) Γιώργος Καββαθάς, με αφορμή τα μείζονα προβλήματα του κλάδου όπως είναι η έλλειψη ρευστότητας, τα «κόκκινα» δάνεια, το ασφαλιστικό και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά όποια μέτρα λαμβάνονται είναι προς την κατεύθυνση «της ολιγοπώλησης της αγοράς» και ζητεί να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης και προστασίας του ταμείου και του κλάδου.
Στις επιχειρήσεις, «απασχολείται το 85% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα στις μικρές –με έως 9 άτομα- απασχολείται το 57% και παράγεται περίπου το 70-75% της προστιθέμενης αξίας στη χώρα» σημειώνει και προσθέτει πως «τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν ελήφθη κανένα μέτρο στήριξης ή προστασίας τους, απεναντίας…».
Κυριακάτικη λειτουργία
Ως πρόσφατο παράδειγμα αυτής της πολιτικής αναφέρει την απόφαση για τα καταστήματα τις Κυριακές: «Με τον νόμο 4177 καθιερώθηκε να είναι ανοιχτά όλα τα καταστήματα για επτά Κυριακές και τις υπόλοιπες 45 να ανοίγουν με απόφαση του οικείου περιφερειάρχη.
Τώρα με απόφαση, κατ’ εξουσιοδότηση του πολυνομοσχεδίου του Απριλίου και με πρόσχημα τον τουρισμό, επιβάλλεται να παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα σε εννέα περιοχές της χώρας. Μέσα σε αυτές είναι το ιστορικό κέντρο της Αθήνας -διευρυμένο στο μέγεθος του μικρού δακτυλίου- ο Δήμος Ραφήνας- Πικερμίου «ανοίγοντας έτσι την κερκόπορτα για προσφυγές μεγάλων επιχειρήσεων που εδρεύουν σε γειτονικούς δήμους εις βάρος των μικρών στο πλαίσιο αθέμιτου ανταγωνισμού» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
Για τη Συνομοσπονδία «είναι ένα μείζον θέμα» τονίζει και αναφέρει πως σύμφωνα με τεκμηριωμένα στοιχεία για τις Κυριακές που άνοιξαν τα καταστήματα από τον Νοέμβριο του 2013 έως σήμερα, το 4,2% των επιχειρήσεων παρουσίασε αύξηση τζίρου και το υπόλοιπο 95% παρουσίασε αύξηση εξόδων.
Το ίδιο βεβαιώνει και η εμπειρία άλλων χωρών, όπως η Ισπανία, όπου σε σχετική μελέτη του πανεπιστημίου της Μαδρίτης προκύπτει ότι η αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων ήταν της τάξης του 0,5% και αύξηση του κόστους λειτουργίας κατά 15%.
«Οπότε όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό το μοντέλο στη χώρα μας δεν θα επιφέρει θέσεις εργασίας ή αύξηση του τζίρου. Άλλωστε, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η ελληνική οικονομία είναι εσωστρεφής και βασίζεται στη εσωτερική κατανάλωση, ενώ και ο τουρισμός δεν δίνει ώθηση στις εμπορικές συναλλαγές, γιατί στο κύριο μέρος του είναι χαμηλού οικονομικού επιπέδου και στηρίζεται στη λογική του all inclusive» προσθέτει.
Έλλειμμα ρευστότητας
Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα ρευστότητας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι ο κλάδος υφίσταται το πρόβλημα από το 2008, με το 80% των επιχειρήσεων να είναι εκτός τραπεζικού συστήματος.
Σημειώνει, επίσης, ότι οι επιχειρήσεις πλήττονται συνεχώς λόγω της παρατεταμένης ύφεσης στη αγορά και της έλλειψης τζίρου, με αποτέλεσμα να βρίσκονται πάρα πολλές επιχειρήσεις στο κόκκινο, είτε ως προς τα ασφαλιστικά ταμεία, είτε ως προς το δημόσιο, ή ως προς τις τράπεζες.
Καταγγέλλει δε τη στάση των τραπεζών απέναντι στις επιχειρήσεις, θεωρώντας ότι πρέπει να αποδώσουν στην πραγματική οικονομία το 15% των χρημάτων που πήραν από την ανακεφαλαιοποίηση. «Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν δεν λειτουργούν διότι οι τράπεζες δεν είναι έτοιμες να διαθέσουν χρήμα στην αγορά και απαιτείται ουσιαστική παρέμβαση της πολιτείας σε αυτό το θέμα» επισημαίνει.
Θετική η προσέγγιση στα «κόκκινα» δάνεια
Σχετικά με τη θετική προσέγγιση του υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Δένδια, στα ζητήματα των «κόκκινων» δανείων και της μείωση του ΦΠΑ, ο κ. Καββαθάς εκτίμησε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν μέτρα για χρηματοδότηση.
Το άλλο μείζον θέμα του κλάδο είναι το ασφαλιστικό με τον «ΟΑΕΕ να βρίσκεται στο κόκκινο», αναφέρει ο κ. Καββαθάς και εξηγεί: «Η περσινή χρήση έκλεισε με έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ. Από τους περίπου 600.000 ενεργούς ασφαλισμένους οι 360.000 αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους. Αυτοί μαζί με τις οικογένειές τους ανέρχονται στο ένα εκατομμύριο και είναι εκτός νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».
Έπειτα από μελέτη του Ινστιτούτου μικρών επιχειρήσεων, η ΓΣΒΕΕ, από κοινού με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) έχει διαμορφώσει πρόταση με δύο βασικούς άξονες.
  • Για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, ύψους 5,5 δισ. ευρώ, τα οποία υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες είναι αδύνατον να καταβληθούν ακόμη και σε 100 δόσεις -εάν λάβουμε υπόψη ότι η μέση οφειλή στον ΟΑΕΕ είναι 15- 20.000 ευρώ- η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει: Να κεφαλαιοποιηθούν και να «παγώσουν» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, και να μεταφερθεί ο χρόνος κατά τον οποίο δεν έχουν καταβληθεί εισφορές ως πλασματικός στο τέλος του ασφαλιστικού βίου, με δυνατότητα εξαγοράς του, όπως γίνεται με τα χρόνια σπουδών ή στράτευσης.
  • Ταυτόχρονα να δοθεί η δυνατότητα οι ασφαλισμένοι να μπορούν να επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία, ώστε να επανενεργοποιηθεί ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών, να ξαναποκτήσουν ασφαλιστική συνείδηση και ταυτόχρονα να ενισχυθούν τα έσοδα του ταμείου.
«Έχουμε εκτιμήσει» καταλήγει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, «ότι από τους 360.000 εάν επανενεργοποιηθούν οι 200.000 τα έσοδα του ταμείου θα είναι 540 εκατ. ευρώ, μέσα σε έναν χρόνο- περίπου όσο το έλλειμμα το 2013».
naftemporiki.gr