5 Ιουλίου 2014

Διαβατήρια και Γλώσσα τα θέματα αιχμής της Ομογένειας

Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism
http://PanhellenicPost.com

 ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

 Απόκτηση ελληνικών διαβατηρίων και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν την Ομογένεια, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) * κύριο Ιωάννη Πανταζόπουλο. Η ανασυγκρότηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και η ψήφος των Αποδήμων, έπονται…

Το προεδρείο της ΠαΔΕΕ, που απαρτίζεται από ελληνικής καταγωγής πολιτικούς ανά τον κόσμο, βρίσκεται τις μέρες αυτές στην Αθήνα για την ετήσια Συνέλευση και πραγματοποιεί επαφές με την ελληνική κυβέρνηση. Μετά από πρόσκληση του Υφυπουργού Εξωτερικών Κυριάκου Γεροντόπουλου το προεδρείο της ΠαΔΕΕ συμμετείχε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014 στο Υπουργείο Εξωτερικών για το Νομοσχέδιο του ΣΑΕ.
pantazo
Ο Πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε. κ. Ιωάννης Πανταζόπουλος σε παλαιότερο στιγμιότυπο.
Συναντήσαμε το προεδρείο της ΠαΔΕΕ στο κτίριο της Αμαλίας 22, όπου το Κοινοβούλιο τους έχει παραχωρήσει αίθουσες προκειμένου να συνεδριάζουν  όταν βρίσκονται στην ελληνική πρωτεύουσα. Μιλήσαμε με τα περισσότερα μέλη του προεδρείου. Σήμερα δημοσιεύουμε τη συνέντευξη με τον πρόεδρο της Πα.Δ.Ε.Ε. Ιωάννη Πανταζόπουλο (βουλευτής της Πολιτείας της Βικτώρια επί είκοσι χρόνια και με έξι χρόνια θητεία σαν υπουργός- Αυστραλία).
ΡΗΡ: Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τη συνεδρίαση για το νομοσχέδιο για το ΣΑΕ;
Πανταζόπουλος: Είναι η πρώτη φορά που παραβρεθήκαμε σε σύσκεψη όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για το ΣΑΕ. Μας κάλεσε ο υφυπουργός κ. Γεροντόπουλος και τον ευχαριστούμε.
Πράγματι, κύριε Μαλασπίνα, και εμείς θέλουμε το νομοσχέδιο να περάσει από τη Βουλή με την μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία. Δεν είναι σωστό να περνάει με 1-2 ψήφους διαφορά κάτι που αφορά την ομογένεια. Φαίνεται πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να συνεννοηθούν τα κόμματα, ώστε να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
ΡΗΡ: Τις νέες ρυθμίσεις για το ΣΑΕ πως τις βλέπετε;
Πανταζόπουλος: Κοιτάξτε. Υπάρχει μία θα έλεγα ανησυχία στην ομογένεια γιατί όλοι έχουνε γνώμες πως πρέπει να είναι το ΣΑΕ κλπ., αλλά όλοι δεν μπορούν να μπουν να συνεδριάσουνε!..
ΡΗΡ: Γιατί ανησυχούνε;
Πανταζόπουλος: Ανησυχούν για το ότι το νέο ΣΑΕ θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο. Σκέπτονται πως θα μπορέσει να λειτουργήσει αυτό αποτελεσματικά. Αν θα καταφέρει να αποκτήσει έσοδα που θα επιτρέψουν να παράγει έργο, όταν δεν έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Όμως, από την άλλη μεριά, καταλαβαίνουν ότι η πατρίδα δεν έχει χρήματα και ούτε θα είναι το παλιό ΣΑΕ που διαχειρίστηκε πολλά χρήματα με όχι πολύ επιτυχημένο έργο.
ΡΗΡ: Μπορεί να επιτύχει δηλαδή;
Πανταζόπουλος: Νομίζω ότι ο οργανισμός μπορεί να προχωρήσει αν όλοι μας κάνουμε προσπάθεια να γραφτούν πολλά μέλη. Νομίζω ότι είναι σημαντικό το διπλό σύστημα, και οργανώσεις να μπορούν να είναι μέλη και τα φυσικά πρόσωπα. Έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό μελών. Καταλαβαίνουμε ότι οι οργανώσεις είναι αυτές που κάνουν την πολύ δουλειά, που κρατάνε την κουλτούρα και τη γλώσσα μας στα μέρη όπου ζούμε και, επομένως, πρέπει να συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο, όμως μπορούν να εξακολουθήσουν να παίζουν αυτόν τον σημαντικό ρόλο και με φυσικά πρόσωπα, που είναι γραμμένα μέλη τους.
ΡΗΡ: Ζητήσατε η ΠαΔΕΕ, που συμμετέχει χωρίς ψήφο στο προεδρείο ΣΑΕ, να συμμετέχει και στις Περιφέρειες. Γιατί;
Πανταζόπουλος: Γιατί θεωρούμε πως έτσι «δενόμαστε» περισσότερο μεταξύ μας οι ομογενείς. Οι αποφάσεις είναι περισσότερο συλλογικές.
ΡΗΡ: Πόσο απασχολεί, τελικά, την ομογένεια το τι θα γίνει με το ΣΑΕ;
Πανταζόπουλος: Η αλήθεια είναι, πως το ΣΑΕ δεν είναι το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζουν οι Απόδημοι. Η Ομογένεια έχει άλλες ανάγκες…
ΡΗΡ: Ποιές είναι αυτές;
Πανταζόπουλος: Νομίζω το πρώτο που την ενδιαφέρει είναι να μειωθεί η ελληνική γραφειοκρατία. Να γίνει πιο εύκολο στα παιδιά τους να μπορούν να γραφτούν στα ελληνικά δημοτολόγια,  να πάρουνε ελληνικά διαβατήρια. Να ξεμπερδέψουν με το Στρατολογικό. Γιατί άμα τα έχουν ελεύθερη την είσοδο στην Ελλάδα, τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν με τη αντίληψη πως είναι τακτοποιημένα τα χαρτιά τους στην Ελλάδα και έτσι θα έρχονται πιο συχνά. Άμα γίνει αυτό, θα νιώθουν περισσότερο Έλληνες, Και θα  γίνονται καλύτεροι Έλληνες πολίτες όπου ζούνε.
Το δεύτερο μεγάλο θέμα της ομογένειας, είναι η ανάγκη να διατηρήσουμε ζωντανή την ελληνική γλώσσα και στα παιδιά μας. Η Ελλάδα ήταν πολύ ευγενική για πάρα πολλά χρόνια που έστελνε δασκάλους και μάθαιναν τα παιδιά μας ελληνικά.  Δυστυχώς, φαίνεται δεν το αντέχει αυτό άλλο. Και στέλνει όλο και λιγότερους δασκάλους στο εξωτερικό.
Από την άλλη μεριά, αφού και εμείς είμαστε ένας επιτυχημένος κόσμος στο εξωτερικό, πρέπει να κάνουμε τη δική μας προσπάθεια γιατί δεν είναι σωστό η πατρίδα να κόβει συντάξεις και να τα στέλνει στο εξωτερικό… Ή δεν τα στέλνουμε σε χώρες όπου ο ελληνισμός έχει περισσότερες ανάγκες  από τις δικές μας χώρες Αυστραλία, Αμερική, Καναδά…
Από τη σύσκεψη του Προεδρείου ΠαΔΕΕ με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κυριάκο Γεροντόπουλο.
Από τη σύσκεψη του Προεδρείου ΠαΔΕΕ με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κυριάκο Γεροντόπουλο.
ΡΗΡ: Όμως και εσείς χρειάζεστε δασκάλους και η πατρίδα το ίδιο πρέπει να αντιμετωπίζει τους Απόδημους…
Πανταζόπουλος:  Είναι πολύ σωστό αυτό που λέτε.  Ναι και εμείς χρειαζόμαστε δασκάλους. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που συζητάμε στην ΠαΔΕΕ και στις επαφές που έχουμε με την Κυβέρνηση. Αναζητάμε τη χρυσή τομή. Μάλιστα ένας συνάδελφος από την Ιταλία είχε την ιδέα να προχωρήσουμε προγράμματα που δεν κοστίζουν πολλά χρήματα στο ελληνικό κράτος.  Ένα τέτοιο Πρόγραμμα είναι η προσπάθεια να καθιερωθεί Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Αυτό θα βοηθούσε διότι αφήνει περιθώριο για όλη την ομογένεια να αγκαλιάσουν την προσπάθεια να την στηρίξουν. Το να είσαι Έλληνας τώρα και να βλέπεις ελληνικά προϊόντα επιτυχημένα στο εξωτερικό νιώθουμε υπερήφανοι. Σκεφτείτε μία ημέρα όπου όλος ο κόσμος θα αναφέρεται στην ελληνική Γλώσσα!
ΡΗΡ: Με ταξίδια ομογενών στην Ελλάδα;
Πανταζόπουλος: Εμείς προσπαθούμε όλα τα παιδιά να έρχονται στην Ελλάδα. Θα θέλαμε και περισσότερα προγράμματα φιλοξενίας. Το χρησιμοποιούμε αυτό μαζί και με τη γλώσσα για να δώσουμε πιο πολύ θάρρος στους γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους να έρχονται και αυτοί.  Όμως  πάλι και μείς πρέπει φτιάξουμε προγράμματα να μαθαίνουμε τα ελληνικά και οι μεγάλοι. Και αυτοί πρέπει να μάθουν ελληνικά. Όλη η προσπάθεια είναι στα νέα παιδιά και σωστά. Όμως όταν κοιτάζουμε τι γίνεται σε άλλες χώρες, σε πιο κομμάτι αυξάνονται τα νούμερα, άτομα που πάνε να μάθουνε τη γλώσσα, δεν είναι τα παιδιά, είναι άτομα μεγαλύτερων ηλικιών  που για όποιο λόγο δεν έμαθαν στα νιάτα τους την ελληνική γλώσσα και τώρα θέλουν να μάθουν τη γλώσσα της καταγωγής τους! Πρέπει, επομένως να κάνουμε προγράμματα και γι’ αυτούς….
ΡΗΡ: Με τους μεικτούς γάμους;
Πανταζόπουλος: Ναι, και για τους μεικτούς γάμους όσο περνάει κάθε  γενιά μεγαλώνει και το ποσοστό ελληνικής καταγωγής ατόμων και των δύο φύλων που κάνουν μεικτούς γάμους.  Αν στην πρώτη γενιά ήταν 10%-15% στη δεύτερη γενιά φτάνει το 30% και στην τρίτη και τέταρτη γενιά καταλαβαίνεται θα ανέβει ακόμη περισσότερο. Γι΄ αυτό χρειαζόμαστε  την ίδια προσπάθεια  για τους μεγαλύτερους στην ηλικία που στα μαθητικά τους χρόνια δεν έμαθαν τα ελληνικά ή είναι παντρεμένοι σε ελληνικές εκκλησίες, βαφτίζουν ορθόδοξα τα παιδιά τους, όμως δεν είναι Έλληνες γιατί είναι από παντρειά…
ΡΗΡ: Η ψήφος;
Πανταζόπουλος: Πάλι η ψήφος δεν είναι το μεγαλύτερο πρακτικό  θέμα.  Είναι, όμως, πρωταρχικής σημασίας από την άποψη ότι αποδεικνύει πως η γενέτειρα υπολογίζει και σέβεται την ομογένεια.  Φυσικά δεν λέμε αυτός που δεν έχει ελληνική ταυτότητα να ψηφίζει. Αλλά όσοι Απόδημοι έχουν ταυτότητα ή διαβατήριο, ναι. Όλοι μας ζούμε σε χώρες που άμα είμαστε ταξίδι στο εξωτερικό ή άμα απουσιάζουμε για δουλειές ή όποιον άλλο λόγο έχουμε εγκατασταθεί σε άλλη χώρα,  και έχουμε εκλογές, έχουμε το δικαίωμα να ψηφίζουμε από εκεί όπου ζούμε.
ΡΗΡ: Νομίζετε θα είναι πολλοί που θα ψηφίζουν;
Πανταζόπουλος: Ξέρω, πολλοί δεν πάνε ψηφίσουν. Το έχω ακούσει αυτό το επιχείρημα. Όμως αυτό δεν έχει σημασία. Το ότι έχουν το δικαίωμα αν θέλουν να πάνε στο προξενείο να ψηφίσουν, αυτό είναι το κρίσιμο. Ότι έχουν το δικαίωμα. Και στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες όπου ζούμε δεν ψηφίζουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι! Αυτό δεν τους στερεί το δικαίωμα να είναι ψηφοφόροι!
*Η ΠαΔΕΕ
H Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) είναι μη κομματική πολιτική ένωση, η οποία συστάθηκε τον Αύγουστο του 1996, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.
Η Πα.Δ.Ε.Ε. σκοπό έχει τη δικτύωση και συνεργασία των ελληνικής καταγωγής μελών κοινοβουλίων σε μη ελληνόφωνες χώρες, την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και την ισχυροποίηση των σχέσεων φιλίας μεταξύ του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των Κοινοβουλίων των χωρών τους.
Σήμερα τα μέλη της αριθμούν τα 200 προερχόμενα από 27 χώρες. Σε αυτά περιλαμβάνονται πρ. πρωθυπουργοί, πρόεδροι και αντιπρόεδροι κοινοβουλίων, υπουργοί, βουλευτές και γερουσιαστές ελληνικής καταγωγής εκλεγμένοι σε διάφορα νομοθετικά σώματα σε όλο τον κόσμο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ πρώτης σελίδας ΡΗΡ- Από τη συνεδρίαση της Πα.Δ.Ε.Ε. την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014, στην Αθήνα.