30 Δεκεμβρίου 2014

Τραγικό τέλος για 162 ψυχές – Ανασύρουν τα πτώματα των επιβατών του αεροσκάφους της AirAsia

Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism 
http://PanhellenicPost.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Τουλάχιστον 40 πτώματα έχουν μέχρι στιγμής ανασύρει οι διασώστες από τη Θάλασσα της Ιάβας όπου συνετρίβη η πτήση 8501 της AirAsia.  Μετά από 3 ημέρες αναζήτησης ανακαλύφθηκαν δεκάδες πτώματα, αποσκευές και μια πόρτα αεροπλάνου, σύμφωνα με εκπροσώπους του Ναυτικού της Ινδονησίας.  Οι συγγενείς των θυμάτων κατέρρευσαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αντικρίζοντας τις σκληρές εικόνες των πτωμάτων που επέπλεαν στη θάλασσα όπως ακριβώς τις κατέγραψε ο τηλεοπτικός σταθμός.
Τοπικός σταθμός στην Ινδονησία προέβαλε την εικόνα τουλάχιστον ενός πτώματος που επέπλεε στο νερό, με τους συγγενείς να καταρρέουν, καθώς παρακολουθούσαν ζωντανά το ρεπορτάζ.
Σουραμπάγια
Βέβαιες «κατά 95%» εμφανίζονται οι αρχές της Ινδονησίας πως έξι σοροί και αντικείμενα που βρέθηκαν στη θάλασσα της Ιάβας προέρχονται από το αεροσκάφος της AirAsia που είχε εξαφανιστεί την Κυριακή με 162 επιβαίνοντες. Οι τρεις από τις έξι σορούς έχουν ήδη περισυλλεχθεί.Στην ανακοίνωσή των ευρημάτων, οι συγγενείς που έχουν συγκεντρωθεί στα δύο αεροδρόμια (στη Σουραμπάγια της Ινδονησίας και στην Σιγκαπούρη) ξέσπασαν σε κλάματα. Τα συνεργεία θεωρούν πιθανότερο πως το αεροπλάνο βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας.
Το πρωί της Τρίτης, τηλεοπτικά κανάλια της Ινδονησίας μετέδωσαν εικόνες αντικειμένων που εντοπίστηκαν στη θάλασσα και ενδεχομένως να προέρχονται από το αεροσκάφος.Ανεπιβεβαίωτες ακόμη αναφορές θέλουν να έχει θεαθεί και «σκιά» στο βυθό που ίσως να είναι το κυρίως σώμα του αεροσκάφους -τα νερά σε εκείνο το σημείο είναι σχετικά ρηχά.
Τα αντικείμενα βρέθηκαν νοτιοδυτικά του Βόρνεο, προς την πλευρά διαδρομής που είχε ακολουθήσει το αεροσκάφος.
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της έρευνας Χένρι Μπάμπανγκ Σοελίστιο δήλωσε στους δημοσιογράφους «βέβαιος κατά 95%» πως τα αντικείμενα είναι συντρίμμια της πτήσης.
Στη δημοσιότητα είχαν δοθεί εικόνες που έδειχναν αντικείμενα να επιπλέουν, κάποια πιθανώς σωσίβια. Ορισμένα φαίνονταν σαν πόρτα του αεροσκάφους και ένα άλλο έμοιαζε με φουσκωτή σκάλα έκτακτης ανάγκης.
Αξιωματούχος της ινδονησιακής αεροπορίας ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου πως εθεάθησαν «περίπου δέκα μεγάλα αντικείμενα, και αρκετά μικρότερα λευκά που δεν μπορούσαμε να φωτογραφίσουμε».
Παράλληλα, το βρετανικό BBC είχε μεταδώσει, επικαλούμενο τον επικεφαλής της ινδονησιακής ομάδας έρευνας, πως στάλθηκε ομάδα για να ελέγξει αναφορά για καπνό από το νησί Λονγκ, νότια του νησιού Μπελιτούνγκ. Τα νησιά βρίσκονται εντός της ζώνης έρευνας που έχει καθοριστεί βάσει της τελευταίας επιβεβαιωμένης θέσης του αεροσκάφους.
Κάθε αναφορά τη Δευτέρα για εντοπισμό στοιχείων σε σχέση με την πτήση QZ8501 -αντικείμενα και κάτι που έμοιαζε με κηλίδα πετρελαίου- είχαν διαπιστωθεί αβάσιμες το πρωί της Τρίτης.
Στα πλοία και τα αεροσκάφη Ινδονησίας, Μαλαισίας, Αυστραλίας (με ένα ερευνητικό αεροσκάφος) και Ταϊλάνδης που συμμετέχουν στην έρευνα προστίθενται το αμερικανικό αντιτορπιλικό Σαμψών και μία κινεζική φρεγάτα, τα οποία ήδη βρίσκονται καθ’ οδόν.
Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός
Newsroom ΔΟΛ