28 Δεκεμβρίου 2014

Έλληνας είναι ο νεκρός στο Norman Atlantic

95D4F4A2A3B4F8BA2CE49B587A25B301

Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism 
http://PanhellenicPost.com

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η Κορριέντε Ντε Λα Σέρα μετάδωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες  ένα ζευγάρι έπεσε στη θάλασσα και  προσπάθησε να μπει σε βάρκα. Ο άνδρας είναι νεκρός, η γυναίκα σώθηκε. Δεν υπάρχει καμμία επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το θέμα αυτό. Η ταυτότητα του νεκρού δεν έχει γίνει γνωστή.

Τα δυο άτομα πήδηξαν στη γλίστρα για να βρεθούν στη θάλασσα και να ανεβούν σε βαρελάκι, ωστόσο παγιδεύτηκαν καθώς εξαιτίας του καιρού “δίπλωσε¨η γλίστρα. Η γυναίκα, Θεοδώρα Δούλη, εγκλωβισμένη παρέμεινε μέσα στη γλίστρα και διασώθηκε, ο άνδρας όμως, Γιώργος Δούλης,  δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοικότερες ( με σαφέστερη βελτίωση τις απογευματινές – βραδινές ώρες). Ο αριθμός των διασωθέντων επιβατών αυτή τη στιγμή ανέρχεται στους 165. Γυναίκες και παιδιά έχουν απομακρυνθεί εκτός από δύο-τρεις γυναίκες που δεν θέλησαν να εγκαταλείψουν τους συζύγους τους.
312 παραμένουν στο πλοίο. Επίσης, υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ένας νεκρός, ελληνικής καταγωγής. Η ταυτότητά του δεν θα ανακοινωθεί πριν να ενημερωθούν οι οικείοι του. Ελληνίδα είναι και η γυναίκα που διασώθηκε από την γλίστρα και ήδη μεταφέρεται στην Ιταλία.
Πράλληλα το πλοίο έχει προσδεθεί σε ρυμουλκά και ρυμουλκείται προς το Δυράχιο, όπως έγινε γνωστό  μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των δύο Πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και  ‘Εντυ Ράμα. Ωστόσο σύμφωνα με τον επιβαίνοντα Νίκο Παπαθεοδοσίου, που επικοινώνησε τηλεφωνικά με το Mega λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, το Norman Atlantic, έχει πάρει κλίση.
Όσον αφορά στον ρυθμό της διάσωσης των επιβατών, αυτός είναι 2 άτομα ανα προσπάθεια ενώ αναφέρθηκε πως μέσα σε μια ώρα μεταφέρθηκαν 14 άτομα από ένα Super Puma μόνο. Αυτή την στιγμή η ελληνική Ναυτιλία διαθέτει ακόμη ένα Super Puma (υπάρχει ήδη ένα ελληνικό Super Puma ενώ η ιταλική πλευρά έχει διαθέσει 2) στην επιχείρηση διάσωσης.
Μέχρι στιγμής κανένα στοιχείο δεν υπάρχει σχετικά με προβλήματα στην υγεία των επιβατών του πλοίου.  Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας γίνονται προσπάθειες να ολοκληρωθεί η διάσωση πριν την δύση του ηλίου καθότι αυτό θα δυσκολέψει την επιχείρηση αλλα δεν θα την αναχαιτίζει.
Ολοκληρώνοντας, όλα δείχνουν πως η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών έχει αποκτήσει σταθερό ρυθμό, αλλά οι προσπάθειες διάσωσης θα συνεχισθούν τελικά και τη νύκτα, εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
Τα δύο ελληνικά ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού αποχωρούν επιιστρέφοντας στη βάση τους καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν τους επέτρεψαν να συνδράμουν στο έργο της διάσωσης.
Στη θέση τους, ένα ακόμη Σούπερ Πούμα απογειώθηκε από το Ακτιο και ήδη προσπαθεί να φθάσει στον τόπο του συμβάντος και να λάβει μέρος στη διάσωση. Πληροφορίες θέλουν να μεταφέρεται στον τόπο του συμβάντος και πλωτή πλατφόρμα για τον ανεφοδιασμό των ελικοπτέρων ώστε να συντμηθεί  ο χαμένος χρόνος και να επισπευσθεί η διάσωση των επιβατών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το θάλαμο επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, οι μέχρι στιγμής διασωθέντες θα παραμέινουν πάνω στα παραπλέοντα πλοία στα οποία έχουν μεταφερθεί καθώς σύμφωνα με τους κανονισμούς, κανένα πλοίο δεν μπορεί να αποχωρήσει από την περιοχή εάν δεν διασωθεί και ο τελευταίος επιβάτης.
Παράλληλα με την επιχείρηση διάσωσης, δύο πυροσβεστικά πλοία συνεχίζουν να ρίχνουν νερό στο Norman Atlantic.
Πληροφορίες που ήθελαν τη φωτιά να εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία, δεν επιβεβαιώνονται από την εταιρεία (ΑΝΕΛ) που έχει εκμισθώσει το συγκεκριμένο πλοίο. Επίσης δεν επιβεβαιώνει η εταιρία άλλη πληροφορία ότι κάποιοι οδηγοί κοιμόντουσαν μέσα στα αυτοκίνητά τους στα γκαράζ του σταθμού.
———————————————————————————————————————————————————————-
 Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος, άρχισε η επιχείρηση αερομεταφοράς με ιταλικό Σουπερ Πουμα (ελικόπτερο παντός καιρού) των επιβατών του Norman Atlantic, το οποίο καίγεται ανοιχτά των Αλβανικών ακτών. Η μεταφορά γίνεται στο παραπλέον πλοίο “Europα cruises” ανά δύο άτομα με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να κρατήσει αρκετή ώρα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος, κ. Λαγκαδιανό, που έκανε τη σχετική δήλωση, η επιβεβαίωση ήλθε από το Κέντρο  Διάσωσης της Ρώμης.
Παράλληλα, σε σε μερικό έλεγχο φαίνεται ότι έχει τεθεί η πυρκαγιά.
ΝΩΡΙΤΕΡΑ
“Μακάρι ν΄αντέξει το σκαρί”. Μ΄αυτήν την δραματική επίκληση επιβάτης του Norman Atlantic μίλησε τηλεφωνικά με τηλεοπτικό κανάλι και επεσήμανε ότι αυτή την ώρα (13.43) “το πλοίο καίγεται ακυβέρνητο. Η φωτιά έχει επεκταθεί σ΄όλη την πρύμη”.
Όπως περιέγραψε με δραματικές εικόνες ο επιβάτης,  Γιώργος Στυλιάρας, , όλη η δεξιά πλευρά του πλοίου έχει καεί μαζί και τα σωστικά μέσα. “1 βάρκα και 2  μπαλόνια μπόρεσαν να ρίξουν στη θάλασσα από την αριστερή πλευρά. Μας πνίγει ο καπνός. Είμαστε μουσκεμένοι και κρυώνουμε. Κυριολεκτικά τρέμουμε όλοι!  Τα πλοία ήλθαν κοντά και έφυγαν. Δεν τα βλέπουμε πια. Και μείς είμαστε ακόμη εδώ!” Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι μιλάει με ηρεμία, και πως γίνεται προσπάθεια να ρυμουλκήσουν το πλοίο, ο κ. Στυλιάρας είπε:  “Μακάρι ν αντέξει το σκαρί. Επικρατεί ηρεμία και ψυχραιμία στο πλοίο. Ίσως οι επβάτες περιμένουν το μοιραίο, τι να πώ”. Οι περισσότεροι επιβάτες βρίσκονται στα καταστρώματα του πλοίου.
ΟΙ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ
Υπό τις χειρότερες συνθήκες “απειλεί” να “φύγει” το 2014 καθώς τις τελευταίες ώρες βρίσκονται σε εξέλιξη δύο θρίλερ τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα! Ειδικότερα, χάθηκε από τα ραντάρ (πριν από 8 ώρες) αεροσκάφος της Airasia με προορισμό από την ινδονησία στην Σιγκαπούρη, με 162 επιβάτες!  (Λεπτομέρειες στο http://panhellenicpost.com/archives/112266) Την ίδια ώρα, το πλοίο  Norman Atlantic καίγεται ανοιχτά της Κέρκυρας , στην Ανδριατική, στα ιταλικά χωρικά ύδατα, με 478 επιβάτες και πλήρωμα. Επίσης υπάρχουν 222 οχήματα στα 4 γκαράζ του πλοίου.
Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα.
Στην περιοχή γίνεται προσπάθεια να στηθεί επιχείρηση κατάσβεσης (καθώς έχουν καταφθάσει αυτή την ώρα, 11:45, ιταλικά και ελληνικά πυροσβεστικά σκάφη) ενώ οι πυκνοί καπνοί, οι ισχυροί άνεμοι 10 μποφόρ, η καταρρακτώδης βροχή και το …χαλάζι! έχουν στήσει ένα εφιαλτικό σκηνικό καθιστώντας τις ανθρώπινες προσπάθειες ιδιαίτερα δύσκολες.
234 από τους επιβάτες είναι Έλληνες και επίσης από το πλήρωμα 34  είναι Έλληνες.
56 από τους επιβάτες βρίσκονται ασφαλείς πάνω σε περιπλέοντα πλοία (Piraeus Spirit και άλλα) ενώ 1ο8 ακόμη επιβάτες βρίσκονται πάνω σε σωστικά σκάφη τα οποία, όμως λόγω της κακοκαιρίας δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα περιπλέοντα πλοία ώστε να τους μετεπιβιβάσουν!
Τον γενικό συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης έχουν οι Ιταλοί  (το ιταλικό Λιμενικό Σώμα) ενώ η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει εντυπωσιακή κινητοποίηση σε αέρα (με ελικόπτερα και c130)  θάλασσα  (με περιπλέοντα σκάφη και πλοίο του ΠΝ) και στην ξηρά, όπου στα Ιόνια νησιά και στην Ηγουμενίτσα έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την υποδοχή των επιβατών όταν θα καταφέρουν να τους μετεπιβάσουν.
Ιταλικό μεταγωγικό προσπαθεί να προσεγγίσει αυτή την ώρα το φλεγόμενο σκάφος για την μετεπιβίβαση των επιβατών ενώ δύο ιταλικά πυροσβεστικά πλοία βρίκονται σε πλου προς το σημείο.
Ελληνικό SUPER PUMA πέταξε πριν λίγο από την Αθήνα στην Κέρκυρα με προορισμό να βοηθήσει στην προσπάθεια ρυμούλκησης του πλοίου καθώς οι καιρικές συνθήκες έχουν υποχρεώσει τις σωστικές δυνάμεις να αλλάξουν πλάνα, εγκαταλείποντας την προσπάθεια εκκένωσης του πλοίου. Τώρα οι σκέψεις είναι στην ρυμούλκηση του πλοίου στο πλησιέστερο λιμάνι γι αυτό και σπεύδουν στην περιοχή τόσο ένα Ιταλικό όσο και ένα ελληνικό ρυμουλκό.
Ελληνικά ελικόπτερα που από την πρώτη στιγμή έχουν φθάσει στην περιοχή είναι αδύνατον να επιχειρήσουν λόγω των σφοδρών ανέμων.
Σε συνεχή ενημέρωση και επικοινωνία βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Ιταλό ομόλογό του.
 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΝΤΣΙ
«Παρακολουθούμε την κατάσταση με το πορθμείο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία, είμαστε σε επαφή με τον πρωθυπουργό Σαμαρά και ήδη το Πολεμικό μας Ναυτικό έχει εμπλακεί κατά το μέγιστο δυνατό» επισήμανε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σχολιάζοντας τη δραματική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη διάσωση εκατοντάδων ανθρώπων που επιβαίνουν στο φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγόΣημειώνεται ότι η αρμοδιότητα της διάσωσης έχει περάσει στο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Ιταλίας επειδή το επιβατηγό βρίσκεται εντός ιταλικών χωρικών υδάτων.«Οι κ. Σαμάρας και Ρέντσι είναι σε ανοιχτή γραμμή, γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια, θα διατεθούν ό,τι μέσα χρειάζεται για να διασωθούν οι άνθρωποι» επισήμανε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.
ΜΑΡΤΥΡΙΑ
Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδοσίου Νίκο, επιβάτη του φλεγόμενου πλοίου, αυτή την ώρα (11,23 ώρα Ελλάδος) οι πυκνοί καπνοί που έχουν εισχωρήσει μέσα στα σαλόνια του σκάφους, κυριολεκτικά απειλούν να τους πνίξουν. Έχουν σπάσει τα παράθυρα σε μια προσπάθεια να αναπνεύσουν. Να βγούν έξω στο κατάστρωμα είναι αδύνατον καθώς πέφτει ισχυρό χαλάζι και λυσσομανούν οι άνεμοι.
Πάντως η φωτιά φαίνεται να έχει περιορισθεί ή τουλάχιστον  δεν επεκτείνεται περισσότερο αυτήν την ώρα.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που έχει τον συντονισμό της επιχείρησης από ελληνικής πλευράς (τον γενικό συντονισμό έχουν οι Ιταλοί) , τα περιπλέοντα πλοία έχουν σπεύσει σε βοήθεια και μαζί με το Πολεμικό ναυτικό, πέντε ελικόπτερα και ένα c-130 προσπαθούν να συνδράμουν στις προσπάθειες σωτηρίας των επιβατών του Ιταλικού σκάφους που φλέγεται ανοιχτά της Κέρκυρας και ενώ στην περιοχή πνέουν άνεμοι 10 μπορφόρ και υπάρχει ισχυρύ βροχόπτωση.

Κάτω από τις εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, 150 από τους 411 επιβάτες του Norman Atlantic που καίγεται, , έχουν επιβιβασθεί σε σωστική λέμβο η οποία μπόρεσε, όμως, να μετεπιβιβάσει σε περιπλέοντα σκόφος μόνον 35 από αυτούς καθώς οι ισχυροί άνεμοι δεν επιτρέπουν την επανπροσέγγιση της λέμβου στο πλοίο σωτηρίας.

Τέσσερις ακόμη επιβάτες που βρέθηκαν στη θάλασσα περισυνελέγησαν και βρίσκονται ασφαλείς πάνω σε πλοίο.

Πάνω στο φλεγόμενο πλοίο, παραμένουν ως αυτή την ώρα (11.13 πρωϊ ώρα Ελλάδος) 439 επιβάτες και πλήρωμα οι περισσότεροι Έλληνες.

Το πλοίο  καίγεται έξω από τους Οθωνούς, στην Ανδριατική, και βρίσκεται σε ιταλικά ύδατα.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν πολλούς επιβάτες να αψήφισαν τα τεράστια κύματα και να έπεσαν στη θάλασσα.
Πυκνοί καπνοί εξακολουθούν να βγαίνουν από το πλοίο.
“Καίγονταν οι σόλες μας” είπε επιβάτης του πλοίου! “Αν δεν πνιγούμε, θα πεθάνουμε από το κρύο” είπε γυναίκα επιβάτης!
Έφτασε το Cruise Europa των Μινωϊκών γραμμών και πέταξε σωσίβιες λέμβους
Άλλα επτά έως οκτώ πλοία βρίσκονται γύρω από το Norman Atlantic και προσπαθούν να σχηματίσουν κύκλο γύρο από αυτό ώστε να σχηματισθεί ένα “φράγμα” που θα ανακόψει κάπως τη σφοδρή θαλασοταραχή ώστε να μπορέσουν να κατεβούν οι σωστικές λέμβοι για να μετεπιβιβασθούν οι επιβάτες και το πλήρωμα.
- Ελικόπτερα στη “μάχη”, για συντονιστικούς κυρίως λόγους
- Άνεμοι 10 μποφόρ πνέουν στο σημείο και καταρρακτώδης βροχή.
Σύμφωνα με τον επιβάτη κ. Στάθη, οδηγό νταλίκας, που επιβαίνει στο φλεγόμενο πλοίο, πάνω στο σκάφος υπάρχει ψυχραιμία, οι λίγοι Έλληνες μέλη πληρώματος βοήθησαν αποφασιστικά τους επιβάτες, σε αντίθεση με τους Ιταλούς.
Έχει στηθεί μία γιγαντιαία επιχείρηση από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Αλβανία.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος κ. Λαγκαδιανό, που μίλησε στην κρατική τηλεόραση, στον τόπο της τραγωδίας το συντονισμό έχουν οι Ιταλοί με πολεμικό πλοίο που έχει σπεύσει. Αοπλό ελληνικής πλευράς έχουν κινητοοιηθεί όλες οι σωστικές δυνάμεις, Πυροσβεστική, Πολεμικό Ναυτικό, Αεροπορία και όλες οι προσπάθειες επι του παρόντος επικεντρώνονται στη σωτηρία των επιβατών.
Δυστυχώς, είπε, οι καιρικές συνθήκες που είναι εξαιρετικά δυσμενείς καθίστανται ώρα με την ώρα ακόμη χειρότερες, με αποτέλεσμα η κάθε προσπάθεια να προσεγγισθεί το φλεγόμενο πλοίο και να διασωθούν οι επιβαίνοντες να είναι αδύνατη.
πηγή: NERIT-PHP

ΝΩΡΙΤΕΡΑ
ΩΡΑ 7.30
Δραματικές στιγμές ζουν οι 466 επιβαίνοντες του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών. Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα.Το υπό ιταλική σημαία πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες, 222 οχήματα και 55 άτομα πλήρωμα. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ του πλοίου τα ξημερώματα υπό αδιευκρίνιστη αιτία.Το εγχείρημα της διάσωσης των επιβατών δυσχεραίνουν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με τους νότιους ανέμους που πνέουν στην περιοχή να φτάνουν μέχρι τα οκτώ μποφόρ.normanatlantΔύο πλοία τα οποία πλέουν κοντά στο Norman Atlantic έχουν πάρει εντολή να φτάσουν κοντά του για να παράσχουν βοήθεια στο καιγόμενο σκάφος. Στην περιοχή σπεύδουν τρία ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων και ένα αεροσκάφος C-130. Από ιταλικής πλευράς έχουν σταλεί στην περιοχή δύο αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και ένα σκάφος. Πρόθεση να συμβάλει με ναυαγοσωστικά μέσα εκδήλωσε και η Αλβανία.Ήδη αρκετοί εκ των επιβατών -110 κατά ορισμένες πληροφορίες- έχουν μεταφερθεί στο πλοίο Spirit of Pireaus που πλέει στην περιοχή. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά ενώ όλοι οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί στη γέφυρα του πλοίου.Ο πλοίαρχος του σκάφους είναι Ιταλός και από τα μέλη του πληρώματος 22 είναι Ιταλοί και οι 34 Έλληνες. Σύμφωνα το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το Νorman Αtlantic επικρατούν νότιοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ με βροχόπτωση.Επιβέτες του φλεγόμενου πλοίου, μεταφέροντας τη μαρτυρία τους στο Mega ανέφερε ότι στην περιοχή έφτασε και ένα μεγάλο επιβατηγό σκάφος των Μινωικών Γραμμών, Europa Cruise, το οποίο κατέβασε στη θάλασσα σωστικές λέμβους.Εκατοντάδες επιβάτες παραμένουν πάντως εγκλωβισμένοι πάνω στα καταστρώματα του πλοίου. Πληροφορίες που μεταδίδουν επιβάτες με κινητά τηλέφωνα αναφέρουν ότι οι συνθήκες είναι τραγικές πάνω στο φλεγόμενο σκάφος και ότι η φωτιά έχει επεκταθεί στα 2/3 του πλοίου.Μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι δόθηκε εντολή να μεταβούν στην περιοχή τρία ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων και ένα αεροσκάφος C-130. Διευκρίνισε πάντως πως την ευθύνη συντονισμού των ενεργειών έχει το ιταλικό Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης.Στην όλη επιχείρηση συμμετέχει το ελληνικό Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Newsroom ΔΟΛ-newsIt.gr- skai.gr-ΑΜΠΕ