2 Μαρτίου 2015

Βαρουφάκης: Θα αποπληρώσουμε το ΔΝΤ, συζητάμε για τα ομόλογα της ΕΚΤ

Βαρουφάκης: Θα αποπληρώσουμε το ΔΝΤ, συζητάμε για τα ομόλογα της ΕΚΤ

Αθήνα
Οι δόσεις προς το ΔΝΤ θα καταβληθούν πάση θυσία, ενώ σε ό,τι αφορά τα ομόλογα της ΕΚΤ «που είναι σε διαφορετική κατηγορία» θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση με τους δανειστές της Ελλάδας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Associated Press.
«Θα δώσουμε προτεραιότητα στην αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ. Δεν θα γίνουμε η πρώτη χώρα που δεν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ. Θα φτύσουμε αίμα αν χρειαστεί να το πράξουμε μόνοι μας και θα το πράξουμε.
»[...] Η αποπληρωμή των δόσεων προς την ΕΚΤ ανήκουν σε άλλη κατηγορία και θα χρειαστεί συζήτηση με τους εταίρους μας και τους θεσμούς. Θα ήταν εξαιρετικό αν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας να απαλύνουμε το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουμε τους επόμενους μήνες προς το συμφέρον όλων μας» σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Το Associated Press σημειώνει ότι είναι απίθανο η ΕΚΤ να δεχθεί παράταση στην αποπληρωμή των ομολόγων. Αυτό φαινεται να το αναγνωρίζει και ο υπουργός Οικονομικών.
«Δεν πιστεύω ότι η ΕΚΤ θα αποδεχόταν μια καθυστέρηση [στην αποπληρωμή], αλλά αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα καταστήσει αυτές τις πληρωμές εύπεπτες και λογικά εφικτές, στο πλαίσιο της συνολικότερης διαπραγμάτευσής μας σχετικά με το ελληνικό χρέος και το επόμενο συμβόλαιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μεταξύ της χώρας μας και των εταίρων μας» επισήμανε ο Γ.Βαρουφάκης.
«Βρώμικη λέξη το "κούρεμα"»
Σε άλλη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει ότι όπως η λέξη «τρόικα» είναι «βρώμικη» για την Ελλάδα, έτσι και το «κούρεμα» είναι «βρώμικη» λέξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα, τονίζει ότι δεν θα ζητήσει κούρεμα ή διαγραφή, ωστόσο επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα διευθέτηση του χρέους της το καλοκαίρι.
«Όπως εμείς δεν θέλουμε να ακούμε πια τη λέξη "τρόικα", έτσι και οι πιστωτές μας δεν θέλουν να ακούν τη λέξη "κούρεμα". Το καταλαβαίνω» επισημαίνει ο κ. Βαρουφάκης στην γερμανική οικονομική εφημερίδα που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με προδημοσίευση αποσπασμάτων της συνέντευξης, η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα διεθνή συμφωνία για το χρέος προκειμένου να αντεπεξέλθει σε υποχρεώσεις σχεδόν 11,5 δισ. ευρώ μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου. Όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, η πληρωμή θα είναι «αδύνατη» χωρίς μια συμφωνία μετά την τετράμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος.
Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι υπάρχουν «πιο έξυπνες λύσεις» από μια διαγραφή χρέους και αναφέρει ενδεικτικά την περίπτωση των swaps, ενώ προτείνει την έκδοση κρατικών ομολόγων των οποίων οι αποδόσεις θα είναι συνδεδεμένες με το ύψος του ΑΕΠ: «Τότε θα είχαν και οι πιστωτές μας συμφέρον από την επανεκκίνηση της οικονομίας μας» εξηγεί.
Κρίσιμη εβδομάδα
Σύμφωνα με το Mega, από την ανανέωση εντόκων γραμματίων 1,4 δισ. ευρώ την Τετάρτη ξεκινά ένα κρίσιμο 7ήμερο για την κυβέρνηση.
Ένα 24ωρο αργότερα, την Πέμπτη, η Αθήνα θα περιμένει την ανανέωση της χρηματοδότησης μέσω Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) από την ΕΚΤ, που είναι αναγκαία για να μη «σκάσουν» οι ελληνικές τράπεζες.
Μια ημέρα μετά, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να πληρώσει τα πρώτα 299 εκατ. ευρώ από τις υποχρεώσεις του Μαρτίου προς το ΔΝΤ.
Η αγωνία αναμένεται να κορυφωθεί στο Eurogroup της 9ης Μαρτίου, όπου η κυβέρνηση θα ζητήσει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του πλαφόν στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
Τραπεζικές πηγές τονίζουν, πάντως, ότι ακόμα κι αν οι δανειστές ανεβάσουν τον πήχη των εντόκων γραμματίων πάνω από τα 15 δισ. ευρώ, θα πρέπει και η ΕΚΤ να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν την έκθεση τους στο κρατικό χρέος.
Σε διαφορετική περίπτωση, η αύξηση του πλαφόν θα είναι χωρίς αντίκρισμα, αφού οι ξένοι απέχουν από τις εκδόσεις εδώ και 3 μήνες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ