15 Δεκεμβρίου 2016

Δίκη Βατοπαιδίου: Την αθώωση όλων των κατηγορουμένων ζήτησε η εισαγγελέας

Την  όλων των κατηγορουμένων στην υπόθεση της  πρότεινε προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η εισαγγελέας της έδρας Βασιλική Κρίνα, εν μέσω χειροκροτημάτων του ακροατηρίου.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό βάσει των στοιχείων της δίχρονης διαδικασίας για κανέναν από τους κατηγορούμενους δεν στοχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις Οι κατηγορίες για απιστία, απάτη, ψευδορκία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τις οποίες παραπέμφθηκαν , δεν βρέθηκαν σε κανενα σημείο της υπόθεσης.
Οι κατηγορούμενοι ουσιαστικά εκτελούσαν χωρίς δόλο κυβερνητικές αποφάσεις καθώς ήταν πεπεισμένοι ότι εκτελούσαν σύννομες ενέργειες ειπε η κυρια Κρίνα.
Όσον αφορά στο κρίσιμο ζήτημα της κυριότητας της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, αρμόδια να αποφασίσουν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι τα πολιτικά δικαστήρια.
Για τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης δηλαδη των δύο φερομένων ως ηθικών αυτουργών, του ηγουμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου η εισαγγελέας τόνισε οτι:
<Οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους δεν αποδεικνύουν ότι οι μοναχοί τους εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων. Πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκει. Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ ούτε αποδείχθηκε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές. Ορισμένα από αυτά μάλιστα με τα ελλατώμματα που είχαν όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά ζημίωσαν τη Μονή.Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τον οποίους δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία, ότι πείστηκαν να συμβάλλουν στη μείωση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκώσμια;>, είπε η κ.Κρίνα . Κλείνοντας η εισαγγελέας σε προσωπικό τόνο είπε απευθυνόμενη πλέον στους δικαστές που σε λίγο καιρό θα εκληθούν να ανακοινώσουν την απόφασή τους :
<Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι κληρώθηκα εισαγγελέας δεν με ενδιέφερε αν στην υπόθεση τοποθετήθηκε ταμπέλα. Αν αποτέλεσε σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Με ενδιέφερε μόνο αν η συμπεριφορά των κατηγορουμένων όπως αποτυπώνεται στο βούλευμα στοιχειοθετεί τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται και αν αυτές αποδεικνύονται. Κατά τη γνώμη μου δεν αποδεικνύονται . Προτείνω να κηρυχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αθώοι>.


v1v2v3v4v5v6v7v8

Ο δικηγόρος του εκ των κατηγορουμένων, Κωνσταντίνου Γκράτσιου, πρώην διευθύνοντος σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου,Σάκης Κεχαγιόγλου,δήλωσε στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ:
«Η θεμελιωμένη εισαγγελική πρόταση για την οποία εκφράζω την ικανοποίηση μου, έθεσε την όλη υπόθεση στις αληθινές διαστάσεις της .Την τελικό λόγο φυσικά θα έχει το Δικαστήριο».
hdd