23 Απριλίου 2017

Αντί φυλακής υποχρέωση σε κοινωφελή εργασία για 12 κατάδικους

Άνδρες αλλά και γυναίκες, κατάδικοι κυρίως για χρέη, ναρκωτικά ή κλοπές, έχουν επιτελέσει 

κοινωφελή εργασία στις υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Κομοτηνής από το 2002 μέχρι και σήμερα, μετατρέποντας ουσιαστικά την ποινή που τους επέβαλλε η δικαιοσύνη σε κάτι πιο ωφέλιμο για τους ίδιους αλλά και την κοινωνία. 
Αυτήν την χρονική περίοδο 12 κατάδικοι εργάζονται στη Διεύθυνση Καθαριότητας, Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Κομοτηνής, κατόπιν σχετικών συμφωνητικών που συνάπτει ο δήμαρχος Κομοτηνής με την Εισαγγελία Ροδόπης. 
Μόνο στην περίπτωση που κάποιος κατάδικος έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο δε θα γίνει δεκτός στην υπηρεσία, μας εξηγεί ο Νικόλαος Στεργιάδης προϊστάμενος καθαριότητας, αποκομιδής και ανακύκλωσης και προσθέτει πως έχει συμβεί στο παρελθόν να μην γίνει δεκτός στην υπηρεσία κατάδικος με βεβαρημένο ποινικό μητρώο. Όσο θυμάται ο κος Στεργιάδης ποτέ δεν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με κάποιον κατάδικο, "υπάρχει άψογη συνεργασία. Εγώ δεν τους βλέπω ως φυλακισμένους, αλλά ως εργαζόμενους πολίτες. Υπάρχει κοινωνική μέριμνα για να ενταχθούν πάλι στην κοινωνία χωρίς να κάνουν τα ίδια λάθη". 
Σε εργασίες καθαριότητας οδών και πεζοδρομίων, σε εργασίες πρασίνου, όπως κλάδεμα και αποκομιδών κλαδιών και δένδρων, αλλά  όχι στην αποκομιδή απορριμμάτων, απασχολούνται όσοι επιτελούν κοινωνική εργασία. Παράλληλα με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας ο εκάστοτε κατάδικος παρακολουθείται από κοινωνικό λειτουργό, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ακολουθεί τις υποχρεώσεις, που του επιβάλλει η νομοθεσία.
Σε τρεις δήμους της Ροδόπης οι κατάδικοι μπορούν να προσφέρουν κοινωφελή εργασία
Πρόσφατα κοινή υπουργική απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπει την κατάρτιση νέου πίνακα με τις υπηρεσίες του Κράτους, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα μη κερδοσκοπικά κοινωφελή Ν.Π.Ι.Δ. που έχουν τη δυνατότητα να δεχθούν κατάδικους για να παράσχουν κοινωφελή εργασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.
Σύμφωνα με τον Σωφρονιστικό Κώδικα αν εκείνος που καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε ετών, δηλώσει ότι επιθυμεί την μετατροπή της ποινής σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, το Δικαστήριο, μετατρέπει την ποινή, εν όλω ή εν μέρει, εκτός εάν, η βαρύτητα της πράξης, οι συνθήκες τέλεσής της και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του καταδικασθέντος, καθιστούν αναγκαία την εκτέλεση της στερητικής της ελευθερίας ποινής με έκτισή της στις φυλακές, προκειμένου να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση νέων αξιοποίνων πράξεων. Στην περίπτωση αυτή, το δικαστήριο ορίζει και τον αριθμό των ωρών κοινωφελούς εργασίας που κυμαίνονται από 100 έως 240 ώρες για ποινή ως ένα έτος, 241 έως 480 ώρες για ποινή ένα έως δύο έτη, 481 έως 720 ώρες για ποινή από δύο έως τρία έτη, 721 έως 960 ώρες για ποινή από τρία έως τέσσερα έτη και 961 έως 1.200 ώρες για ποινή από τέσσερα έως πέντε έτη, ενώ προσδιορίζει και προθεσμία όχι μεγαλύτερη από πέντε έτη για την εκτέλεσή τους.
Σε τρεις δήμους της Ροδόπης οι κατάδικοι μπορούν να προσφέρουν κοινωφελή εργασία, σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα. Στο σύνολο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ είναι οι εξής:
Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης: Δήμος Ιάσμου διάφοροι τομείς, Δήμος Κομοτηνής υπηρεσίες καθαριότητας και συντήρησης κτιρίων, Δήμος Μαρώνειας-Σαπών διάφοροι τομείς
Περιφερειακή Ενότητα Δράμας: Δήμος Δοξάτου διάφοροι τομείς, Δήμος Δράμας διάφοροι τομείς, Δήμος Κ. Νευροκοπίου διάφοροι τομείς, Δήμος Προσοτσάνης διάφοροι τομείς
Περιφερειακή Ενότητα Έβρου: Δήμος Αλεξανδρούπολης διάφορες υπηρεσίες του Δήμου, Δήμος Διδυμότειχου διάφοροι τομείς, Δήμος Ορεστιάδας τομείς καθαριότητας και πρασίνου, Δήμος Σουφλίου Τομείς καθαριότητας και πρασίνου
Περιφερειακή Ενότητα Θάσου Δήμος Θάσου Διάφοροι τομείς
Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας: Δήμος Καβάλας διάφοροι τομείς, Δήμος Νέστου διάφοροι τομείς, Δήμος Παγγαίου διάφοροι τομείς
Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης: Δήμος Αβδήρων διάφοροι τομείς, Δήμος Ξάνθης διάφοροι τομείς.

Δήμητρα Συμεωνίδου - xronos.gr