10 Απριλίου 2020

Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ

Του Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη
Πριν την εμφάνιση της υφιστάμενης μορφής του  Κορωνοϊού (covid-19) η επιστημονική κοινότητα αναφέρθηκε πολλές φορές για τις  μεγαλύτερες  απειλές κατά της Ανθρωπότητας και του Πλανήτη μας. Η  απειλή της πανδημίας ήταν πάντοτε μια από αυτές, όχι όμως η πρώτη.
Με τη συμμετοχή πενήντα κορυφαίων επιστημόνων που πήραν το βραβείο Νόμπελ  σε μια έρευνα του Times Higher Education που δημοσιεύθηκε στην Independent πριν τρία χρόνια η απειλή της Πανδημίας ήταν 8%. 34% τα προβλήματα της Κλιματικής αλλαγής, 23% πυρηνικός κίνδυνος είτε από πόλεμο είτε από ατύχημα και 6% από ανεύθυνους ηγέτες.
 Επίσης « ειδικοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τόνισαν πριν τρία χρόνια ότι η  πρώτη απειλή για το Πλανήτη μας, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου για το Μέλλον της Ανθρωπότητας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είναι οι πανδημίες. Οπως αναφέρουν, οι ηγέτες θα πρέπει να λάβουν περισσότερα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης νέων φονικών ιών, για τους οποίους δεν υπάρχουν εμβόλια» (Βλέπε Ιστοσελίδα της εφημερίδας Το Ποντίκι στις 6/2/2017).
Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Μακρόν σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους Θρησκευτικούς αρχηγούς, «ο κορονωϊός μας έπιασε στον ύπνο, ποτέ μας δεν διανοηθήκαμε τι θα μας συνέβαινε». Παρ’ όλα αυτά ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ (είχε επισημάνει την απειλή αυτή καλώντας όλες τις χώρες να πάρουν μέτρα, που όπως φαίνεται δεν ανταποκρίθηκαν στο βαθμό που έπρεπε).
Όπως έχει αναφέρει πρόσφατα σε άρθρο του ο γνωστός και φίλος μου Καθηγητής Τζέφρι Σαξ (ένας εκ των Αρχιτεκτόνων  της Παγκόσμιας Συμφωνίας για τη Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι το 2015 και ειδικός σύμβουλος του Γ. Γραμματέα του ΟΗΕ για τους Sustainable Developments Goals) χρειάζονται τρία μέτρα, πρώτον, ο περιορισμός μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, δεύτερο, η συνεργασία Ανατολής και Δύσης για να βρεθεί σύντομα το εμβόλιο, τρίτον η μεγαλύτερη διάθεση τεστς σε όλο το πληθυσμό σε κάθε χώρα για να εντοπισθούν οι φορείς για να περιορισθεί η διάδοση του. Ο Μπιλ Γκέϊτς εκτός αυτών έκανε και μια ενδιαφέρουσα πρόταση, ότι οι Κυβερνήσεις πρέπει να αρχίσουν να κτίζουν εργοστάσια με το κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό και να τα παραχωρήσουν στις Φαρμακευτικές εταιρείες των χωρών τους για να είμαστε έτοιμοι όταν βρεθεί το εμβόλιο να γίνει μαζική παραγωγή για τον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού.
Η επιστημονική έκθεση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ομιλεί ότι σε μια πανδημία μπορεί να απειληθεί σε μεγάλο βαθμό ολόκληρη η Ανθρωπότητα με νεκρούς που μπορούν να φθάσουν μέχρι και το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή να έχουμε θύματα μέχρι και  780 εκατομμύρια νεκρούς. Οι αριθμοί αυτοί εξαρτώνται από το χρονικό στάδιο που θα χρειασθεί η Επιστημονική Ιατρική Κοινότητα να βρει το αποτελεσματικό εμβόλιο για το κορωνοϊό.
Το κείμενο μου δεν αποβλέπει να μας πιάσει ο πανικός, αλλά για να καταλάβουμε τη σοβαρότητα των μέτρων για τη πρόληψη του μεγαλύτερου κακού που μας απειλεί. Όπως πολύ απλά και εύστοχα τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Αναστασιάδης,  «δεν ομιλούμε πλέον για τον τρόπο της ζωής μας, αλλά για τη ζωή μας».  Η συνεργασία και ενότητα όλων θα μας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο. Πρέπει όπως τονίζει ο Καθηγητής μας Τζέφρι Σαξ, να δούμε τι έχουν κάνει οι χώρες που ελέγχουν τον κορωνοϊό και να μοιρασθούμε τις ιατρικές τους γνώσεις και τα φάρμακα τους κι αναφέρεται φυσικά στη Κίνα και στην Κορέα.
Ένας από τους λόγους που σωστά ο Πρόεδρος Μακρόν επεσήμανε ότι «ο κορωνοϊός μας έπιασε στον ύπνο» είναι ότι οι Ηγέτες μας και οι Σύμβουλοι τους δεν έλαβαν  από την αρχή σοβαρά υπόψη τους στο βαθμό που έπρεπε  τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ (WHO World Health Organization)   του ΟΗΕ.
Η Ανθρωπότητα κι ο Πολιτισμός μας φαίνεται ότι μέχρι και επί των ημερών μας είναι επηρεασμένος άμεσα από βασικές αρχές της Φιλοσοφίας του Ρεαλισμού, με πατέρα τον γνωστόν  Μεγάλο  Φιλόσοφο  Αριστοτέλη. Στο Α’ του βιβλίο της Ρητορικής του (1359b) τονίζει ότι ,”τα πιο σημαντικά θέματα που διαβουλεύονται οι άνθρωποι και μιλούν οι συμβουλευτικοί ρήτορες είναι πέντε: 1.τα δημόσια οικονομικά, 2. ο πόλεμος και η ειρήνη, 3. η φύλαξη   της χώρας, 4. οι εισαγωγές και οι εξαγωγές και  5. η νομοθεσία». Φαίνεται ότι το φαινόμενο του Λοιμού ένα αιώνα ενωρίτερα στην Αθήνα που έκρινε σε μεγάλο βαθμό και την ήττα των Αθηναίων στο Πελοποννησιακό πόλεμο δεν τον επηρέασε να ομιλήσει και για την απειλή της πανδημίας, έστω κι αν ακόμη κι ο δημιουργός της κλασικής εποχής και του Παρθενώνα Περικλής και μέλη της οικογένειας του πέθαναν εξ αιτίας του λοιμού αυτού.
Όσο κι αν έχουμε λόγους να μη συμπαθούμε τον πολύ ηλικιωμένο σήμερα Κίσινγκερ (97 ετών), στο σημείο αυτό έχει δίκαιο ότι, «ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος μετά τον κορωνοϊό».
Χωρίς να διεκδικώ ειδικές επιστημονικές γνώσεις θα ήθελα να επισημάνω ότι προσωπικά έχω την εντύπωση ότι ο κορωνοϊός, αν δεν βρεθεί γρήγορα το εμβόλιο, θα εξελιχθεί ως η μεγαλύτερη απειλή που έχει ζήσει η Ανθρωπότητα με απρόβλεπτες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα του πολιτισμού και της ζωής. Για τρείς σχεδόν μήνες εκτός Κίνας δεν δόθηκε η βαρύτητα που έπρεπε να δοθεί με τον αποκλεισμό της Κίνας μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός. Τώρα έχει εξαπλωθεί σ’ όλο τον κόσμο. Όταν φθάσαμε στο πρώτο εκατομμύριο σε φορείς του κορωνοϊού, οι νεκροί ήσαν 50 χιλιάδες. Στη συνέχεια θα πεθάνουν 50 χιλιάδες όταν φθάσουμε περίπου στις 660 χιλιάδες νέους φορείς. Αυτό σημαίνει ότι με απλά μαθηματικά της αναλογίας, αν δεν κάνω λάθος,  στους επόμενους 400 χιλιάδες νέους φορείς θα πεθάνουν 50 χιλιάδες, στη συνέχεια κάθε 200 χιλιάδες νέους φορείς θα πεθαίνουν 50 χιλιάδες και μετά σε κάθε εκατό χιλιάδες νέους φορείς θα πεθαίνουν 50 χιλιάδες. Με την σταδιακή εξάπλωση του κορωνοϊού στις χώρες που υποφέρουν από φτώχεια και δεν έχουν και το καλύτερο οργανωμένο εθνικό σύστημα Υγείας σημαίνει ότι στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε τη μεγαλύτερη τραγωδία που θα έχει ζήσει η Ανθρωπότητα. Αν δεν βρεθεί σύντομα το εμβόλιο και το φάρμακο για την εξουδετέρωση του θα πεθαίνουν καθημερινά πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι την ημέρα. Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ πήρε τρεις μήνες για να εκδηλωθεί η κρίση που ζούμε σήμερα. Η αναφορά μου αυτή δεν είναι για να μας πιάσει ο πανικός αλλά για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε μαζί την απειλή  του κορωνοϊού ο οποίος ούτε εθνικά σύνορα σέβεται ούτε αποστάσεις, πηγαίνει παντού. Προς αυτή την κατεύθυνση καλούνται κι οι Θρησκείες και η Εκκλησία μας και οι φορείς τους μαζί με τους ανθρώπους που είναι δραστηριοποιημένοι στα ΜΜΕ να εργασθούμε προς αυτή την κατεύθυνση για να προστατέψουμε το μέλλον της Ανθρωπότητας συνεργαζόμενοι με τις Κυβερνήσεις μας και το ΠΟΥ για το καλό όλων μας.