29 Σεπτεμβρίου 2009

Κρίσιμη η απόφαση της Κυριακής για το μέλλον του τόπου, τόνισε ο Γ.Παπανδρέου

Θεσσαλονίκη  



«Τώρα είναι η ώρα της πιο κρίσιμης απόφασης, τώρα αποφασίζουμε αν θα μείνουμε αιχμάλωτοι στο παρελθόν ή θα προχωρήσουμε στο μέλλον» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου στην του ομιλία στην Θεσσαλονίκη. Παράλληλα υπογράμμισε πως «η Ελλάδα, την Κυριακή που έρχεται, έχει τη μοναδική ευκαιρία να κερδίσει το μέλλον της» και απηύθυνε «προσκλητήριο εθνικής ενότητας σε όλους». «Ξέρω ότι υπάρχουν συμπολίτες μας, που εμείς οι ίδιοι οι πολιτικοί τους κάναμε κυνικούς και οι οποίοι λένε ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. 
Ζητώ να μου δώσετε τη δύναμη να σας αποδείξω το αντίθετο, για να συγκρουστώ με κάθε αντίληψη που μας κρατά αιχμάλωτους στο παρελθόν» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, δεσμευόμενος να «μπει μπροστά σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια και να συγκρουστεί με όποια κατεστημένα πρέπει όποιο και αν είναι το κόστος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η ηγεσία της ΝΔ «παραμένει αμετανόητη, συνεχίζει να εξαπατά, να παραπλανεί και να προσπαθεί να εκφοβίσει τον Έλληνα πολίτη», προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ εδώ και μήνες μιλά με συγκεκριμένες προτάσεις ενώ «όλος ο δημόσιος διάλογος διεξάγεται στη βάση των δικών μας προτάσεων».

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την ΝΔ ότι απαντά με «ψέματα, υπεκφυγές και κατηγορίες, σαν να μην κυβέρνησαν τα τελευταία έξι χρόνια την Ελλάδα» και τόνισε ότι «στις 4 Οκτώβρη ψηφίζουμε για να απελευθερωθούμε από ένα πολιτικό σύστημα που μας καταδυναστεύει» προσθέτοντας ότι «η απάντηση στο ερώτημα αν και που θα βρούμε τα λεφτά, οι απαντήσεις έχουν δοθεί και δίνονται καθημερινά».

«Στις 4 του Οκτώβρη ψηφίζουμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο, ενάντια στο τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό αδιέξοδο, ενάντια στο πελατειακό κράτος, ενάντια στη γραφειοκρατία και τον συγκεντρωτισμό, ενάντια στην αδιαφάνεια και την ανομία, ενάντια σ‘ ένα τρόπο διακυβέρνησης που επέλεξε η ΝΔ» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Δε θέλουμε απλώς να κυβερνήσουμε καλύτερα από τη ΝΔ, αυτό θα ήταν μια πολύ χαμηλή προσδοκία, θέλουμε να πάμε σε μια Ελλάδα που ξεπερνά τον εαυτό της» είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας πως «την επόμενη Κυριακή επιλέγουμε μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος, μεταξύ του φόβου και της ελπίδας, μεταξύ της Ελλάδας που βολεύει τους λίγους και της Ελλάδας που δουλεύει για όλους τους Έλληνες».

«Στις 4 του Οκτώβρη δίνουμε τη μάχη της ζωής μας και σας ζητώ να τη δώσουμε όλοι μαζί» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως «κάθε ψήφος μπορεί να κάνει τη διαφορά» επισημαίνοντας πως «μόνο μια κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή μπορεί να εγγυηθεί τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα» και ζητώντας «μια κυβέρνηση αυτοδύναμη και σταθερή».

Κράτος, οικονομία
«Είμαι και είμαστε αποφασισμένοι, πρώτα απ’ όλα να αλλάξουμε το κράτος, καθώς τίποτα μα τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στη ζωή μας σ’ αυτή τη χώρα αν δεν παρέμβουμε στον τρόπο που ασκείται η διοίκηση και η εξουσία σε όλα τα επίπεδα, κεντρικά και τοπικά» είπε ο κ. Παπανδρέου κάνοντας λόγο για μηχανισμούς ελέγχου των δημοσίων δαπανών, θέσπιση κανόνων και διαφάνειας σε όλες ανεξαιρέτως τις συναλλαγές με το κράτος, λέγοντας ότι πολλές από αυτές τις αλλαγές «δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ».

Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε για την ανάταξη της οικονομίας. Με τα πέντε νομοσχέδια που θα ψηφίσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στις 100 πρώτες ημέρες, είπε, θα «δώσουμε οξυγόνο στην οικονομία, για να προστατεύσουμε τον καταναλωτή και να δώσουμε ανάσα στην αγορά με την καταπολέμηση της ακρίβειας και των άθλιων πρακτικών εις βάρος του, τραβώντας κόκκινη γραμμή εκεί που τα όρια μεταξύ εμπορίου και εκβιασμού θολώνουν».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, δίκαιο φορολογικό σύστημα, πάγωμα για ένα χρόνο των δανειακών υποχρεώσεων όσων επιχειρήσεων είναι σε κρίση, δημιουργία κινήτρων για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, προστασία του δικαιώματος της εργασίας, σταμάτημα της ανομίας στην αγορά εργασίας, οικονομική και θεσμική επιβράβευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που «εξανθρωπίζουν» τις συνθήκες εργασίας για τον ιδιωτικό υπάλληλο και ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας.

«Σίγουρα δε θα αλλάξουμε την Ελλάδα σε 100 ημέρες, αλλά μπορούμε να της δώσουμε το χρόνο για να ανασάνει, να κάνει το βήμα της προοπτικής και το άλμα στο μέλλον» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Είναι ανάγκη σήμερα να μετατραπούμε από μία χώρα που καταναλώνει, σε μία χώρα που παράγει», τόνισε υπογραμμίζοντας ότι «η «πράσινη ανάπτυξη» δεν είναι απλά ένας σχεδιασμός για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά ένα πολιτικό πρόγραμμα, μια στρατηγική που στοχεύει στη δημιουργία νέου πλούτου, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, και στη δίκαιη κατανομή του».

Θεσσαλονίκη
Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου ενέταξε την Θεσσαλονίκη στην στρατηγική της «πράσινης ανάπτυξης» και «το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να κάνουμε είναι να προσδιορίσουμε ξανά την ίδια την ταυτότητα της πόλης, ξεκινώντας από την ταυτότητα της Διεθνούς Έκθεσης». «Θα ζητήσουμε από τους καλύτερους Έλληνες και ξένους ειδικούς να μας προτείνουν το ρόλο και την ταυτότητα που μπορεί να αναπτύξει αυτή η πόλη και πάνω σε αυτή τη βάση, θα γίνει η μελέτη για την μετεγκατάσταση της Έκθεσης» είπε ο κ. Παπανδρέου.

«Το δεύτερο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να απαλλαγούμε οριστικά από τη συντηρητική, την πελατειακή αντίληψη που καταδυναστεύει τη Θεσσαλονίκη, καθώς η πόλη αυτή εξαρτάται από το πελατειακό κράτος και τη γραφειοκρατία των Αθηνών και αυτά τα δεσμά πρέπει να σπάσουν και θα σπάσουν» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Το τρίτο, που πρέπει να κάνουμε, είναι να δώσουμε στη Θεσσαλονίκη τη δυνατότητα να αποφασίσει μόνη της τον τρόπο με τον οποίο θα επιδιώξει την τοποθέτησή της στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο χάρτη της ανάπτυξης» είπε ο κ. Παπανδρέου κάνοντας λόγο για διεκδίκηση εκ μέρους της Θεσσαλονίκης «με δικές της αποφάσεις του διεθνούς στρατηγικού της ρόλου στα δίκτυα, στην ενέργεια, στις μεταφορές και επικοινωνίες».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι με τις πρακτικές και την νοοτροπία της ΝΔ αντί «η Θεσσαλονίκη να είναι μια πόλη εξωστρεφής προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη και με ρόλο στρατηγικό για όλη τη χώρα, στερείται και τα στοιχειώδη» και αναφέρθηκε στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης. «Χωρίς να αλλάξουμε τρόπο διακυβέρνησης, η Μακεδονία δεν θα δει άσπρη μέρα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.