Ριζοσπαστικά μέτρα για να κτυπηθεί η διαφθορά, να σπάσουν οι εσωτερικές εξαρτήσεις και τα φαινόμενα χειραγώγησης δικαστικών λειτουργών, να κοπεί ο ομφάλιος λώρος ανάμεσα στη δικαστική και στην εκτελεστική εξουσία, προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη η απονομή της δικαιοσύνης και να επικρατήσει η διαφάνεια στη δημόσια ζωή, προτείνει η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος.
Ανάμεσα στα μέτρα για τη διαφάνεια και τη διαφθορά ξεχωρίζουν η πρόταση για κατάργηση του οικονομικού απορρήτου για όλους τους κρατικούς λειτουργούς (υπουργούς, γ. γραμματείς, βουλευτές, δικαστές κ.λπ.), η ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των περιουσιακών τους στοιχείων, ο έλεγχος της προέλευσής τους από ανεξάρτητη αρχή «πόθεν έσχες», η δήμευση της περιουσίας που δεν δικαιολογείται.
Την άμεση λήψη μέτρων που είναι ανέξοδα και μπορούν να αναβαθμίσουν τη Δικαιοσύνη και να ενισχύσουν την ανεξαρτησία των δικαστών, πρότεινε ο πρόεδρος της ΕΕΕ Σ. Μπάγιας Στη δέσμη των προτάσεων για τη Δικαιοσύνη ξεχωρίζουν η κατάργηση της ιεραρχικής εξάρτησης των εισαγγελέων που πολλά δεινά προκάλεσε τα τελευταία χρόνια, η τιμωρία με οριστική παύση για όποιον προσπαθεί να χειραγωγήσει δικαστικό λειτουργό, ο ορισμός με κλήρωση των ανακριτών και εισαγγελέων που ασχολούνται με μεγάλα σκάνδαλα και σοβαρές υποθέσεις η συνταγματική αναθεώρηση του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης (από τη Βουλή και όχι από την κυβέρνηση), η επαναφορά του θεσμού της αυτοδιοίκησης των μεγάλων δικαστηρίων και εισαγγελιών με εκλεγμένους προϊσταμένους.
Τα μέτρα «φωτογραφίζουν» ουσιαστικά όλες τις αρνητικές εμπειρίες των τελευταίων ετών στον χειρισμό μεγάλων υποθέσεων (Βατοπέδι, Siemens, ομόλογα κ.λπ.) ώστε να αποτρέπονται εντολές και υποδείξεις για τη μη αποστολή δικογραφιών στη Βουλή, για τον χειρισμό δικογραφιών κ.λπ.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος και ο γ.γ. της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) Σ. Μπάγιας και Π. Παναγιωτόπουλος αντίστοιχα (αντεισαγγελείς Εφετών) ζήτησαν την άμεση λήψη μέτρων που είναι ανέξοδα και μπορούν να αναβαθμίσουν τη Δικαιοσύνη και να ενισχύσουν την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών, προτείνοντας:
Για την ιεραρχική εξάρτηση των εισαγγελέων: Να καταργηθεί η σχετική διάταξη, γιατί έχει επανειλημμένα παρερμηνευτεί ότι μπορεί να αφορά και τη δικαιοδοτική κρίση, παρά τη ρητή διάταξη ότι ο εισαγγελέας υπακούει στον νόμο και τη συνείδησή του. Η παρερμηνεία αυτή είχε, κατά την ΕΕΕ, «τραυματικές επιπτώσεις για την αξιοπιστία και το κύρος του εισαγγελικού θεσμού».
Το μέτρο χαρακτηρίστηκε ως το πλέον ριζοσπαστικό, ενώ «φωτογραφήθηκαν» ενέργειες του τ. εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά (μη αποστολή δικογραφιών για Βατοπέδι, ομόλογα στη Βουλή, εντολή για έφεση προκειμένου να μη δοθεί όλη η δικογραφία της Siemens).
Ο Σ. Μπάγιας διερωτήθηκε τίνος η θέση θα υπερισχύσει όταν καλείται ένας εισαγγελέας να συζητήσει κάποια υπόθεση με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ υποστήριξε ανοιχτά ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έχει δικαίωμα να δίνει εντολή να ασκηθεί έφεση (όπως είχε γίνει για τη Siemens, το Χρηματιστήριο κ.λπ.) ή να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών για να ορίσει εφέτη - ανακριτή.
Χειραγώγηση δικαστών: Κάθε απόπειρα να τιμωρείται με προσωρινή ή οριστική παύση, ακόμα και όταν γίνεται με μορφή οδηγιών, συστάσεων κ.λπ. Ο Σ. Μπάγιας υπενθύμισε την ανησυχία και τη στενοχώρια που είχε εκφράσει για την υπόθεση Siemens, την περίοδο που προφυλακίζονταν τα παιδιά κατηγορουμένου.
Κλήρωση ανακριτών και εισαγγελέων: Ετσι θα εξαλειφθούν η αμφισβήτηση και οι υπόνοιες μεροληψίας για τον χειρισμό σοβαρών υποθέσεων από επιλεγμένους δικαστικούς λειτουργούς.
Καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων και υποχρεωτικής ειδικής αιτιολογίας για κάθε προαγωγή - παράλειψη δικαστικού λειτουργού, για κάθε μετάθεση, απόσπαση κ.λπ.
ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Η επιλογή να γίνεται από τη Βουλή
Για την αναβάθμιση της Δικαιοσύνης οι εισαγγελείς πρότειναν επίσης:
Συνταγματική αναθεώρηση, ώστε η ηγεσία της Δικαιοσύνης να μην επιλέγεται από την κυβέρνηση, αλλά από αυξημένη διακομματική πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής.
Ευρεία αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας ποινικών αδικημάτων, ριζοσπαστική απλούστευση δικονομικών διαδικασιών.
Από τις 240.000 νέες ποινικές υποθέσεις ετησίως, μόνο οι 20.000 είναι σοβαρές και αφορούν γνήσια εγκληματικότητα.
Πλήρη μηχανοργάνωση, αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Λειτουργία Δικαστικής Αστυνομίας με ειδικούς (λογιστές, γραφολόγους, μηχανικούς κ.λπ.) που θα βοηθούν τις εισαγγελικές αρχές στην άμεση εξιχνίαση σοβαρών υποθέσεων.
Σταδιακή αύξηση κατά 25% των δικαστικών λειτουργών εντός 5ετίας (5% ετησίως), καθιέρωση ανά 5ετία εθελουσίας εξόδου.
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ»
Η ΕΕΕ προτείνει ένα εντελώς διάφανο σύστημα «πόθεν έσχες» με κατάργηση του οικονομικού απορρήτου για κρατικούς λειτουργούς (υπουργούς, βουλευτές, δικαστές κ.ά.) και στενούς συγγενείς τους με δημόσια θέαση της περιουσίας τους στο Διαδίκτυο, ώστε να μπορεί να ανακαλυφθεί κάθε κρυφό περιουσιακό στοιχείο από οποιονδήποτε πολίτη το γνωρίζει.
Τον έλεγχο «πόθεν έσχες» πρέπει να αναλάβει ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή στελεχωμένη από ειδικούς εμπειρογνώμονες, με έρευνα της προέλευσης της περιουσίας. Η σημερινή υπηρεσία έχει ανύπαρκτη υποδομή και ερευνά δειγματοληπτικά ή έπειτα από καταγγελία. Τα προφανώς δυσανάλογα περιουσιακά στοιχεία (σε σχέση με τα εισοδήματα) εφόσον δεν δικαιολογούνται, πρέπει να κατάσχονται
Σ.Α
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ κ ΜΠΑΓΙΑ ΟΛΑ ΚΑΛΑ
Για τους αδικως καταδικασθεντες με παρεμβασεις της εκτελεστικης εξουσιας στο εργο της Δικαιοσυνης με "καραμπινατες αποφασεις " με την εννοια "Αποφασιζουμεν και διατασσομεν" χωρις την απαιτουμενη απο τον νομο ειδικη και εμπεριστατωμενη αιτιολογια και κατα παραβαση του αρθρου 6.1 της Ευρωπαικης Συμβασης η οποια υπερισχυει καθε νομου ενος κρατους μελους τι θα κανετε??
Θα υπαρξει ειδικη επιτροπη εντιμων δικαστων να σκυψουν μετ'ευλαβιας σε αυτες τις δικογραφιες κατοπιν αιτησεως του αδικως καταδικασθεντως αιτηση η οποια θα δημοσιοποιειται στο διαδυκτιο με πληρη ιστορικο και ολα τα στοιχεια εις τροπον ωστε να μαθουν ολοι οι Ελληνες πολιτες ολες τις "μεθοδευσεις"?
-Μια ευκολη λυση ειναι η δια του διαδυκτιου αιτησης και εξετασης αυτων των επαναλειψεων της δικης απο ειδικη επιτροπη δικαστικων στην οποια να συμμετεχουν και δικηγοροι των αδικως καταδικασθεντων και να δημοσιοποιουνται στο διαδυκτιο ολα τα στοιχεια που επικαλειται ο αιτων ωστε η επιτροπη να γνωριζει οτι και οι πολιτες παρακολουθουν την εξελιξη της διαδικασιας.
Με αυτους τους επιορκους δικαστικους που εξεδωσαν αυτες τις "περιεργες αποφασεις" τι θα κανετε αν ειναι ακομα εν ενεργεια η σε συνταξη?
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ