ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ -ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ-ΣΤΥΛΟΒΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- http://alexandria323232.blogspot.com/ email: gdsdgreece@gmail.com ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ Η ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ Οι αναδημοσιεύσεις, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Ειναι ομως αναφαιρετο δικαιωμα οιουδηποτε να μας ζητησει γραπτως την αποσυρση αναρτησης αιτιολογωντας εμπεριστατωμενα το αιτημα αποσυρσης
31 Οκτωβρίου 2009
Αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας! – Από τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου – Επαφές και συνομιλίες με Ευρωπαίους ηγέτες για τα Εθνικά και Ευρωπαϊκά θέματα
Μεγάλη διεθνή επιχείρηση άρχισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου με στόχο την αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της χώρας! Έτσι και με το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών στη Στοκχόλμη και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες, τις προηγούμενες ημέρες, με συναντήσεις και συνομιλίες που είχε με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος που υπήρχε στις διεθνείς σχέσειςκαι να επαναφέρει την Ελλάδα στην σημαντική θέση που της αξίζει στην Ευρώπη και διεθνώς! Οι ξένοι ηγέτες βλέπουν τώρα «να τρέχει», να συνομιλεί και να ανταλλάσσει απόψεις, θέσεις και ιδέες ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός και όχι η υπουργός Εξωτερικών, όπως συνέβαινε τελευταία με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη -και αποδίδουν στο γεγονός αυτό μεγάλη σημασία και σοβαρότητα.
Ο κ. Παπανδρέου που θα επισκεφθεί και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Λονδίνο, θέτει τα ελληνικά εθνικά θέματα και έχει ουσιαστικές συνομιλίες για τα ευρωπαϊκά, ενώπιος - ενωπίω, γεγονός που προσδίδει μεγαλύτερο κύρος και βαρύτητα στις ελληνικές θέσεις. Απαριθμώντας τις επαφές στις λίγες ημέρες από την ορκωμοσίας της κυβερνήσεώς του, ο κ. Παπανδρέου έχει επισκεφθεί μέχρι τώρα: Την Κωνσταντινούπολη, την Λευκωσία, την Στοκχόλμη, τις Βρυξέλλες, ενώ είχε σημαντικές συνομιλίες με τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν, τον Κύπριο Πρόεδρο κ. Δημ. Χριστόφια, τους πρωθυπουργούς Βρετανίας κ. Γκόρντον Μπράουν, της Ισπανίας κ. Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, της Πορτογαλίας κ. Ζοζέ Σόκρατες, της Σλοβακίας κ. Ρόμπερτ Φίτσο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μπαρόζο, τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί, την Γερμανίδα καγκελάριο κυρία Αγκελ Μέρκελ, τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας κ. Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, καθώς και με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων κ. Νίκολα Γκρούεφσκι. Αν δεν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, ο δρόμος της πΓΔΜ προς την ΕΕ θα παραμείνει κλειστός, σημείωσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κατά την πρώτη, συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της πΓΔΜ κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Σε αυτό το πλαίσιο τονίστηκε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει στην «κόκκινη γραμμή» της ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.
Παρά το γεγονός, πάντως, ότι η χθεσινή συνάντηση δημιούργησε την εντύπωση ότι ξεκινά μια διαδικασία παράλληλης διαπραγμάτευσης, με την κυβέρνηση της Αθήνας να θέτει χρονοδιαγράμματα (το 2014 ως έτος ένταξης), διπλωματικές πηγές έσπευσαν να τονίσουν ότι «η διαδικασία παραμένει εντός πλαισίου ΟΗΕ» και ότι «δεν τίθεται ζήτημα απευθείας διαπραγμάτευσης». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αν επιλυθεί το θέμα του ονόματος τα περιθώρια συνεργασίας των δύο χωρών είναι πολλά και ότι, υπό αυτήν την έννοια, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να προωθήσει την πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ. Στο πνεύμα αυτό σημειώθηκε ότι οι θέσεις των δύο πλευρών πρέπει να είναι ξεκάθαρες, ενώ οι ίδιες διπλωματικές πηγές συμπλήρωναν ότι αυτό το πνεύμα θα πρέπει να κυριαρχήσει προκειμένου να μην υπάρξουν «δυσάρεστες εκπλήξεις τον Δεκέμβριο», όταν συζητηθεί η πρόταση της Επιτροπής για προσδιορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.
Σημαντικό πλεονέκτημα για την επίλυση του Κυπριακού θεωρεί ο τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την εκλογή του κ. Γ. Παπανδρέου στην πρωθυπουργία της Ελλάδας. Ο κ. Ταλάτ βρίσκεται στην Αγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία, με στόχο να καθοριστεί ένα εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι συνομιλίες στο νησί. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αγκυρα ζητεί πλέον ενεργότερη ανάμειξη των ΗΠΑ στο Κυπριακό και τοποθέτηση αμερικανού ειδικού απεσταλμένου. Ο κ. Ταλάτ πάντως θεωρεί ότι η συγκυρία Ομπάμα- Παπανδρέου είναι ιδανική για την επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας: «Ποτέ δεν υπήρξε μια τέτοια συγκυρία σε επίπεδο ηγετών. Αυτό αποτελεί μεγάλη ευκαιρία. Η εκλογή Παπανδρέου μπορεί να δημιουργήσει ένα πλεονέκτημα. Είναι ένας σημαντικός ηγέτης και έχει επιρροή και στα εσωτερικά της ελληνοκυπριακής πλευράς». Οσον αφορά την πρόοδο των απευθείας διαπραγματεύσεων, ο κ. Ταλάτ δηλώνει «λιγότερο αισιόδοξος», εξηγώντας ότι το δυσκολότερο θέμα για το οποίο οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν είναι αυτό του περιουσιακού.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Μ. Κυπριανού προειδοποίησε την Αγκυρα ότι ο Δεκέμβριος θα είναι τεστ τόσο για την τουρκική κυβέρνηση όσο και για την Ευρωπαϊκή Ενωση, καλώντας την Τουρκία να επιδείξει καλή θέληση και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ. Ο κ. Κυπριανού δεν απέκλεισε να υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και οι κυρώσεις αυτές θα είναι να παραμείνουν τουλάχιστον οκτώ ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας «παγωμένα». Στην Ουάσιγκτον 132 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων απέστειλαν επιστολή στην υπουργό Εξωτερικών κυρία Χίλαρι Κλίντον με την οποία εκφράζουν την υποστήριξή τους στις ενέργειες της κυβέρνησης Ομπάμα στο Κυπριακό και την καλούν να μην επαναλάβει τα λάθη των αποτυχημένων προσπαθειών του παρελθόντος. Οι 132 βουλευτές σημειώνουν ανάμεσα στα άλλα ότι «είναι σχεδόν βέβαιο πως η Τουρκία δεν θα υλοποιήσει ποτέ το όνειρο της ένταξης στην ΕΕ όσο οι δυνάμεις της συνεχίζουν να κατέχουν τμήμα της Κύπρου».